“Vatikanu bitnija Srbija nego Zagreb”

Izvor: RTS, 07.Jun.2015, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Vatikanu bitnija Srbija nego Zagreb”

Hrvatski novinar i teolog Drago Pilsel kaže da su vatikanskoj diplomatiji važniji ekumenizam i odnosi sa Srbima i Rusima nego “pogodovanje jastrebovima u Zagrebu” kao i da se može očekivati da papa Franja pre poseti Beograd nego Zagreb.
Hrvatski novinar i teolog Drago Pilsel ističe da treba sačekati susret predsednika Srbije Tomislava Nikolića i pape Franje koji je iz tehničkih razloga, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zbog kvara aviona, odložen za septembar, prenosi Tanjug.

Povodom najava kardinala Angela Amata da će Alozije Stepinac biti kanonizovan do kraja ove godine, Pilsel kaže da o tome odlučuje papa.
"A papa je jasno dao do znanja da želi dijalog i hrvatskoj predsednici je rekao da neće doći u Hrvatsku u skorije vreme. Pre ćemo ga videti u Beogradu nego u Zagrebu ako ne ode u penziju sa 80 godina, što takođe najavljuje kao mogućnost", rekao je Pilsel u intervjuu za novosadski Dnevnik.
Govoreći o kardinalu Stepincu, koga pravoslavci smatraju zločincem, a katolici herojem, Pilsel kaže da se lično isključivo bavi dokumentima koji ukazuju na to da je "Stepinac izgubio kompas" kao i neki, kako je rekao, hrvatski biskupi, koji su sekundirali Franji Tuđmanu.
Na opasku da je glavna prepreka papinog dolaska u Srbiju poklonjenje u Jasenovcu i na pitanje može li najavljeni dijalog dveju crkava predstavljati realnu osnovu za pripremu te posete, Pilsel kaže:
"Teško da ćemo videti papu, koji god to bio, u Jasenovcu dokle god se u Gradini bude na službeni način 'lupalo' s cifrom od 700.000 ubijenih Srba", rekao je Pilsel i dodao da će to biti proces na osnovu činjenica.
Sabor SPC je na prolećnom zasedanju odlučio da formira Komisiju koju će predvoditi mitropolit zagrebački Porfirije, a koja će zajedno sa komisijom katoličke crkve pokrenuti dijalog o Stepincu.
Pilsel kaže da ga raduje pomak u ekumenskom dijalogu i da žarko želi da dočeka dan kada će jedan papa ući u hram Svetog Save u Beogradu.
"A do tada Vatikan će nastaviti da hoda kao po jajima", zaključuje Pilsel.
Smatra da su u Vatikanu shvatili da ne smeju popustiti pritiscima Zagreba da Stepinac bude kanonizovan po svaku cenu, pa su ceo proces stavili na čekanje.
"Recimo, tek će se 24. novembra ove godine u organizaciji Zagrebačke nadbiskupije održati simpozijum o odnosima Stepinca i pravoslavaca, a s druge strane, videće se i kako će uznapredovati pomenuti ekumenski dijalog, kojim će rukovoditi novi zagrebačko- ljubljanski mitropolit Porfirije", naveo je Pilsel.
Ipak, kaže da ne vidi da će u skoroj budućnosti članovi Hrvatske biskupske konferencije prihvatiti kritički pogled na Stepinca niti da će episkopi SPC odustati od kritike Stepinca.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.