U čije ime je govorio Nikolić?

Izvor: B92, 10.Jan.2018, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"U čije ime je govorio Nikolić?"

SDA je zatražila je odgovor od institucija Srbije, kao jedne od potpisnica Dejtonskog sporazuma, u čije ime je na obeležavanju Dana RS govorio Tomislav Nikolić.

"Zvaničnici Srbije i entiteta RS moraju biti svesni da podrivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma dovode u pitanje postojanje entiteta RS, jer ako prestane važiti Dejtonski sporazum prvo što će prestati postojati su entiteti koji su nastali u Dejtonu. Napad na mirovni sporazum je napad na mir u regionu", saopšteno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je iz SDA.

Nikolić je juče u Banjaluci poželeo Republici Srpskoj samostalnost, a potom ujedinjenje a Srbijom.

Iz SDA su još naveli da jučerašnje obeležavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske predstavlja grubo kršenje Ustava BiH i da je to direktan napad na suverenitet BiH i vladavinu prava.

"Odgovorna lica u institucijama države i entiteta koja su u tome učestvovala ušla su u sferu izvršenja krivičnog dela. Tražimo od Tužilaštva BiH da ovaj slučaj analizira i da spram ovoga odlučno poduzme odgovarajuće mere", navodi se u saopštenju.

SDA je ocenila da izjave zvaničnika RS o statusu tog entiteta kao države "predstavljaju direktan napad na Dejtonski mirovni sporazum".

"RS nikada nije bila država i nikada to neće biti. Ona može biti samo multietnički entitet u sastavu države BiH u kojem se moraju obezbediti konstitutivnost i ravnopravnost naroda, ljudska prava i jednakost za građane koji u njoj žive", ističe se u saopštenju.

Nakon što je Ustavni sud BiH krajem 2015. godine proglasio 9. januar neustavnim Danom RS, jer je diskriminatorski za građane koji nisu Srbi, pošto se obeležavala i krsna slava ovog entiteta - Sveti arhiđakon Stefan, u Narodnoj skupštini RS promenjen je Zakon o praznicima prema kome se 9. januar i dalje obeležava Dan Republike, ali sada kao neobavezujući i sekularni praznik.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SDA pita zvanični Beograd: U čije ime je govorio Nikolić?

Izvor: N1 televizija, 10.Jan.2018

Stranka demokratske akcije zatražila je danas odgovor od zvaničnih institucija Srbije, kao jedne od potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, u čije ime je na obeležavanju Dana Republike Srpske u Banjaluci juče govorio bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić..."Zvaničnici Srbije i entiteta RS...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.