Predsednik razgovarao sa patrijarhom o Stepincu

Izvor: Mondo, 10.Avg.2016, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik razgovarao sa patrijarhom o Stepincu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas sa patrijarhom srpskim Irinejem o posledicama mogućeg proglašenja Alojza Stepinca za sveca.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Razgovarano je i o potrebi da se ne dozvoli da srpsko kulturno nasleđe bude proglašeno nasleđem Kosova.

U razgovoru je konstatovana neophodnost usaglašavanja zajedničkog delovanja u zaštiti nacionalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << interesa i sprečavanju potencijalnih katastrofalnih istorijskih nepravdi kakva bi bila proglašenje Alozija Stepinca za sveca, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

Ta nepravda ne bi, kako se ističe, pogodila samo srpski narod, već i čitavo čovečanstvo, konstatovali su predsednik Nikolić i patrijarh Irinej.

Nikolić i Irinej su razgovarali i o očuvanja kulturne baštine na Kosovu i Metohiji i o aktivnositima na daljem sprečavanju ulaska tzv. Kosova u Unesko.

Na sastanku je, kako se navodi, usaglašen značaj insistiranja crkve i države da se o manastirima na Kosovu i Metohiji stara Srbija, kao i da se ne dozvoli da srpsko kulturno nasleđe bude proglašeno nasleđem tzv. Kosova.

Nikolić je pozvao patrijarha Irineja da aktivno učestvuje u obeležavanju 100 godina od bitke na Kajmakčalanu, navodi se u saoapštenju.

Kako se najavljuje, povodom obeležavanja 100 godina od bitke na Kajmakčalanu, Nikolić će 16. septembra položiti vence na spomen kosturnice na vrhu Sveti Ilija i na Vojničkom groblju u Bitolju.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.