Nikolić u Slovačkoj dočekan uz najviše počasti

Izvor: Glas javnosti, 22.Jan.2013, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić u Slovačkoj dočekan uz najviše počasti

BRATISLAVA - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas, na početku posete Slovačkoj, sa predsednikom te zemlje Ivanom Gašparovičem.

Nikolić je u predsedničkoj palati u Bratislavi dočekan uz najviše državne i vojne počasti, svečanu gardu i intoniranje himni dve zemlje.

Predsednik Srbije je u knjigu gostiju slovačkog predsednika upisao:

"Naše dve slovenske zemlje povezuje duga tradicija prijateljskih odnosa i saradnje. Brojni su primeri >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << uzajamne povezanosti tokom viševekovne istorije. Nacionalna manjina Slovaka u Srbiji i Srba u Slovačkoj most su koji povezuje i učvšćuje prijateljstvo i izuzetzne odnose haših država. Zato i u bućnosti očekjem da se ti odnosi nadalje unapređuju na doborobit građana naših i zemalja Evrope i sveta".

Nikolić je u palati Grasalkovičov uručio slovačkom predsedniku Orden Republike Srbije drugog stepena, kojima se odlikuju predsednicima država ili vlada.

Posle tet a tet susreta Nikolića i Gašparoviča, biće održan plenarni sastanak delegacija Srbije i Slovačke i potpisan Sporazum o drumskom saobraćaju koji će potpisati šefovi diplomatija dve zemlje Ivan Mrkić i Miroslav Lajčak.

Nikolić će u predsedničkoj palati obići i izložbu slika sprskog slikara Save Stojkova.

Predsednik Srbije, koji predvodi državnu

delegaciju, u Bratislavi će razgovarati i s predsednikom slovačke vlade Robertom Ficom, potpredsednikom vlade i šefom dipliomatije te zemlje Miroslavom Lajčakom, a predviđeni su i susreti sa grupom slovačkih privrednika i predstavnicima srpske dijaspore u toj zemlji.

Ovo je prva Nikolićeva zvanična poseta Slovačkoj, a prethodno su se Nikolić i Gašparovič sastali u septembru na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

U delegaciji s predsednikom Srbije su i šef diplomatije Ivan Mrkić, ambasador Srbije u Bratislavi Radmila Hrustanović, savetnici predsednika Srbije Marko Đurić i Jasmina Mitrović Marić i zamenik šefa pres službe Vuk Fatić.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.