Ponta u Beogradu s državnim vrhom Srbije

Izvor: BKTV News, 17.Jul.2014, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponta u Beogradu s državnim vrhom Srbije

Predsednik Vlade Rumunije Viktor Ponta boravi danas u poseti Beogradu, u okviru koje će se sastati s državnim vrhom Srbije.

Ponta će početi posetu razgovorom s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, posle kojeg će biti održan plenarni sastanak delegacija vlada dveju zemalja, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima. Nakon sastanaka će uslediti izjave za medije dvojice premijera.
Ponta će razgovarati i s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << , navedeno je u saopštenju pres službe predsednika.Vučić i Ponta će zajedno posetiti Bor, gde će se u hotelu na Borskom jezeru sastati s predstavnicima udruženja Rumuna u Srbiji.
Predvidjeno je da se premijeri i posle tog sastanka obrate medijima. Uoči posete Ponta je poručio da Rumunija čvrsto podržava evrointegracije Srbije i novu srpsku Vladu u njenim naporima za modernizaciju zemlje i sprovoš‘enje nužnih reformi na putu ka EU.
Upitan s kakvom porukom dolazi u Beograd, on je u intervjuu Tanjugu odgovorio:
“Kao zato je i prirodno izmedu prijatelja i veoma dobrih partnera, glavna poruka je poruka uvažavanja i podrške novoj vladi Srbije u njenim namerama i naporima za modernizaciju zemlje i za implementaciju neophodnih reformi u procesu evropske integracije Srbije.”
On je rekao da ć‡e jedna od glavnih tema razgovora u Beogradu biti iskustvo njegove zemlje u procesu evrointegracija i pristupu evropskim fondovima i ocenio da bi za Srbiju bilo veoma korisno da iskoristi ta iskustva Rumunije.
“Smatram da je veoma bitno za Srbiju da uči iz iskustva Rumunije i uveravam vas da ćemo, zato se nas tiče, pružati svu institucionalnu i profesionalnu podrku koju zahteva ovo izuzetno važno pitanje”, poručio je on.
Bilateralni odnosi su, prema njegovoj oceni, tradicionalno dobri, ali ima još prostora za njihovo unapređ‘enje, kako na ekonomskom planu, tako i zbog jedne novine – zajedničkog pristupa raznim programima i projektima koje finansira EU.
Ponta je napomenuo da te nove mogućnosti mogu da doprinesu stvaranju još veće uzajamne bliskosti, posebno na nivou lokalnih zajednica.
Na pitanje kako vidi položaj rumunske manjine u Srbiji, Ponta je odgovorio da “postoje neki izazovi” kada je reč o pristupu obrazovanju, medijima i veroispovesti na maternjem jeziku.
Povodom glasina da bi Rumunija, jedna od pet članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova, mogla da promeni taj stav, Ponta je rekao da je pozicija Bukurešta po tom pitanju ostala nepromenjena i napomenuo da je poštovanje međunarodnog načela suvereniteta jedan od osnovnih elemenata na kome se temelji međ‘unarodni poredak.
Izvor: tanjug.rs
The post Ponta u Beogradu s državnim vrhom Srbije appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Bor

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Premijeri Srbije i Rumunije o unapređenju prava manjina

Izvor: Kolektiv.co.rs, 18.Jul.2014, 09:48

Zajednička sudbina Srbije i Rumunije   BORSKO JEZERO. – Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Rumunije Viktor Ponta sa saradnicima sastali su se u hotelu „Jezero“ na Borskom jezeru i sa predstavnicima Udruženja Rumuna u Srbiji razgovarali o unapređenju prava...

Nastavak na Kolektiv.co.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.