Tomislav Nikolić: Nećemo birati između EU i Kosova

Izvor: Glas javnosti, 23.Jan.2013, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tomislav Nikolić: Nećemo birati između EU i Kosova

BRATISLAVA - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao da se nada da pred Srbiju nikada neće biti postavljen izbor EU ili Kosovo.

"Želim da verujem svim evropskim političarima koji svakodnevno ponavljaju da žele Srbiju u EU kao ravnopravnog člana evropske porodice naroda. Zato isto tako želim da verujem da nas ti isti političari, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << moje poštovane kolege, nikada neće postaviti pred izbor 'Kosovo ili EU'", istakao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, za Srbiju ima značaj činjenica da pet članica EU, među kojima i Slovačka, odbija da prizna nezavisnost Kosova, jer to, kako je rekao, daje nadu da etnički motivisani secesionizam neće na nivou EU biti prihvaćen kao legitimni pristup rešavanju političkih pitanja.

"Kada su u pitanju crvene linije koje Srbija (u dijalogu sa Prištinom) nije spremna da pređe, već sada su jasno definisane u rezoluciji koju je Narodna skupština Srbije usvojila uz podršku svih najrelevantnijih političkih i društvenih faktora u državi", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije usprotivio se da se govori o zajedničkim graničnim prelazima sa Kosovom, već je naglasio da je Beograd s privremenim institucijama samouprave u Prištini i sa EU postigao sporazum o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima.

"Uveravam vas da Srbija vrlo koncentrisano radi na tome da ispuni uslove za početak pregovora o pristupanju EU. Lično mislim da smo kao zemlja ispunili većinu kriterijuma koji su važili za druge države kada su one počinjale pristupne pregovore, ali, nažalost, od Srbije se očekuje da ispuni mnogo više", istakao je Nikolić.

Nikolić je ocenio da Srbija može da dobije datum početka pregovora u prvoj polovini ove godine, ako to što se od nje očekuje u procesu rešavanja pitanja Kosova ne bude u fundamentalnoj suprotnosti sa srpskim državnim i nacionalnim interesima.

"To što meni u trenutku najradosnijih hrišćanskih praznika nije bila omogućena sloboda kretanja na teritoriji Kosova i Metohije koje je pod upravom UN, EU i međunarodnih snaga predvođenih jedinicama NATO-a, nije moja sramota. To je sramota onih koji svoj međunarodno priznati mandat očigledno nisu u stanju da izvršavaju na odgovarajuć način", dodao je Nikolić.

Predsednik Srbije uveren je da će, ipak, u narednom periodu imati priliku da poseti svoj narod i najznačajnije svetinje Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

Na pitanje kakav savet bi dao evropskim zemljama koje su, takođe, ugrožene separatističkim tendencijama, Španiji ili Velikoj Britaniji, Nikolić je odgovorio da nije na njemu da im deli savete i da jedino što bi posavetovao jeste to da traže rešenje u skladu s međunarodnim pravom.

"Prema mom dubokom uverenju, to je jedina garancija da će neko rešenje biti održivo i trajno", istakao je predsednik Srbije.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.