Rama se zahvalio Merkelovoj na podršci

Izvor: Danas, 08.Jul.2015, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rama se zahvalio Merkelovoj na podršci

Tirana, Beograd - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pokloniće nemačkoj kancelarki Angeli Merkel knjigu "Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije", rečeno je Danasu u Predsedništvu.

Merkelova, koja je u dvodnevnoj poseti Beogradu tokom mini-turneje po Zapadnom Balkanu, danas će razgovarati sa predsednikom Srbije i predstavnicima civilnog društva. Posle sastanaka Merkelova danas putuje u Sarajevo, gde će razgovarati sa tamošnjim zvaničnicima.

Po dolasku >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << u Beograd i svečanog dočeka ispred Palate Srbija, gde je sačekao premijer Aleksandar Vučić, planirano je zajedničko obraćanje medijima, a nakon čega je planirana večera koju u vili "Bokeljka" organizuje srpski premijer, a na kojoj će se, prema pisanju medija, služiti isključivo hrana i pića iz Srbije, od predjela, glavnog jela, deserta, do vina i vode.

Planirano je da na večeri osim kancelarke i premijera budu sa srpske strane Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, Dušan Vujović, ministar finansija, Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije, Ivica Kojić, šef premijerovog kabineta, Tanja Jović, savetnica za spoljnu politiku, Suzana Vasiljević, savetnica za medije, i Saša Janković, zaštitnik građana, jer će tema razgovora biti i zaštita ljudskih prava, položaj manjina kao i ostale oblasti kojima se ombudsman bavi. Sa nemačke strane na večeri neće biti ministri već savetnici u kabinetu kancelarke.

Nemačka kancelarka počela je juče mini-turneju posetom Tirani, što je, kako prenosi kosovska štampa, prva zvanična poseta nekog nemačkog kancelara Albaniji. Nakon svečane ceremonije albanski premijer Edi Rama i nemačka kancelarka razgovarali su oči u oči oko 15 minuta, a onda su počeli razgovori između dve državne delegacije.

Rama je na konferenciji za novinare rekao da je izuzetno zahvalan Nemačkoj za pomoć datu Albaniji.

"U ime svih Albanaca hvala na podršci koju vaša zemlja daje našoj zemlji, ali i ujedinjenoj Evropi kao najvažnijoj zajednici vrednosti za naš kontinent", rekao je Rama. "Mi smo odlučni da se krećemo zajedno sa našim srpskim susedima kroz francusko-nemački plan", naveo je Rama.

Kada je reč o poseti Beogradu, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman saglasili su se da je dolazak kancelarke dobar signal za Srbiju.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta ministarke, Joksimovićeva i Ditman su istakli da je veoma značajno to što je Nemačka posvećena Zapadnom Balkanu i odnosima u regionu. Ambasador Ditman je poručio da Nemačka ceni napore koje Vlada Srbije ulaže na tom polju. Joksimovićeva je ambasadoru predstavila strukturu institucija koje su uključene u proces evropskih integracija i naglasila da su dobri administrativni kapaciteti jedna od prednosti Srbije na njenom evropskom putu. Ona je dodala da je Beograd posvećen suštinskoj implementaciji Briselskog sporazuma i da se Beograd u dijalogu sa Prištinom pokazao kao konstruktivna strana kojoj je stalo da dođe do dogovora. Ambasador Ditman je istakao da Nemačka ceni duh kompromisa, navodi se u saopštenju.

Bezbednost

Za vreme posete nemačke kancelarke bezbednosne mere u Beogradu biće podignute na najviši nivo - na snazi će biti bezbednosni stepen broj jedan, a iz MUP apelovano je na građane da imaju strpljenja zbog povremenih blokada saobraćaja u Beogradu.

Različito samo i KiM

Predsednik će zatražiti od nemačke kancelarke podršku za otvaranje poglavlja i izraziti želju Srbije da pregovarački proces dobije veću dinamiku, uključujući i dinamiku otvaranja pregovaračkih poglavlja u toku ove i naredne godine. Pored različitog viđenja problema Kosova i Metohije, dve zemlje nemaju otvorenih bilateralnih pitanja, navodi se u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika Tomislava Nikolića, sa kojim se Merkelova sastaje danas ujutru.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.