Sve oči uprte u Jeremića i Nikolića

Izvor: BKTV News, 23.Sep.2012, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve oči uprte u Jeremića i Nikolića

Po prvi put dva predstavnika Srbije naći će se istovremeno za govornicama u UN – Vuk Jeremić sa čekićem predsedavajućeg, Tomislav Nikolić za mikrofonom.
Po prvi put njoj će predsedavati predstavnik Srbije – Vuk Jeremić, a kao treći govornik nastupiće predsednik Tomislav Nikolić u svom prvom pojavljivanju pred ovim telom. Osim u plenumu, Nikolić će se sastati i s visokim zvaničnicima raznih >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << zemalja i Evropske unije.
Akcenat njegove posete biće na ekonomskim, ali i političkim temama poput evrointegracija i srpskog plana za Kosovo.
Po prvi put dva predstavnika Srbije naći će se istovremeno za govornicama u Ujedinjenim nacijama – Vuk Jeremić sa čekićem predsedavajućeg, dok predsednik Nikolić za mikrofonom iznosi stanovišta Srbije i o globalnim i o temama važnim za naš region.
“Mi smo svesni i činjenice da će obraćanje predsednika republike biti posmatrano sa velikom pažnjom u međunarodnoj zajednici obzirom na čijenicu da predsednik Nikolić ove godine treći po redu nastupa pred GS UN. Susrešće se sa velikim brojem predsednika država i vlada. Srešće se i sa visokom predstavnicom EU Keti Ešton”, kaže savetnik predsednika Srbije Marko Đurić.
Ketrin Ešton jedna je od gotovo 190 šefova država ili vlada koje će biti predstavljene u Njujorku. Iako će Srbija upravo u plenumu nastojati da iznese svoj plan za Kosovo, ključni će biti bilateralni susreti.
“Tu neće biti previše vremena da se u samoj debati iznose neki specifični stavovi i da bude rasprave o tim stavovima. Imaće šanse da sebe definiše. Zato što dosad, tu su razni pokušaji da ga definišu, da ga stave u neki koš – ili je nacionalista ili je ovakav ili onakav. I on sad ima priliku da upozna te ljude i da sebe definiše na način kako bi najbolje predstavljao Srbiju”, kaže analitičar Obrad Kesić.
Ranije nezvanične najave prištinskim medija da će se Tomislav Nikolić rukovati sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom, za sada će, po svemu sudeći, ostati neostvareni cilj američke diplomatije.
“Znam da se radi na tome, znam da je to jedan od ciljeva koji je postavljen pred američku diplomatiju ali nisam siguran da je to nešto od prioriteta, za sad barem, za američku administraciju”, kaže Kesić.
“GS UN prisustvuju samo članice UN i u tom smisli susreti koje planira državna delegacija Republike Srbije usmereni su pre svega na članice UN”, kaže Đurić.
Članice Ujedinjenih nacija će u narednoj nedelji iznositi svoje stavove o značajnim pitanjima u okviru teme “Rešavanje međunarodnih sporova mirnim putem” koju je zadao predsedavajući Vuk Jeremić.
Izvor: B92
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.