PR da se pridržava sporazuma

Izvor: B92, 25.Okt.2013, 00:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"PR da se pridržava sporazuma"

Beograd -- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je u razgovoru sa šefom UNMIK-a Faridom Zarifom, da je želja Srbije da izbori na Kosovu prođu u demokratskom duhu.

"Sada su presudni trenuci pred srpskim narodom koji živi na Kosovu i Metohiji", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, neprihvatljiva je tvrdnja Albanaca da Srba sa pravom glasa van Kosova i Metohije ima svega 11.900 i ubeđeni smo da u takvu konstrukciju neće poverovati niko u svetu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Takođe, ne možemo biti ubeđeni u regularnost izbora, ukoliko se Srbima ne omogući da imaju svoje predstavnike u svim izbornim organima“, rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je takođe istakao da je Srbija odlučna da se uspostavi trajna normalizacija odnosa u regionu i omogući bolji život i napredak za sve građane Kosova i Metohije, ali da bi se to postiglo, privremene institucije u Prištini moraće mnogo iskrenije da pristupe pregovaračkom procesu, kao i da sprovedu doslovce sve ono na šta su se do sada obavezale, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Šef UNMIK-a istakao je da je bitno da i Beograd i Priština budu apsolutno privrženi normalizaciji odnosa.

On je dodao da smatra kako je važno da se poštuju osnovni principi demokratije i održe pošteni izbori, kako bi se na taj način stvorili uslovi da se razgovori između Beograda i Prištine mogu nastaviti.

Sa Zarifom je u četvrtak razgovarao ministar bez portfelja zadužen za KiM Aleksandar Vulin. Vulin je zatražio da uloga UNMIK-a u procesu podsticanja Srba sa KiM da u što većem broju izađu na lokalne izbore bude što je moguće vidljivija i intenzivnija.

Premijer Srbije Ivica Dačić istakao je danas u razgovoru sa šefom UNMIK-a Faridom Zarifom da je vlada Srbije odlučila da od Evropske unije zatraži da hitno spreči nepravilnosti u pripremi lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji i obezbedi doslednu primenu Briselskog sporazuma.

"Srbija insistira da se u potpunosti primenjuje Briselski sporazum i da se lokalni izbori na Kosovu i Metohiji održe pod fer uslovima, jer su u funkciji stabilizovanja stanja", rekao je Dačić.

Dačić je ocenio da privremene vlasti na Kosovu i Metohiji svojim postupcima direktno ugrožavaju održavanje lokalnih izbora u Pokrajini, a samim tim i primenu Briselskog sporazuma, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

On je naveo da prištinske vlasti nastoje da ograniče boravak zvaničnika Vlade Srbije samo u verskim objektima južne pokrajine, dok organizuju direktno učešće premijera Turske i Albanije u izbornoj kampanji.

"Nedopustivo je da prištinske vlasti izigravaju Briselski sporazum uskraćivanjem biračkog prava hiljadama građana Srbije, dok se u biračke spiskove ubacuju hiljade nepostojećih birača albanske nacionalnosti čime se direktno krše dogovori iz Brisela i ugrožava regularnost lokalnih izbora," istakao je Dačić.

Srbija se zalaže za doslednu primenu Rezolucije 1244 na Kosovu i Metohiji istakao je premijer.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.