Patrijarh: Sa MPC samo po kanonu

Izvor: B92, 28.Okt.2012, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh: Sa MPC samo po kanonu

Beograd -- Patrijarh srpski Irinej izjavio je da će SPC s radošću prihvatiti razgovore sa nekanonskom MPC, ali po kanonskim principima i u skladu s ranijim dogovorima.

Reč je o principima postignutim prilikom ranijih dogovora, a poslednji takav je postignut 2002. godine u Nišu.

"Naša želja je da razgovaramo, ali po kanonskim principima od kojih nema odostupanja i u skladu sa dogovorima koje smo ranije imali", rekao je patrijarh.

Predsednici Srbije i Makedonije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tomislav Nikolić i Đorđe Ivanov, poručili su u petak u Skoplju da spor između srpske i mekedonske crkve treba da se reši dijalogom te dve verske zajednice, a da su oni, kao predsednici dve države, tu da pomognu da taj proces ima uspeha. Nikolić i Ivanov su se složili da mnogo toga, pa i pitanje crkava, zavisi od dobrih odnosa dve države.

Predsednik Srbije je ranije, u intervjuu makedonskim medijima, izjavio da do dogovora između SPC i Makedonske pravoslavne crkve može da dođe ako se u rešavanje problema uključe obe države.

Patrijarh Irinej je, kao vladika niški 17. maja 2002. godne u Nišu, bio domaćin skupa i jedan od podpisnika tada postignutog sporazuma o konstituisanju Ohridske arhiepiskopije i prevazilaženju raskola između kanonske SPC i nepriznate MPC.

Dogovor je podrazumevao priznavanje najšire crkvene autonomije eparhijama u Republici Makedoniji, s tim da zauzvrat Ohridska arhiepiskopija zadrži simbol i izbor poglavara Crkve u Makedoniji koji potvrđuje patrijarh srpski.

Predlog dogovora je prihvatilo pet od sedam makedonskih episkopa, ali 28. maja oni su sporazum "zaboravili" i makedonskoj javnosti saopštili da je u Nišu potpisan samo radni dokument koji nema obavezujući karakter.

Srpska pravoslavna crkva nastavila je da se ponaša u duhu Niškog dogovora. Jedini koji je naknadno prihvatio i potpisao Niški dogovor bio je mitropolit veleški i povardarski Jovan.

Sveti arhijerejski sabor SPC na svom redovnom majskom zasedanju 2003. godine doneo je odluku o konstituisanju Svetog sinoda Ohridske arhiepiskopije.

Tom prilikom izabrana su i dvojica novih episkopa Ohridske arhiepiskopije: Joakim i Marko. Istovremeno, mitropolita pološko-kumanovskog Kirila, koji je prednjačio u zagovaranju raskola, Sabor je "stavio pod zabranu sveštenodejstva", suspendujući ga od upravljanja eparhijom.

Protiv njega je pokrenut i crkveno sudski postupak.

Sporazum sadrži 17 jasno definisanih stavova, a potpisali su ga mitropolit australijski Petar, mitropolit debarsko-kičevski Timotej, mitropolit strumički Naum, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop vranjski Pahomije…

Poglavar nekanonske MPC - Ohridske arhiepiskopije, Stefan, izjavio je ranije danas da predlog predsednika Srbije Nikolića za prevazilaženje loših odnosa između MPC i SPC zaslužuje da bude pozdravljen, uprkos tome što u krugu srpske crkve ima podeljenih mišljenja.

Inače, nekanonska MPC je autokefalnost proglasila u leto 1967. godine.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Patrijarh Irinej: Sa MPC samo po kanonu

Izvor: Telegraf.rs, 28.Okt.2012

Poglavar Srpske pravoslavne crkve kaže da će SPC rado prihvatiti razgovore sa nekanonskom Makedonskom pravoslavnom crkvom, ali po kanonskim principima i u skladu s ranijim dogovorima

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.