SRS: Izdajnici, isključenja i tuča

Izvor: B92, 09.Sep.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRS: Izdajnici, isključenja i tuča

Beograd -- Kolegijum SRS-a najavio da će Centralna otadžbinska uprava odlučiti o statusu Tomislava Nikolića i njemu odanih poslanika.

Predsednički kolegijum SRS doneo odluku da se na Centralnoj otadžbinskoj upravi pokrene disciplinski postupak protiv Tomislava Nikolića i ostalih članova uprave koji su prešli u novoformirani poslanički klub "Napred Srbijo".

Postupak će, kako je saopšteno iz SRS, biti pokrenut protiv onih članova uprave "koji su učestvovali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u aktivnostima i zastupali u javnosti stavove koji su suprotni programu, politici i ugledu stranke".

Protiv Nikolića, kako je najavljeno, biće pokrenut postupak i zbog neovlašćanog iznošenja stranačke dokumentacije iz arhive, a protiv svih ostalih koji nisu članovi uprave postupak će biti vođen pred nadležnim stranačkim organima.

Posle sednice Predsedničkog kolegijuma SRS, koja je trajala od 18 do 20 sati, potpredsednik stranke Dragan Todorović je, na pitanje novinara koje je dokumente Nikolić iznosio iz arhive, kazao da su to blanko ostavke poslanika.

On je rekao da je lider radikala Vojislav Šešelj učestvovao na početku sednice i da je sa njim dogovoreno o održavanju sednice Uprave u petak u 12 sati, dodajući da su se članovi Uprave sa Šešeljem složili oko donetih zaključaka.

Todorović je rekao da sednici nisu prisustvovali članovi tog tela Aleksandar Vucćić, koji je na putu i Božidar Delić i podsetio da je Nikolić dao ostavku na mesto zamenika predsednika stranke, zbog čega više i nije član kolegijuma.

Danas ranije, funkcioneri Srpske radikalne stranke su tvrdili da su neki opštinski odbori počeli da isključuju iz stranke poslanike koji su pristupili novoformiranom poslaničkom klubu "Napred, Srbijo". Šef radikala u parlamentu Dragan Todorović je poslanike, koji su se priklonili Tomislavu Nikoliću, nazvao izdajnicima, a ubeđen je da će svi oni ostati i bez poslaničkih mandata.

Predsednik Transparentnosti Srbije Vladimir Goati kaže, međutim, da trenutno ne postoji mogućnost da odmetnuti radikali budu isključeni iz parlamenta.

Stižu i prve poruke podrške Nikoliću. Tako mu je Maja Gojković, koja je iz stranke isključena pre pola godine, poručila da izdrži do kraja.

Uz tvrdnju da je njegov poslanički klub "Napred, Srbijo” narastao na 19 poslanika, Tomislav Nikolić je pobrojao i sva nova imena, a među njima je i Borislav Pelević.

Nikolić, međutim, tvrdi da mu trenutno nije na pameti da olako prepušta Srpsku radikalnu stranku, mada očekuje da će biti isključen.

On kaže da bi trebalo iskoristiti mogućnost iz partijskog statuta – a to je da se hitno održi Kongres.

"Ako ne bude tog Kongresa, možda će biti Centralne otadžbinske uprave na kojoj bi raspravljali o našim isključenjima iz stranke. Pa, i to je prilika da dozovemo pameti celu stranku i da razgovaramo o tome gde smo grešili i šta ćemo dalje. Zaista ću pokušati da spašavam SRS, ali ako mi formiramo stranku, onda će ova druga nestati sa političke scene", rekao je Nikolić.

Šef poslaničkog kluba SRS-a Dragan Todorović, na koga je Vojsilav Šešelj sinoć preneo sva predsednička ovlašćenja, rekao je da se već krenulo sa isključenjima iz stranke.

"U ovoj stranci tretiraće se kao izdajnici. Njihov status biće rešen onoga momenta kada budu zasedali stranački organi koji su za to nadležni, ali ja sam siguran da će zbog ovoga biti isključeni iz SRS-a. Što se njih tiče, priča je završena. Po mojim informacijama, već su neki opštinski odbori na svojim sednicama isključili pojedine poslanike koji su prisupili novom poslaničkom klubu", rekao je Todorović.

Iako Todorović nije precizirao na koje opštinske odbore misli, saopštenjem se oglasio Odbor iz Vršca koji je iz svojih redova izbacio trojicu stranačkih funkcionera, a među njima je i poslanik Predrag Mijatović, koji je pristupio Nikolićevom parlamentarnom klubu.

Isključenje iz stranke ne znači, međutim, i prestanak mandata u Skupštini.

Kako u parlamentu nije donet novi zakon o izboru narodnih poslanika, na raspolaganju je samo neprecizna formulacija iz Ustava prema kojoj je poslanik slobodan da neopozivo stavi svoj mandat na raspolaganje partiji.

Postoji, ipak, mehanizam blanko ostavki, ali pošto Tomislav Nikolić tvrdi da ih je izgubio i ta opcija je isključena, kaže predsednik Transparentnosti Srbije Vladimir Goati.

"Zahvaljujući toj 'zaboravnosti', poslanici koji su prišli Nikolićevom, uslovno ga sad nazovimo krilu, ne moraju da se plaše za svoj hleb nasušni i svoj status poslanika. Inače, da on nije izgubio to, mi bismo imali najnedemokratskiju moguću varijatu da ljudi, zato što optiraju za ono što misle da je ispravno, da im prestaje mandat", kaže Goati.

Nikoliću je danas stiga i podrška od doskorašnje funkcionerke radikala Maje Gojković, koja je iz partije isključena u martu.

Ona mu je poručila da izdrži do kraja, a njegov potez je nazvala dostojanstvenim.

Izgleda da je ovo bio dan za lične poruke jer je i Nikolić uputio jednu - Aleksandru Vučiću, koji se ne oglašava otkako je počeo raskol u stranci, poručio je da se konačno opredeli na koju će stranu.

Todorović: Ne razmišljam o Vučićevom napuštanju

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je da ne razmišlja o tome da bi generalni sekretar SRS-a Aleksandar Vučić mogao da napusti stranku.

"Ne znam odakle vam ta ideja", rekao je Todorović na vanrednoj konferenciji za novinare i naveo da Vučić večeras neće prisustvovati Predsedničkom kolegijumu jer ide na put.

"Nikolić, pardon, Šešelj"

Najavljujući predsednički kolegijum kome Vućić neće prisustvovati, Todorović je napravo lapus.

"Tema sastanka? Pa, dnevni red koji će predložiti predsednik Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, ako ga budemo usvojili... Vojislav Šešelj, Šešelj, pardon... Pa, ne možemo mi 18 godina tako jednostavno da bacimo ili da zatrpamo pod tepih i da ne bude ovakvih lapsusa. Verovatno će ih biti, šta da se radi – to je život", kazao je Todorović.

Na pitanje da li je razgovarao sa Vučićem, Todorović je rekao da je sa njim razgovarao na sastanku tima za odbranu lidera radikala i haškog optuženika Vojislava Šešelja i naveo da o zbivanjima povodom poteza Tomislava Nikolića nisu mnogo razgovarali.

Na pitanje da li će biti zamenik predsednika SRS-a, Todorović je rekao da o tome odlučuje Kongres koji se sastaje svake četvrte godine.

Todorović je rekao da Predsednički kolegujum SRS-a večeras neće i ne može da raspravlja o isključenjima iz stranke, već da to rade drugi organi.

"Ako je u opštinskom odboru, o njegovom izbacivanju odlučuje taj organ, ako je u Izvršnom odboru, onda o tome odlučuje Izvršni odbor, a ako je u Centralnoj otadžbinskoj upravi, onda o tome odlučuje Centralna otadžbinska uprava", rekao je Todorović.

Prema njegovim rečima, dnevni red večerašnjeg Predsedničkog kolegijuma, koji će početi u prostorijama SRS-a u Zemunu u 18.00, biće onaj koji bude predložio Vojislav Šešelj.

Povodom navoda o pretnjama Tomislavu Nikoliću, koji je juče osnovao svoj poslanički klub "Napred, Srbijo", Todorović je rekao da ako pretnje postoje, to je na MUP-u i podsetio da je ministar policije Ivica Dačić ponudio Nikoliću zaštitu, a da je Nikolić to odbio.

Kikinda: Unutarstranačka tuča

Pripadnici kikindske policije priveli su danas oko podne dve osobe koje su izazvale tuču u sedištu Opštinskog odbora Srpske radikalne stranke u Kikindi.

Policija, za sada, nije otkrila identitet privedenih, a izvori B92 svedoče da je u prostorijama stranke, koje se nalaze kod Gradske pijace, došlo do fizičkog obračuna zbog rascepa izazvanog ostavkom Tomislava Nikolića.

Kako saznaje B92, Opštinski odbor SRS-a je preksinoć skoro jednoglasno stao uz Nikolića, a samo je jedan član bio protiv.

Dan ranije je Branislav Blažić, predsednik opštine i lider kikindskih radikala, podržao "modernizaciju stranke i raskid sa konzervativcima", a narodni poslanik iz Kikinde Oto Kišmarton je među prvima pristupio poslaničkom klubu "Napred, Srbijo".

Šešelj ovlastio Todorovića

Kako B92 nezvanično saznaje, lider radikala Vojislav Šešelj preneo je ovlašćenja na funkcionera te stranke Dragana Todorovića.

Tomislav Nikolić, takođe, tvrdi da je Vojislav Šešelj sinoć preneo predsednička ovlašćenja na Dragana Todorovića i "to nije ona stranka koji je Nikolić osnovao zajedno sa Šešeljom".

Todorović je najavio da će sednica Centralne otažbinske uprave biti održana u petak, dodajući da očekuje da će poslanici novog kluba biti isključeni iz stranke.

"Na dnevnom redu Centralne otažbinske uprave biće i disciplinska odgovornost pojedinih članova - onih poslanika koji su izdali SRS što je jedan od najtežih disciplinskih prekršaja o čemu će, u skladu sa statutom, odlučiti članovi uprave", rekao je on.

Todorović je rekao i da je sinoć i jutros razgovarao sa liderom radikala Vojislavom Šešeljom koji je "u velikoj meri predvideo šta će se događati".

Šešelj tim postupkom nije iznenađen, on je u to odavno sumnjao, rekao je sinoć Todorović.

Radikali će nastaviti sastanke, a najavljeno je održavanje predsedničkog kolegijuma, na kome će se govoriti o novom statutu stranke.

Todorović je posredno potvrdio da je tačno da su poslanici potpisali blanko ostavke na svoje mandate.

"Blanko ostavke, koliko ja imam informacija, ostale su kod Tomislava Nikolića i on je zaboravio gde su, tako da ćemo mi taj posao ponovo uraditi", rekao je Todorović.

Nikolić: Bez "blanko ostavki"

Šef poslaničkog kluba "Napred, Srbijo" Tomislav Nikolić, na prvoj sednici te poslaničke grupe poručio je članovima da nikome neće predavati "blanko ostavke" jer nisu vezani zavetima, ali je dodao da očekuje pritiske iz Srpske radikalne stranke.

On je rekao da nije razgovarao sa Aleksandrom Vučićem, ali da je vreme da se generalni sekretar SRS opredeli kome će se prikloniti.

Nikolić je početak sednice kluba, koja je održana u parlamentu otvorio javno, što nije uobičajna praksa u srpskoj skupštini, precizirajući u izjavi novinarima da za sada taj klub ima 19 članova.

U međuvremenu, jedan od poslanika, Dobrisav Prelić, predomislio se i poništio odluku o napuštanju poslaničkog kluba SRS-a.

Jedan od novih članova Nikolićevog poslaničkog kluba, kako je ranije rekao Božidar Delić, jeste i Borislav Pelević.

Gojkovićeva: Nikoliću, izdrži

Bivša funkcionerka radikala Maja Gojković ocenila je ostavku Nikolića kao vrlo dostojanstven potez, poručivši mu da izdrži i da istera svoju priču.

"Potvrđeno je ono što sam rekla Nikoliću pre mog isključenja iz SRS-a, a to je da tada nisam ja bila prava meta nego on. Zato bih mu poručila da izdrži i da istera svoju priču", istakla je Gojkovićeva za Tanjugu.

Nikolić je članovima kluba poručio da će njihova borba u skupštini biti da sruše aktuelnu vlast, ali da će nastupati drugačije u odnosu na dosadašnje načine.

"Svojim diskusijama pokažite zašto ne možemo da trpimo da nas vode Dragan Todorović i Vjerica Radeta... Slobodni ste da u skladu sa programom stranke iznosite svoje diskusije", rekao je Nikolić navodeći da su to ideologija i program Srpske radikalne stranke.

On je upozorio članove kluba da će biti pritisaka na njih i da "sve treba da izdrže" jer su "podeljeni zadaci članovima SRS-a da prave incidente".

"Pokrenuću raspravu u opštinskim odborima da li je stranka zrela za reforme, a ako nas primoraju, formiraćemo novu koja će imati samo novo ime", rekao je Nikolić.

On je čestitao članovima kluba što su "pokazali mnogo hrabrosti i mudrosti".

Upitan o eventualnim "blanko ostavkama" na opštinskom nivou, Nikolić je odgovorio da je uveren da će ostavke biti aktivirane ukoliko ih imaju.

On je naveo da je skupština dužna da novom poslaničkom klubu obezbedi uslove za rad i da je sekretara parlamenta upozorio na moguće posledice, ali da oni svakako neće izazivati probleme.

Prelić se predomislio

Dobrisav Prelić, narodni poslanik Srpske radikalne stranke, odlučio je da poništi svoju odluku da napusti poslanički klub radikala i priključi se grupi koju predvodi Tomislav Nikolić.

Šef poslaničke grupe SRS-a Dragan Todorović obećao je svim poslanicima koji se vrate u stranački poslanički klub da neće snositi nikakve posledice.

"Nije Tomislav Nikolić vršio nikakav pritisak na mene, ali ja napominjem da sam ja, da tako kažem, novi u ovoj visokoj politici i da sam bio jednostavno zbunjen samim razgovorom sa Tomislavom Nikolićem, ali sam brzo shvatio da, ipak, to što je počeo Tomislav Nikolić ja nikako ne mogu da prihvatim i da ne može da prihvati ni sredina i okruženje iz kojeg ja dolazim", rekao je Prelić.

Mirčić: Biće isključeni iz SRS-a

Poslanici Srpske radikalne stranke koji su pristupili klubu Tomislava Nikolića biće isključeni iz stranke, najavio je potpredsednik radikala Milorad Mirčić.

On je gostujući u Kažiprstu B92 naveo da se proteklih dana nije čuo sa generalnim sekretarom stranke Aleksandrom Vučićem, ali je dodao da u stranci ne postoje podele, već samo manji broj ljudi koji je napustio idelogiju i program radikala.

Napuštanje poslaničke grupe i delovanje protiv Srpske radikalne stranke automatski znači isključenje, objasnio je Mirčić.

On, međutim, nije precizirao na koga je lider stranke Vojislav Šešelj preneo ovlašćenja zamenika predsednika, koja je do sada imao Tomislav Nikolić.

Milorad Mirčić tokom predizborne kampanje SRS-a (Tanjug, arhiva)

"Nema tu specijalnih prenošenja ovlašćenja, do sada je to tako funkcionisalo, s tim da je veći deo odgovornosti imao zamenik predsednika kada je u pitanju operativno delovanje, a strateški vođenje stranke uvek je bilo u nadležnosti predsednika i predsedničkog kolegijuma", kaže on.

Odlazak zamenika predsednika radikala nije razlog za sazivanje vanrednog kongresa stranke, tvrdi Mirčić.

"Zašto vanredni kongres? Zbog zamenika predsednika? Ovde se ne radi o opozivu, već ostavci predsednika, ona se prihvata do novog kongresa; nema potrebe bilo šta preduzimati kada je u pitanju zamenik predsednika", smatra Mirčić.

Potpredsednik radikala upozorava da greše oni koji porast rejtinga stranke poslednjih godina smatraju zaslugom Tomislava Nikolića.

"Analitičari koji tvrde da je SRS dobila zahvaljući Nikoliću i nekim pojednicima moraju da imaju u vidu da je nastup Šešelja u Hagu povećao rejting. Ima zasluga i Nikolić i drugi pojednici, ali ne može se tako uprošćeno gledati", kaže Mirčić.

Činjenica da je lista sa Šešeljevim imenom na predsedničkim izborima u Republici Srpskoj osvojila svega dva procenta, kako tvrdi Mirčić, splet je drugih okolnosti.

Blagojević: Oduzimanje mandata malo verovatno

Poslanicima okupljenim oko Tomislava Nikolića mandat može oduzeti samo administrativni odbor, što je malo verovatno, kaže Marko Blagojević iz Cesida.

Gostujući u emisiji Poligraf na TV B92, programski direktor Cesida Marko Blagojević rekao je da, i kada bi poslanici Srpske radikalne stranke koji su se pridružili Tomislavu Nikoliću bili isključeni iz partije, to ne bi značilo i prestanak njihovih mandata u Skupštini Srbije.

"Vučić mora da se odluči"

Prema proceni analitičara, sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić moraće u nekoliko narednih dana da donese odluku kojoj strani će se prikloniti.

Glavni i odgovorni urednik lista "Blic" Veselin Simonović je, gostujući u vestima TV B92, ocenio da Vučić ne može više da odugovlači i da svoju odluku mora objaviti već sutra ili prekosutra.

Prema važećem zakonodavstvu, iako poslanik ima pravo da mandat stavi na raspolaganje stranci, on sam je vlasnik mandata i kao što može da da ostavku, može i da je povuče.

"Ostavke dolaze na administrativni odbor na razmatranje i taj odbor je jedino telo koje ima mogućnost da konstatuje prestanak mandata narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije", rekao je Blagojević.

On podseća da administrativni odbor, pored predsednika odbora, ima 14 članova.

"SRS ima četiri predstavnika, ukoliko tome dodamo predstavnike DSS-a i Nove Srbije, to čini ukupno šest glasova od osam koliko je neophodno da bi se donela odluka", naveo je Blagojević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.