Vlast može da spoji Nikolića i Koštunicu

Izvor: Politika, 22.Apr.2011, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlast može da spoji Nikolića i Koštunicu

Vojislav Koštunica, lider Demokratske stranke Srbije, posetivši u bolnici Tomislava Nikolića, predsednika Srpske napredne stranke, samo je potvrdio da su izgladili odnose.

Ti odnosi su zahladneli posle Nikolićevih izjava da će ako treba i otimati glasače DSS-a i da se zalaže za stvaranje dve stranke koje bi se smenjivale >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na vlasti. Nedavno je Nikolić inicirao sastanak sa Koštunicom, posle kojeg je lider DSS-a objasnio da je postignut sasvim dobar napredak u odnosima DSS-a i SNS-a i da će se saradnja razvijati tako da u budućnosti imaju zajedničke javne akcije.

Ako odu korak dalje možda će posle izbora moći da naprave i koaliciju. Da li će ih sprečavati nekadašnji nesporazumi? Nikolić je pokazao da je „zaboravio” to što ga Koštunica nije podržao na predsedničkim izborima i praktično skratio njegov mandat na mestu predsednika skupštine na samo pet dana. Ali da li će se složiti oko stavova o Kosovu i EU? Verovatno hoće jer imaju i ponešto zajedničko, a biračka tela su im slična.

Dejan Vuk Stanković, analitičar, kaže da saradnju SNS-a i DSS-a kvari puno toga. „Nikolić nije dobio podršku na predsedničkim izborima 2007. godine od Koštunice, a sledeće godine je samo pet dana bio predsednik skupštine jer je Koštunica obnovio odnose sa DS-om. Oni imaju toplo–hladne odnose, ali će drugačije razmišljati kada vide rezultate izbora”. I Miodrag Radojević, istraživač-saradnik Instituta za političke studije, misli da prošlost neće biti važna jer je aksiom politike da ne postoji ljubav već samo interesi.

Stanković kaže da SNS i DSS zbližava neka vrsta otpora prema DS-u. „To može da posluži kao neka vrsta motiva. Nikolić štrajkom hoće da pobedi i da pojača otpor prema DS-u. Kao da hoće da naprave sanitarni kordon prema DS-u, a do juče su se slagali sa njima uglavnom u svemu. Vučić je izjavio – neka se i nebo sruši samo da pobedimo DS. SNS ozbiljno razmatra koaliciju sa DSS-om, a tačka razlike među njima može biti dinamika evropskih integracija, oko čega se slaže sa DS-om, dok Koštunica želi povlašćeno partnerstvo sa EU. Pitanje je i koliko je Nikolić jasan u vezi sa pitanjem EU. DSS ima, politički i ideološki gledano, sve savršeno razrađeno, dok SNS nema. Ipak, SNS ima bolji medijski nastup. Koalicija SNS–DSS ima neke nepoznanice. Da li bi i kako naprednjaci „diktirali” DSS-u?

Radojević kaže da je načinjen korak napred i da je došlo do komunikacije SNS-a i DSS-a. „SNS je otvorio vrata DSS-u i pozivom da učestvuje na mitingu”

Koštunica to nije prihvatio jer je SNS već postavio uslove vlastima koji se donekle razlikuju od onih na kojima bi insistirao DSS.

„Njihova politika je različita prema Kosovu i EU, a SNS bi možda revidirao politiku prema Kosovu zbog ove koalicije jer je daleko raspoloženiji za koaliciju od DSS-a koji je rezervisan. „Ali ratne sekire mogle bi biti zakopane. Nesporazumi u odnosima iz prošlosti su ostavili traga u odnosima, ali je SNS iz pragmatskih razloga to zaboravio. Ono što je zajedničko za ove dve stranke jeste rešavanje socijalnih pitanja i ekonomija. SNS još nema jasan program za oblast spoljne politike i tu im se ne podudaraju stavovi”, objašnjava Radojević.

Stanković je rekao da biračka tela ove dve stranke ne moraju da se isključuju. „Biračka tela su im jako bliska, a posebno će biti ako rukovodstva stanu iza toga. Načelno gledano, oni će se naći ko je za koga u spoljnoj politici, za Rusiju ili Kinu, ali je važan i odnos prema EU”, dodao je Stanković.

Radojević je rekao da su se njihova biračka tela prožimala i da je SNS otkinuo jedan deo pristalica DSS-a. „DSS bi praktično mogao da se utopi u SNS i ne bi bio ravnopravni partner”, kazao je Radojević.

Miloš Jovanović, potpredsednik DSS-a, rekao je da je stav njegove stranke jasan i da će oni ići u koaliciju sa onim partijama koje dele njihovu političku platformu za delovanje, iza koje oni čvrsto stoje. „Situacija u zemlji je katastrofalna i treba sve iskoristiti da se napravi alternativna politika sa SNS-om ili nekom drugom strankom. Za sada deluje da postoje razlike između DSS-a i SNS-a, ali bitno je da li je moguće prevazići ih. Ni DSS ni SNS ne snose odgovornost za stanje u zemlji i to je dobar osnov za početak, a alternativna politika je preduslov za saradnju. Naša komunikacija nije uvek bila laka, ali bitno je da je bude. Pokrenuli smo saradnju i sada postoji komunikacija”, dodao je on.

Jovanović je rekao da se njihova biračka tela ne isključuju, i da je DSS nacionalno odgovorna stranka pa takva treba da bude i buduća vlada. „Srbiji nisu potrebni samo novi ljudi na vlasti nego i nova, alternativna, politika, a DSS to nudi. Bilo bi dobro da i SNS to ponudi”, zaključio je Jovanović.

Ivana Anojčić

objavljeno: 23.04.2011.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolićev štrajk može da probudi glasače DS

Izvor: Blic, 23.Apr.2011, 13:10

BEOGRAD - Halabuka koju je štrajkom žeđu i glađu Tomislava Nikolića podigla Srpska napredna stranka bila je pucanj u sopstvena kolena i to baš u trenutku kada je SNS dostigla istorijski maksimum u rejtingu sa oko sedam procenata ispred najvećih rivala - Demokratske stranke. Tomislav Nikolić:...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.