Izvor: S media, 22.Jun.2012, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija organizovala poseban skup na samitu u Riju

Srbija je u okviru samita UN u Rio de Žaneiru, organizovala poseban skup posvećen zelenoj ekonomiji i održivom razvoju u jadransko-jonskom regionu koji je otvorio predsednik Tomislav Nikolić, a zajedno su predsedavali ministri životne sredine Srbije i Slovenije, Oliver Dulić i Franc Bogovič.

Pozdravljajući učesnike skupa, predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je posvećenost Srbije i regiona unapređenju nacionalnog i regionalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << doprinosa širokoj, svetskoj agendi održivog razvoja.

Nikolić u Rio de Žaneiru

Josipović: Vrata prema Srbiji nisu zatvorena

Francuski ambasador: Nikolić je u Briselu upoznat sa svim sporazumima

"Čvrsto verujemo da regionalna saradnja naš glas može učiniti jačim na međunarodnoj sceni, a naše akcije pouzdanijim i koherentnim, za dobrobit svake od naših zemalja", kazao je Nikolić.

Ističući opredeljenje Srbije da prati naprednu evropsku i svetsku politiku čiji je deo zeleni i održiv rast, Nikolić je poručio da je pomoć i podrška regionalnih i međunarodnih aktera više nego dobrodošla.

Dulić predstavio Studiju zelene ekonomije i održivog rasta

Po Dulićevim rečima, jadransko-jonski region "može značajno unaprediti saradnju i regionalne veze", jer "pruža mogućnosti za zajedničke projekte čiji je cilj održiv ekonomski i ekološki razvoj".

"U svetlu glavne teme ''Rija 20 plus'', možemo zajedno sa međunarodnim organizacijama da napravimo okvir za tranziciju ka zelenom i održivom rastu, koji podstiče razvoj, stvara radna mesta, obezbeđuje ekonomski rast i smanjuje siromaštvo", naglasio je Dulić.

Jadransko-jonski region, osim Srbije, obuhvata Italiju, Sloveniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Albaniju i Grčku, a skup u Riju rezultat je predsedavanja Srbije Jadransko-jonskom inicijativom - koje preuzima Slovenija.

Dulić je predstavio Studiju zelene ekonomije i održivog rasta u kojoj su, kako je ranije objasnio, predočeni potencijali i mogućnosti da se u nekoliko narednih godina u "zelenoj ekonomiji" otvori 50.000 radnih mesta.

Studija zelene ekonomije i održivog rasta je izrađena u saradnji sa UNDP i UNEP, kao osnova za nastup delegacije Srbije na Konferenciji u Riju, a pripremljena je uz učešće oko 400 predstavnika državnih institucija, naučnog i nevladinog sektora, tela UN.

Predstavnici 191 države, među kojima 86 šefova država ili vlada, okupili su se u Rio de Žaneiru da bi postigli istorijski pakt o zelenoj planeti koji bi milijarde ljudi izvukao iz siromaštva.

Na samitu UN, koji je nazvan "Rio 20 plus", pošto se na istom mestu održava posle tačno 20 godina, delegaciju Srbije predvodi Nikolić, koji će se učesnicima obratiti danas poslednjeg dana konferencije, a na skupu je i šef diplomatije Vuk Jeremić.

(Tanjug)

Foto: AP/Beta
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.