Tomislav Nikolić stupio na dužnost predsednika Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Maj.2012, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tomislav Nikolić stupio na dužnost predsednika Srbije

BEOGRAD -

Tomislav Nikolić danas je stupio na dužnost predsednika Srbije polaganjem zakletve u republičkom parlamentu.

Tekst zakletve koju je Nikolić položio glasi:

"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".

Nakon što je Nikolić položio zakletvu, intonirana je himna "Bože pravde".

Nikolić je potom potpisao tekst zakletve.

Predsedavajući Skupštine Srbije Zaharije Trnavčević je u svoje i u ime poslanika čestitao Nikoliću stupanje na dužnost predsednika Srbije.

Nikolić: Želim Srbiju ujedinjenu u boljem životu

Nikolić je poručio da želi Srbiju ujedinjenu u boljem životu, oslobođenu straha od sutrašnjice i kao ravnopravnog člana EU, ali koja se nikada neće odreći suvereniteta nad Kosovom i Metohijom.

Nikolić je u parlamentu, pošto je položio zakletvu i preuzeo dužnost predsednika, poručio poslanicima da će u njemu imati saradnika, ukoliko se budu borili za građane i njihov bolji život:

"Ako se budete borili za ljude, podržaću vas snagom koju mi daje Ustav", rekao je Nikolić.

Nikolić je u obraćanju posle polaganja zakletve zahvalio građanima koji su ga izabrali, naročito onima koji ga podržavaju već dve decenije.

On je upozorio da je Srbija zemlja koju razara kriza, i čiji su građani, zbog neznalački sprovedene privatizacije, korupcije i opšte pljačke, izgubili poverenje u institucije.

"Želim drugačiju Srbiju", rekao je Nikolić .

"Ukoliko se budete borili za ljude, ja ću da vam pomažem koliko mi to Ustav omogućava. Često sam bio žrtva nepravde i neću da prestanem sa borbom dok Srbija ne postan e pravna i prava demokratska država", poručio je novi predsednik Srbije.

Razgovori sa Prištinom mogu odmah da se nastave

Nikolić je kazao da razgovori sa Prištinom mogu odmah da budu nastavljeni i da će od ponedeljka ponuditi konsenzus za rešavanje problema Kosova i Metohije.

Nikolić je rekao da će 14. juna, pošto se vrati iz Brisela, gde će razgovarati, kakao je naveo, sa onima koji "tamo najviše znače", preneti građanima Srbije sadržinu tih razgovora.

"Ono što budem saznao u Briselu podeliću odmah sa građanima Srbije", rekao je Nikolić.

Nikolić: Nadam se da ćemo imati mandatara do ponedeljka

Nikolić je istakao da se nada da će Srbija do ponedeljka imati mandatara za sastav nove Vlade, jer je "jasno da nema vremena za čekanje".

"Nadam se da će pregovori koje od 6. maja vode Demokratska stranka i koalicija oko Socijalističke partije Srbije uroditi plodom", rekao je Nikolić.

Nikolić je naveo da će, ako do ponedeljka ne bude mandatara, nastaviti da "pritiska" političke stranke i da organizuje konsultacije sa izbornim listama koje su ušle u parlament.

Srbija će mati dobar odnos sa svim susedima

Nikolić je poručio da će Srbija imati dobar odnos sa svim susedima kao i da će na inauguraciju 11. juna pozvati predsednike država ne samo iz regiona.

"Gledajte kako se ponašam i kritikujte me ako ne činim dobro za Srbiju. Na inauguraciju biće pozvani svi predsednici država i to ne samo regiona".

On je naglasio da je važno da nakon njegovog izbora za novog predsednika države niko, ni istok ni zapad, ni sever ni jug, nije ćutao već su se svi oglasili i čestitali mu.

On je dodao i da mu je na izboru predsednika čestitala i državna sekretarka SAD Hilari Klinton.

Na pitanje da li je danas zvanično pozvan predsednik Hrvatske Ivo Josipović na polaganje Nikolićeve zakletve, novoizabrani predsednik Srbije je rekao da danas nisu bili pozvani predsednici država, ali da će pozive dobiti za njegovu inauguraciju koja će biti održana 11. juna.

"Mi ćemo sigurno pozvati Josipovića", naglasio je Nikolić dodajući da se nada da će njihova komunikacija biti otvorena i poželjna.

Gosti na svečanoj sednici

Posebnoj sednici prisustvovali su premijer Mirko Cvetković i članovi vlade, predstavnici verskih zajednica među kojima su i patrijarh Irinej sa episkopima, narodni poslanici, predstavnici diplomatskog kora među kojima su ambasadori SAD, Nemačke i Rusije Meri Vorlik, Volfram Mas i Aleksandar Konuzin, kao i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, bivši predsednici Republike među kojima su Milan Milutinović i Boris Tadić , predstavnici vojno bezbednosnih službi i načelnik Generalštaba Ljubiša Diković.

Sednici su prisustvovali i predstavnici nezavisnih tela zaštitnik građana Saša Janković, poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, predsednik Saveta Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković.

Polaganju zakletve prisustvovali su i kandidati za predsednika koji su učestvovali na predsedničkim izborima 6. maja među kojima su Danica Grujičić, Zoran Dragišić, Vojislav Koštunica, Čedomir Jovanović i Zoran Stanković.

Takođe, u parlamentu su bili i tužioci Miljko Radisavljević i Vladimir Vukčević, kao i predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović.

Na ulasku u Skupštinu goste i poslanike, kao i izabranog predsednika dočekala je Garda Vojska Srbije.

Tomislav Nikolić pobedio je u drugom krugu predsedničkih koji je održan 20. maja, a inauguracija novog predsednika Srbije zakazana je za 11. jun.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić položio zakletvu: "Želim Srbiju kao članicu EU, ali koja se neće odreći Kosova"

Izvor: Blic, 31.Maj.2012

Tomislav Nikolić danas je stupio na dužnost predsednika Srbije polaganjem zakletve u republičkom parlamentu. ..Nikolić je rekao: "Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao...

Nastavak na Blic...

Nikolić položio zakletvu: Razgovori sa Prištinom mogu odmah da se nastave

Izvor: Blic, 31.Maj.2012

Tomislav Nikolić danas je stupio na dužnost predsednika Srbije polaganjem zakletve u republičkom parlamentu. Nikolić polaže zakletvu u Domu Narodne kupštine Srbije..Nikolić je rekao: "Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući...

Nastavak na Blic...

Nikolić položio zakletvu

Izvor: OkRadio.rs, 31.Maj.2012

Tomislav Nikolić u četvrtak je stupio na dužnost predsednika Srbije polaganjem zakletve u republičkom parlamentu.  Tekst zakletve koju je Nikolić položio glasi:   "Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.