Papa ne želi da Stepinac bude razlog neslaganja hrišćana

Izvor: Cafe.ba, 14.Okt.2015, 09:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa ne želi da Stepinac bude razlog neslaganja hrišćana

- Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da mu je poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo rekao da njegova želja nije da dođe do neslaganja u hrišćanstvu zbog kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca.

Nikolić je naveo da je jedna od glavnih tema nedavnog razgovora sa papom Franjom u Vatikanu bila postupak kanonizacije Stepinca i pritisak Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj da taj postupak bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << okončan što prije.

"Izložio sam svoje viđenje uloge kardinala Stepinca i katoličkog sveštenstva u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ i na teret stavio, ako ne direktno učestvovanje u zločinima, ono makar ćutanje pred onim što se dešavalo", rekao je Nikolić za "Blic".

On je naglasio da je na sastanku pobrojao i rimokatoličke sveštenike koji su tokom Drugog svjetskog rata direktno ubijali Srbe, Jevreje i Rome, a NDH-a označavali kao državu dvije vjere, rimokatoličke i islamske.

Nikolić je naveo da je zahvalio papi Franji na činjenici da se jedno pitanje koje je isključivo u nadležnosti Rimokatoličke crkve rješava formiranjem zajedničke komisije sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.