Zilkić kod Nikolića, Dudić optužuje

Izvor: Danas, 05.Avg.2014, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zilkić kod Nikolića, Dudić optužuje

Novi Pazar - Priča o stvaranju jedinstvene Islamske zajednice (IZ) u Srbiji ponovo se podgreva. Prošle sedmice reisu-l-ulema IZ Srbije Adem Zilkić i njegov zamenik srbijanski muftija Muhamed Jusufspahić u Beogradu su razgovarali sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Agencija Anadolija prenela je Zilkićevu izjavu nakon tog sastanka u kojoj tvrdi da su se „apsolutno usaglasili“ da je sadašnje stanje neodrživo „zbog vernika IZ u celini i iz razloga što >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << stvara konfliktne situacije“.

- IZ, takođe, trpi materijalnu i moralnu štetu ne koristeći punim kapacitetom vakufsku imovinu. Sa ovakvim stanjem u IZ na šteti je i država Srbija, jer na taj način pokazuje da nije voljna da reši ove probleme - rekao je vrhovni poglavar IZ Srbije Zilkić i dodao da se sa predsednikom Srbije saglasio da „država na određen način mora da da doprinos i u najkraćem mogućem roku pristupi rešavanju ovog pitanja i na najbezbolniji način“.

Reisu-l-ulema IZ Srbije rekao je da je predsedniku Nikoliću predložio da ministar pravde Nikola Selaković održi sastanak sa obe strane jer „želimo da razgovorom i dijalogom dođemo do rešenja, a ne sa pozicije prava“.

- Ako to ne bude, moraće pravnim putem, rekao je Zilkić.

Ova vest je izazvala reakciju predsednika Mešihata IZ u Srbiji muftije Mevluda Dudića. Kako su preneli ovdašnji portali, muftija Dudić je ocenio Nikolićevo ponašanje suprotno datim obećanjima.

- Nažalost, to je pokazatelj da se predsednik Nikolić ponaša suprotno svojim obećanjima pre izbora i očekivanjima svih građana. To nas podseća na ponašanje prethodne vlasti, koje su podržavale cepanje i ugrožavanje IZ - rekao je vrhovni poglavar IZ u Srbiji muftija Dudić.

Samo nekoliko dana ranije sandžački muftija Muamer Zukorlić, u jednom intervjuu je rekao da je „premijer Srbije slao pozitivne signale i poručio da se još malo strpimo“.

- Još malo ćemo da se strpimo i da ova vlast pokaže šta misli o Bošnjacima. Da li će nastaviti politiku Miloševića, Koštunice i Tadića ili će promeniti politiku kako je najavio. Očekujem da ova vlast u Beogradu bude drugačija, jer imam takve najave - naglasio je muftija Zukorlić.

Posle ovakvih izjava, sasvim je sigurno da je neka nova inicijativa za rešavanje podela unutar IZ na pomolu. Prethodnih godina dve tzv. turske inicijative su ostale bezuspešne. Pre godinu dana u ovo vreme govorilo se da je rok za stvaranje jedinstvene IZ kraj godine. Gde je zapelo, nijedna strana neće tačno da kaže, već se lopta prebacuje u suprotno dvorište.

Raskol

Do raskola u islamskoj zajednici došlo je pre sedam godina. Tada su stvorene dve IZ - u Srbiji i Srbije. Prva je organizaciono vezana za Sarajevo i za vrhovnog poglavara priznaje bosanskohercegovačkog reisu-l-ulemu. Druga je samostalna i na njenom čelu je reisu-l-ulema.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.