Razvoj saradnje Srbije i Belorusije

Izvor: RTS, 12.Jun.2014, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razvoj saradnje Srbije i Belorusije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom. Potpisano više međudržavnih sporazuma između Srbije i Belorusije. Nikolić i Lukašenko istakli su privrženost dveju zemalja poštovanju opštepriznatih normi međunarodnog prava, ciljeva i principa UN i konstatovali pozitivan razvoj svestrane saradnje dve zemlje.

Nikolić je priredio svečani doček Lukašenku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ispred Palate Srbija, a zatim su dvojica predsednika razgovarali u četiri oka.

Predsednicima su se potom pridružile i delegacije dve zemlje, nakon čega je potpisano i više međudržavnih sporazuma i memoranduma.

Predsednici su potpisali zajedničku izjavu u kojoj su naglasili i jačanje centralne uloge UN u rešavanju čitavog kompleksa pitanja u vezi sa očuvanjem međunoradnog mira i bezbednosti, suprotstavljanjem savremenim izazovima i pretnjama i mirnom regulisanju međunarodnih sporova i konflikata.

"Sa zadovoljstvom je istaknuta dosledna podrška Belorusije suverenitetu i teritorijalnom intregritetu Srbije i neophodnost izrade sveobuhvatnog i sporazumnog rešenja po pitanju Kosova i Metohije, značaj političkog dijaloga Beograda i Prištine za postizanje stabilnosti u regionu", istaknuto je u zajedničkoj izjavi.

Predsednici su se dogovorili i da će proširivati saradnju dve zemlje na planu regionalnog udruživanja i inicijativa.

Povodom predstojećeg predsedavanja Srbije OEBS-om 2015. godine, izrazili su spremnost dve zemlje da proširuju međusobnu saradnju u okviru te organizacije radi obezbeđenja ravnopravnog i izbalansiranog dijaloga o pitanjima bezbednosti i saradnje.

Predsednici su se založili i za dalje povećanje efikasnosti OEBS-a i nastavak procesa međunarodne pravne izgradnje te organizacije.

Istaknuto je i obostarano uverenje da samo neometan, ravnopravan i konstruktivan dijalog može doprinositi regulisanju međunarodnih nesuglasica kao i privrženost zajedničkom zalaganju za stvaranje uslova za takav dijalog.

Dvojica predsednika su izrazila zadovoljstvo dinamikom razvoja trgovinsko-ekonomske saradnje i založili se za produbljivanje bilateralnih odnosa u prioritetnim pravcima.

Kako su precizirali, ti prioritetni pravci su povećanje obima i strukture robne razmene i pronalaženje novih oblasti ekonomske saradnje radi dinamičnog rasta nacionalnih ekonomija i povećanje životnog standarda građana.

Takođe, naveli su i korišćenje potencijala međuvladine srpsko-beloruske komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju, kao efikasnog instrumenta za proširenje saradnje u mašinogradnji, agroindustriji, oblasti saobraćaja i energetike, prehrambenoj i drvno-prerađivačkoj industriji.

U zajedničkoj izjavi navodi se i značaj daljeg jačanja regionalnih veza kroz posete delagacija, povećanja broja gradova pobratima i partnera, učešće na sajamskim i izložbenim manifestaijama.

Predsednici navode i opredeljenost za stvaranje povoljnih uslova za proširenje kontakata srpskih i beloruskih poslovnih krugova, jačanje saradnje dve privredne komore, naučno-tehničke saradnje, obrazovanja.

Prema njihovom mišljenju, usvojena dokumenta doprineće daljem proširenju pravne osnove bilateralnih odnosa.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.