Predsednika Nikolića sprečili da ide na Kosovo?

Izvor: Mondo, 05.Jan.2017, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednika Nikolića sprečili da ide na Kosovo?

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otkazao je, zbog skandaloznog ponašanja Prištine, za sutra najavljenu posetu Štrpcu, javlja se iz Beograda. Iz Prištine kažu da je zahtev za dolazak odbijen.

Foto: Tanjug, Rade Prelić Tomislav Nikolić

Kako saznaje FoNet u državnim izvorima, prethodnica predsednika Nikolića jutros >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je zaustavljena na Merdaru i do kasnih popodnevnih časova nije ušla na Kosovo i Metohiju.

Priština: "Vlada Kosova nije dala dozvolu"

Prištinski mediji prenose da je vlada tzv. nezavisnog Kosova Vlada Kosova odbila zahtev predsednika Srbije Tomislava Nikolića da povodom Božića poseti Kosovo, javila je večeras prištinska televizija KTV. Za sada nema informacija o razlozima odbijanja zahteva Nikolića da poseti Kosovo.

Reporter FoNeta sa lica mesta javlja da kosovska policija na Merdarama, a isto tako i na Končulju, iz pravca Bujanovca, još od prepodneva ne pušta vozila koja su najavljena da su deo Nikolićeve pratnje.

Isto tako, ne puštaju ni vozila Vlade Srbije, posebno ona Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Dok policajci, bez objašnjenja, vozačima službenih automobila samo kažu da se vrate nazad i da ne mogu ući na Kosovo i Metohiju, vozila sa građanima prolaze normalno.

Nikolić je, zajedno sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem, u Štrpcu trebalo da ima sastanak u zgradi opštine sa političkim predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji.

Potom je trebalo da prisustvuje Svetoj arhijerejskoj liturgiji u crkvi Svetog Nikole i obrati se meštanima.

Posetu Štrpcu Nikolić je trebalo da završi obilaskom predškolske ustanove "Šarsko lane".

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je izjavio u najavi odlaska na Kosovo i Metohiju, da će tokom posete biti bezbedan koliko i Srbi koji živi u pokrajini.

Nikolić ističe da će "ako i kada pređe Merdare" biti bezbedan na Kosovu i Metohiji, toliko koliko su bezbedni Srbi koji tamo žive.

"Dužan sam i hoću da sledim njihovu sudbinu. Ako bih, kao predstavnik svih građana, ignorisao tu obavezu, Srbija bi nosila težak greh i teret za sva vremena“, naglasio je Nikolić.

Nikolić je, takođe, rekao za Sputnjik da ako nema Zajednice srpskih opština, nema ni dijaloga.

"Srbija nikada neće priznati nezavisnost 'Kosova' i učiniće sve da ta veštačka tvorevina koju podržavaju i na njoj besomučno insistiraju neke države sa Zapada i neke islamske države, ne postane članica UN", poručio je Nikolić.

Predsednik Srbije kaže da Beograd razgovara sa privremenim institucijama u Prištini u želji da svim građanima Kosova i Metohije, prvenstveno Srbima, obezbedi bolji život i potpunu bezbednost.

"Zbog toga smo privremenim institucijama, kao suštinskoj autonomiji, prepustili veliki broj nadležnosti, u skladu sa Ustavom i Rezolucijom SB UN 1244. Ako nema Zajednice srpskih opština, nema ni daljih razgovora. Najveći broj nadležnosti prepuštenih Prištini, mora da bude prenet na ZSO", naveo je Nikolić.

On kaže da je to uslov za dalje pregovore, kao i da je to potpisano i garantovano Briselskim sporazumom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Nikolić i Đurić otkazali posetu Kosmetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jan.2017

Najavljena poseta Štrpcu predsednika Srbije Tomislava Nikolića i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, danas je i zvanično otkazana...U Kabinetu predsednika Republike ranije je potvrđeno Tanjugu da su saradnici iz Nikolićevog Kabineta, takozvana "prethodnica", na administrativnom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.