Srbi s Kosova podržali platformu

Izvor: B92, 25.Dec.2012, 01:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi s Kosova podržali platformu

Beograd -- Oko 150 predstavnika Srba s Kosova u Kosovskoj Mitrovici, na zajedničkoj sednici, podržalo platformu o KiM. Sastanak je trajao oko tri i po sata.

B92 je imao uvid u nacrt zaključaka zajedničke sednice Srba s Kosova, koji su usvojeni, a u kojima se navodi da se podržava predlog teksta platforme za KiM koji je predstavio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kao osnova za rešavanje pitanja KiM. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Međutim, Srbi s Kosova traže od Vlade "da ne postiže dalje parcijalne dogovore sa privremenim institucijama u Prištini u okviru tzv. tehničkog dijaloga", zbog toga što oni vode ka promeni stanja na terenu, u korist Prištine, a slabljenju pregovaračke pozicije Srbije.

U tekstu se takođe navodi da treba još jasnije istaći u platformi da je KiM sastavni i neotuđivi deo Srbije i da shodno tome poreski obveznici budu u poreskom sistemu Srbije.

Oni očekuju najširu političku saglasnost i traže da se platforma što pre usvoji u Skupštini.

Pohvalili su to što predlog platforme obuhvata zaštitu interesa i predlaže rešanja za sve Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, kao i zaštitu Srpske pravoslavne crkve i njene imovine.

Predstavnici Srba su zatražili da konačni tekst platforme sadrži posebno poglavlje u kojem će se regulisati obaveze međunarodne zajednice, koja treba da obezbedi uslove za povratak više od 250.000 prognanih i interno raseljenih s Kosova i Metohije, kao i da se što jasnije istakne da je Kosovo neotuđivi deo Srbije.

Oni su istakli da svaka buduća promena teksta platforme treba da bude usaglašena s predstavnicima Srba s Kosova i Metohije.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je da je usvajanje nacrta državne Platforme o Kosovu i Metohiji pokazalo jedinstvo ovdašnjih Srba, koje bi trebalo da slede i poslanici u Skupštini Srbije.

Pantić je u izjavi novinarima u Kosovskoj Mitrovici rekao da je još jednom potvrđeno da su svi Srbi s Kosova i Metohije jedinstveni u očuvanju južne pokrajine, tj. u principima za rešavanje statusa Kosova i Metohije.

Na sednici je, prema njegovoj oceni, ukazano na primer koji bi Narodna skupština Republike Srbije trebalo da sledi ,a to je potpuno jedinstvo svih narodnih poslanika kada se u Skupštini bude razmatrala Platforma koju će predsednik Nikolić u najskorije vreme uputiti ovom telu na usvajanje.

"Obzirom da je reč o veoma bitnom, državnom i nacionalnom pitanju, očekujemo da sve poslaničke grupe pokažu maksimalnu odgovornost i odgovore svim zadacima koji budu postavljeni pred njih", rekao je Pantić.

On je naglasio da je vreme da konačno jednom rešimo pitanje Kosova i Metohije i da to neće moći bez pune saglasnosti i jedinstva u Skupštini Srbije.

Današnjoj sednici prisustvuju predstavnici Srba sa severa Kosova, kao i onih koji žive južno od reke Ibar, koordinatori nekih opština, predstavnici raseljenih lica i porodica kidnapovanih i raseljenih i predstavnici SPC.

Podsetimo, predsednik Nikolić je obavestio tridesetak predstavnika kosovskih Srba o platformi na sastanku koji je održan u petak u Predsedništvu. Oni su tada pružili principijelnu podršku predsedniku i Vladi i ocenili da platforma štiti njihove interese, prava i dostojanstvo.

U platformi, u koju je imala uvid agencija Beta, Beograd zahteva visok stepen teritorijalne i političke autonomije za srpske opštine, po ugledu, kako se navodi, na slučaj Katalonije, kao i da se ta autonomija garantuje najvišim zakonskim aktima pokrajine i da iza nje stoje zvaničnici međunarodne zajednice koji učestvuju u pregovorima.

U autonomnoj oblasti bi, pored opština na severu Kosova, trebalo da budu opštine kao Gračanica, Štrpce i druge. U platformi, koja ima oznaku "non pejper" (non paper) dokumenta, zahteva se i da male enklave, poput sela, imaju status opština i da dobiju specijalni status.

"Večernje novosti", međutim, pišu da kabinet predsednika Nikolića sprema nacrt principa izvedenih iz platforme za KiM, koji će posle usaglašavanja sa Vladom biti ugrađeni u posebnu skupštinsku rezoluciju. Te tačke biće kostur deklaracije koju bi, posle novogodišnjih praznika, trebalo da usvoji Narodna skupština.

Dokument će dati smernice našem pregovaračkom timu kada na red dođe pitanje konačnog statusa KiM, a želja državnog vrha je da tekst dobije široku podršku poslanika.

Uoči sednice predstavnika Srba s Kosova i Metohije došlo je i do novih incidenata. Na ulazu u Suvi Do juče je kamenovan autobus koji je prevozio Srbe iz Kosovske Mitrovice, a nešto ranije i vozilo EPS-a. U srpskom delu Orahovca opljačkana je i demolirana kuća Srećka i Lazarke Simić.

Vulin: Nikad o Srbima bez Srba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin ocenio je da su podrškom platformi o Kosovu i Metohiji, kosovskometohijski Srbi pokazali koliko im je stalo do države Srbije i da žele rešenje koje je u skladu sa medjunarodnim pravom i pravom njihove države.

"Srbi sa prostora Kosova i Metohije danas su još jednom pokazali koliko im je stalo do države Srbije, koliko im je stalo da sve što rade bude usaglašeno sa njihovom državom i da sve što rade bude u korist čitavog srpskog naroda i svih koji žive u državi Srbiji", rekao je Vulin.

Vulin je ukazao da su Srbi dali podršku platformi koju je predložio predsednik Srbije Tomislav Nikolić i iza koje stoji kompletno državno rukovodstvo, ocenivši da platforma može da "omogući trajan i pravedan mir na prostoru Kosova i Metohije".

On je podvukao da Srbi sa Kosova i Metohije hoće mir ali i rešenje koje je u skladu sa medjunarodnim pravom i pravom njihove države. Vulin je rekao da se vlada i državni vrh zalažu za to da Srbi sa Kosova i Metohije učestvuju u svim elementima razgovora, bilo da su politički ili tehnički, odnosno u svemu što je vezano za rešavanje problema Kosova i Metohije.

"Nikada o Srbima bez Srba, nikada o Kosovu i Metohiji bez onih koji žive na Kosovu i Metohiji. To je prirodno, to je normalno i očekujemo da ćemo na nekom od sledećih sastanaka dobiti i konkretne predloge i da ćemo razgovarati o tome kako možemo da obezbedimo učešće predstavnika kosovskometohijskih Srba u svim političkim razgovorima", dodao je Vulin.

Ivanović: Platforma odgovara na strahove Srba

Bivši državni sekretar za Kosovo i Metohiju kaže da misli da će Srbi s Kosova podržati platformu, pošto ona "odgovara na njihove strahova, na njihove probleme". Ivanović dodaje da nije siguran da li je dobra ta platforma i da li će stvarno moći da reši njihove probleme.

Ivanović je naglasio da nije dobro što je platforma ušla u detalje i da pre svega mora da se vodi računa o tome da ona ne sme negativno uticati na one Srbe koji žive južno od Ibra.

"Problem je što velike sile nemaju interes da se ovo pitanje brzo reši, jer bi to značilo naš ubrzani put ka EU. Nema velikog raspoloženja za proširenje...dok god nema žrtava, EU može da toleriše ovakvo stanje. A to stanje iscrpljuje Srbe na terenu."

Ivanović dodaje da smatra da "je pretenciozno očekviati da se ta platforma usaglasi posle jednog kruga konsultacija" i dodaje da su Srbi bili informisani o platformi tek kada je ona bila završena.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sastanak predstavnika kosmetskih opština o platformi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Dec.2012

KOSOVSKA MITROVICA -..Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije počeli su danas sastanak u Kosovskoj Mitrovici na kojoj bi trebalo da razmotre platformu za Kosovo i Metohiju i zauzmu zajednički stav o tom dokumentu koji će uputiti predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću...Sednici, koja je počela u 11.30...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Predsjednik srpske opštine na Kosovu pozvao na prihvatanje platforme

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Dec.2012

Predsjednik opštine sjeverna Mitrovica Krstimir Pantić pozvao je danas predstavnike Srba sa Kosova i Metohije da prihvate platformu za Kosovo koju je predložio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, "jer je ona garant da aktuelno državno rukovodstvo nastoji pronaći optimalno rješenje". Pantić...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.