Susret Nikolića i Putina u Kremlju

Izvor: RTS, 30.Okt.2013, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Susret Nikolića i Putina u Kremlju

Odnosi Srbije i Rusije dobro se razvijaju, ali ima problema sa srpske strane koji bi trebalo da se reše, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u razgovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Kremlju. Probleme ne treba dramatizovati, već ih treba rešavati onako kako to čine prijatelji, istakao Vladimir Putin.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je tokom razgovora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da se odnosi dveju zemalja dobro razvijaju, ali sa srpske strane ima problema koji bi trebalo da se reše. Ranije je Nikolić učestvovao na srpsko-ruskoj investicionoj konferenciji

Putin je istakao da probleme ne treba dramatizovati i da će oni biti rešeni onako kako se to rešava među prijateljima.

U razgovoru dvojice predsednika nije precizirano o kojim se problemima u ekonomskim odnosima Srbije i Rusije radi, ali je Nikolić rekao da oni dolaze nekad zbog nesnalaženja, a nekad zato što članovi Vlade nisu dovoljno pažljivi kad donose odluke.

Nikolić je rekao i da postoji problem zaduženosti "Srbijagasa". To javno preduzeđe je uključeno u sprovođenje energetskog sporazuma Srbije i Rusije.

Sporazum, osim prodaje NIS-a ruskom "Gaspromu", uključuje i zajedničko učešće u izgradnji gasovoda "Južni tok" i skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

Ruski predsednik je naveo da je NIS od januara do septembra u budžet Srbije uplatio 690 miliona evra.

"To je 10 odsto ukupnog budžeta, što zatvara usta velikim protivnicima te investicije", rekao je Nikolić.

Istakao je da je Vlada donela zaključke koji moraju da se promene, jer ne odgovaraju onome što je dogovoreno sa ruskim partnerima.

Dvojica predsednika su konstatovali pozitivne trendove u trgovinskoj razmeni dveju zemalja i znatan obim ruskih investicija u Srbiji, uz konstataciju šefa ruske države da Kremlj ne očekuje poseban tretman za svoje investicije.

Pozitivne tendencije u ekonomskoj saradnji 

Putin je rekao da je Rusija jedan od glavnih trgovinskih partnera Srbije, i da, posle pada trgovinskog obima u 2012. godini, dinamika ove godine ukazuje na pozitivne tendencije.

"Koliko znam, Srbija je danas predstavila veliki broj projekata, vrednih nekoliko milijardi dolara", rekao je ruski predsednik.

Nikolić je istakao da je upravo zbog toga želeo da dođe na investicionu konferenciju u Moskvi, i da čini sve da poveže poslovne partnere iz Srbije i Rusije.

"Ove godine smo intenzivirali našu ekonomsku saradnju i nadoknadili minus iz prošle godine", rekao je Nikolić.

Nikolić je takođe ukazao na to da se Srbija na investicionoj konferenciji predstavila kao što nikad ranije nije, i da je u Moskvu došla pripremljena, sa čitavim "katalogom projekata".

Putin je konstatovao da između dve zemlje postoji dobar obim investicija koji iznosi milijardu i dvesta miliona dolara, koliko je Rusija uložila u Srbiju. Ruski predsednik je naglasio da će sa projektom "Južni tok" srpska privreda dobiti još milijardu i devetsto miliona evra.

Nikolić je istakao da su uslovi ruske strane više nego korektni i da će Srbija ispuniti sve obaveze koje ima.

Razgovoru Nikolića i Putina u Kremlju prisustvovali su kopredsedavajući Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju dveju zemalja Milan Bačević i Aleksandar Novak, kao i direktor "Gasproma" Aleksej Miler.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić Putinu: U Srbiji je problem!

Izvor: Mondo, 30.Okt.2013

Odnosi Srbije i Rusije se dobro razvijaju, ali ima problema sa srpske strane koji treba da se reše, rekao Tomislav..

Nastavak na Mondo...

Ruski mediji: Susret Nikolića i Putina-akcenat na ekonomiji

Izvor: Press, 31.Okt.2013, 08:30

List Komersant pod naslovom "Tomislav Nikolić u poseti investitoru" piše da su ranije dominirale političke teme poput pitanja Kosova, situacije na Balkanu, članstva u EU a da ovog puta to nije slučaj... Spajajući susret dvojice predsednika i činjenicu da je Nikolić istog dana otvorio najveći...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.