Si Đinping i Nikolić sa suprugama na Kalemegdanu /FOTO

Izvor: B92, 17.Jun.2016, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Si Đinping i Nikolić sa suprugama na Kalemegdanu /FOTO

Beograd -- Predsednici Kine i Srbije, Si Đinping i Tomislav Nikolić, prošetali Kalemegdanom gde je gostima iz Kine predstavljen deo srpske istorije i pokazana tvrđava.

Si i Nikolić su Kalemegdanom prošetali u društvu supruga, članova delegacija i novinarskih ekipa, a srpsku istoriju im je prezentovao Relja Seratić iz Beogradske tvrđave.

Predsednik Kine je doputovao danas u trodnevnu posetu Srbiji, a posle dočeka na beogradskom aerodromu dva predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su položili vence na spomenik poginulim službenicima Ambasade Kine u NATO bombardovanju i položili kamen temeljac za Kineski kulturni centar na toj lokaciji.

Tom prilikom je otkriven spomenik Konfučiju i tabla novoimenovane Konfučijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine.

Tokom šetnje Kalemegdanom, kineski predsednik pokazao je veliko interesovanje za istoriju Beograda i Srbije, ali je i pokazao impresivno znanje o našoj zemlji, rekao je Tanjugu Relja Seratlić iz Beogradske tvrđave, koji je pratio delegacije tokom posete Kalemegdanu.

Kako kaže, Đinpinga je najviše oduševio pogled na ušće Save u Dunav.

"To je bila neformalna, opuštena, prijateljska poseta, gde je predsednik Kine pokazao interesovanje za istoriju Beograda i Srbije, koju smo mu zajednički predsednik Tomislav Nikolić i ja pojasnili", rekao je Seratlić.

On je rekao da je kineskog predsednika sve zanimalo, od doseljavanja naših plemena, razvoja grada, ratova, ali je istakao da je Si pokazao "impresivno" znanje o Srbiji, te da se oduševio pogledom na ušće.

"Bio je fasciniran i istorijom grada i našeg naroda", rekao je Seratlić.

Dodao je i da se predsednik Nikolić potrudio da ugođaj bude još veći i dao kineskom kolegi mnogo informacija o Beogradu.

"Sve ga je zanimalo, i ono što je istorija i geografija, sve vreme je postavljao pitanja, nije samo protokolarno slušao šta imam da kažem", utisak je Seratlića.

Kako je objasnio, priču je počeo time da je Beograd jedan od najstariih gradova u Evropi, sa više od 2.000 godina dugom istorijom.

"Kineski predsednik je stekao određeno poštovanje prema mestu na kom se nalazi i shvatio je da imamo premalo vremena za tako dugu istoriju", rekao je Seratlić.

Sija su na mestu budućeg Kulturnog centra, na novimenovanom Trgu prijateljstva Srbije i Kine dočekali predsednik Nikolić, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, kao i ministri vlade Srbije u tehničkom mandatu.

U skladu s kineskim običajima, Si Đinping i Nikolić su kao kamen temeljac položili mermernu ploču s imenom budućeg kulturnog centra.

Dvojica predsednika prethodno su položili cveće na spomenik službenicima Ambasade Kine poginulim u NATO bombardovanju 1999. godine.

Večeras će za goste iz Kine biti priređena večera.

Si Đinping je po podne doputovao u trodnevnu posetu Srbiji, tokom koje će Kina i Srbija potpisati deklaraciju o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu i dvadesetak međudržavnih sporazuma.

On je prvi predsednik Kine koji dolazi u Beograd posle više od 30 godina, a njegova poseta karakteriše se kao istorijska i na srpskoj i na kineskoj strani.

Za sutra su planirani razgovori s najvišim srpskim zvaničnicima, predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednicom parlamenta Majom Gojković, a predsedniku Kine biće uručen i Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Sutra, drugog dana posete, predviđen je zvanični doček ispred Palate Srbija, posle čega će uslediti sastanci s državnim vrhom Srbije, kao i potpisivanje više od 20 sporazuma.

U nedelju će predsednici Nikolić i Si posetiti Železaru Smederevo koju je nedavno kupila kineska kompanija Hestil, gde će im domaćin biti premijer Aleksandar Vučić.

.

.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.