Srbija i Rusija-nova epoha saradnje

Izvor: B92, 24.Maj.2013, 01:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Rusija-nova epoha saradnje

Soči -- Predsednici Srbije i Rusije, Tomislav Nikolić i Vladimir Putin, potpisali su danas u Sočiju Deklaraciju o strateškom partnerstvu dve države.

Uoči posete Rusiji, Nikolić je u intervjuu za Itar-tas rekao da je pred Srbijom i Rusijom nova epoha saradnje koja će pokazati da nijedan cilj nije nedostižan ako se dve zemlje udruže, a da će Deklaracija biti "kruna zajedničkih napora u cilju aktiviranja bilateralne saradnje u svim oblastima".

Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije očekuje da će potpisivanje sporazuma imati pozitivan uticaj, pre svega, na ekonomsku saradnju Srbije i Rusije i da će dati podsticaj ulaganjima ruskih kompanija u srpsku privredu.

Iz Kremlja je ranije saopšteno da će ovim dokumentom biti određeni "glavni pravci daljeg razvoja odnosa".

Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov rekao je danas, pred početak susreta Nikolića i Putina, da je taj dokument pripreman naporno.

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je za Tanjug da je Deklaracija "obiman dokument koji će biti odraz stremljenja dveju država po pitanju razvoja međusobne saradnje u budućnosti".

Na početku razgovora u užem sastavu, Putin je izrazio zadovoljstvo zbog susreta sa Nikolićem, najavljujući da se razgovara o bilateralnim odnosima, regionalnim i međunarodnim problemima. On je kazao da su kontakti dve zemlje razvijeni i da Srbija i Rusija imaju zajedničke zanimljive projekte o kojima imaju priliku da razgovaraju danas.

"Nadam se da ćemo imati priliku da popričamo o bilateralnim odnosima, ali i da razmotrimo međunarodne probleme. Naši uzajamni kontakti su u porastu, imamo više zanimljivih projekata i nadam se da ćemo o svemu tome da razgovaramo danas", rekao je ruski predsednik.

Nikolić je kazao da su odnosi "sve bolji" i da "idu uzlaznom linijom", čemu doprinose i njihovi kontakti i kontakti njihovih saradnika. "Srbija je izuzetno zadovoljna odnosima s Rusijom. Uvek može bolje, ali Srbija je zahvalna zato što je Rusija u problemu Kosova na pravoj strani, na strani međunarodnog prava", kazao je Nikolić.

Predsednik Srbije podsetio je da je Srbija počela pripreme za izgradnju gasovoda Južni tok kroz Srbiju i pozvao Putina da poseti Srbiju do kraja godine.

U srpskoj delegaciji su i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić i ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milan Bačević.

Sa ruske strane u razgovorima u Putinovoj rezidenciji "Bočarov Ručej" učestvuju i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i pomoćnik predsednika za spoljnu politiku Jurij Ušakov.

Nikolić je jutros obišao nekoliko objekata u Olimpijskom parku kod Sočija, gde će naredne godine biti održana zimska olimipijada.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin je uoči današnjeg sastanka izjavio da dve države tradicionalno blisko i prijateljski sarađuju i posebno istakao značaj Deklaracije o strateškom partnerstvu, koja će biti potpisana u Sočiju.

Predsednik Srbije je tokom 2012. dva puta posetio Rusiju, a dvojica lidera su više puta komunicirala i telefonom.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Vladimir Putin,   Moskva

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić sa Putinom: Potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu

Izvor: S media, 24.Maj.2013

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je da se potpisivanjem Deklaracije o strateškom partnerstvu Srbije i Rusije saradnja podiže na novi, kvalitetniji nivo i daje impuls razvoju političkih odnosa, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić da se tim dokumentom potvrđuju tradicionalno prijateljski...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.