Sećanje na žrtve Drugog svetskog rata u Jajincima

Izvor: RTS, 05.Okt.2015, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na žrtve Drugog svetskog rata u Jajincima

Državna komemorativna svečanost posvećena očuvanju sećanja na više desetina hiljada brutalno likvidiranih u Drugom svetskom ratu održana je u Jajincima kraj Beograda.
Komemorativnu svečanost u Jajincima predvodio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je položio venac na spomen-obeležje u Jajincima. 

Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije izjavio je da, uz napore za oporavak ekonomije, država i dalje vodi bitku da ne dozvoli ulazak samoproklamovane države Kosovo u Ujedinjene nacije i od te borbe nikad neće odustati, niti pokleknuti.
Nakon govora na komemorativnoj svečanosti, predsednik Nikolić upisao se u spomen-knjigu. 
Okupljenima se prethodno obratio preživeli iz ustaškog logora, predsednik Udruženja logoraša "Jasenovac" Milinko Čekić.  
"Preživeli smo zarazne bolesti koje nam je ubrizgavao dr Mejdžer injekcijama u dečijem logoru, u Sisku. Preživeli smo bez hrane i vode i u drugim logorima, dušegupke u zatvorenim vagonima", rekao je Čekić.  
Poštu stradalima odali su predstavnici diplomatskog kora, udruženja građana, SUBNORA i drugi, a u ime Vlade Srbije venac je položio ministar odbrane Bratislav Gašić.
Državna komemoracija na strelištu u Jajincima nije samo događaj koji za cilj ima očuvanje dostojanstvenog sećanja na sve nevino postradale tokom Drugog svetskog rata, "već i istinska prilika da se sa najvećeg mesta stradanja u državi pošalje jedinstvena poruka privrženosti antifašizmu, nenasilju, razumevanju, toleranciji i saradnji", naveo je vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Državnoj ceremoniji prisustvovali su potpredsednik Skupštine Srbije, Veroljub Arsić, ministri u Vladi Srbije, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, predstavnici Grada Beograda.
Komemorativnom skupu prisustvovali su predstavnici više od 40 država.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nikolić: Ne odustajemo od borbe za Kosovo

Izvor: RTS, 05.Okt.2015

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da, uz napore za oporavak ekonomije, država i dalje vodi bitku da ne dozvoli ulazak samoproklamovane države Kosovo u Ujedinjene nacije i od te borbe nikad neće odustati, niti pokleknuti. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.