Pupovac:Saradnja zavisi od Nikolića

Izvor: B92, 05.Jun.2012, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pupovac:Saradnja zavisi od Nikolića

Zagreb -- Milorad Pupovac kaže da će Tomislav Nikolić morati da se distancira od dela srpske ili svoje prošlosti koja je opterećenje za saradnju S Hrvatskom.

Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke i šef saborskog Odbora za spoljne poslove je u intervjuu za Nacional rekao da očekuje da se nakon formiranja nove vlade Srbije odnosi dve zemlje razvijaju kao do sada, ali, kako kaže, sigurno bi došlo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do zastoja "ako bi se odvijali samo na relaciji predsednika država".

"Ni hrvatski predsednik Josipović ni novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić nisu pripremljeni za saradnju u ovim okolnostima, a stare i nove izjave predsednika Nikolića, kako su prenete u medijima, odgodile su te pripreme", rekao je Pupovac i do dodao da ga odluka Josipovića da ne ode na inauguraciju ne iznenađuje.

Govoreći o potrebi distanciranja Nikolića "od dela srpske ili svoje prošlosti koja predstavlja prepreku i opterećenje za saradnju", Pupovac je naglasio da je prvi korak u tom pravcu Nikolić napravio time što se distancirao od Vojislava Šešelja i radikala.

Upitan smatra li da Nikolić još ima velikosrpskih pretenzija, Pupovac je rekao da je "Nikolić dobio izbore na nezadovoljstvu građana ekonomskim prilikama i frustracijama koje su stvarane tokom poslednjih godina, a ne na politici 90-ih u kojoj je učestvovao".

Svaka poruka ili svaka reč koja bi upućivala na to da želi da zadrži staru retoriku veoma bi ozbiljno ograničila njegov predsednički mandat i obnovila stare nesporazume u regionu, smatra Pupovac.

Ističući svoju saradnju s predsednikom Tadićem, Pupovac je rekao da je Nikolić jedan od retkih političara u Srbiji s kojim nije imao susreta ni saradnje.

"Njegova nova uloga kao i moja uloga stvaraju za obojicu obaveze koje ranije možda nismo osećali", rekao je Pupovac.

Na pitanje hoće li doći do zastoja u odnosima Hrvatske i Srbije zbog aktualnih napetosti, Pupovac je rekao da će se to tek videti. "Ako bi se sve odvijalo samo na relaciji predsednika država, do zastoja bi sigurno došlo. Međutim, može se očekivati da će se nakon formiranja vlade u Srbiji odnosi nastaviti razvijati", rekao je Pupovac.

On je naglasio da je Boris Tadić već jednu deceniju vodeći političar Srbije i da bez obzira na gubitak predsedničkih izbora veruje da će to i ostati na mestu premijera.

"Čeka ga ozbiljan posao u kohabitaciji s predsednikom Nikolićem, izvođenju zemlje iz ekonomske krize i početku pregovora s Evropskom unijom", rekao je Pupovac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.