Bafetov BID najavio partnerstvo s Tojotom za e-automobile

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2019, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bafetov BID najavio partnerstvo s Tojotom za e-automobile

Najveći svetski prodavac automobila, Tojota Motor, osnovaće zajedničko preduzeće sa kineskom kompanijom BID, koja je 25 odsto u vlasništvu investicionog fonda Berkšir Hatavej, poslovnog mogula Vorena Bafeta.

Dve kompanije su danas saopštile da će svaka uložiti po 50 odsto kapitala potrebnog za osnivanje zajedničkog preduzeća, koje će dizajnirati i razvijati automobile na baterije i električnu energiju, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << CNBC.

Nisu objavljeni detalji o ukupnoj vrednosti tog poduhvata.

BID i Tojota su naveli u saopštenju da planiraju da kadrove za novo preduzeće obezbede premeštanjem inženjera i zaposlenih u sektorima "Istraživanje i razvoj" (R&D) iz obe kompanije.

Izvršni potpredsednik Tojote, Šigeki Terašsi, naveo je u saopštenju da kompanija ima "isti cilj - da dalje promoviše široku upotrebu elektrifikovanih vozila".

Investitor Voren Bafet je stavio veliki ulog "na kocku" kada je 2008. godine kupio akcije BID-a stekavši vlasnički udeo od 24,6 posto. Procenjuje se da je od te investicije Berkšir Hatavej neto zaradio više od milijardu dolara u poslednjih 10 godina.

BID je osnovan 1995. godine kao preduzeće za prodaju baterija, automobila, bicikala na baterijski pogon, autobusa, akumulatora i kamiona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

NOVE AKVIZICIJE U AUTO INDUSTRIJI Tojota se udružuje sa fondom Vorena Bafeta, a fokus će biti nešto potpuno novo za obe kompanije

Izvor: Blic, 08.Nov.2019, 10:07

Najveći svetski prodavac automobila Toyota Motor osnovaće zajedničko preduzeće sa kineskom kompanijom BID, koja je 25% u vlasništvu investicionog fonda Berkšir Hatavej, poslovnog mogula Vorena Bafeta.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.