Nikolić u Italiji, nema novih uslova

Izvor: RTS, 09.Okt.2012, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić u Italiji, nema novih uslova

Pred Srbiju ne treba postavljati prepreke i nove uslove za početak pregovora sa EU, zajednički poručili u Rimu predsednik Italije Đorđo Napolitano i predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Predsednik Nikolić sa italijanskim premijerom Marijom Montijem razgovarao o konkretnim projektima na kojima sarađuju dve zemlje. Na sastanku sa italijanskom privrednom delegacijom pozvao investitore da ulažu u Srbiju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
19.34 - Sastao sam se sa ljudima koji u Italiji odlučuju o svemu. Od predsednika Napolitana pa do svih ostalih naišli smo na srdačan prijem i uvažavanje stavova Srbije, rekao za RTS predsednik Tomislav Nikolić.

17.27 - Delegacija Srbije na čelu sa predsednikom Nikolićem prisustvuje zasedanju Donjeg doma italijanskog parlamenta.

16.15 - Završeni razgovori predsednika Srbije Tomislava Nikolića i italijanskog premijera Marija Montija. 

13.34 - Nikolić razgovara sa italijanskim premijerom Mariom Montijem.

12.03 - Sa predsednikom Nikolićem razgovarao sam o izuzetno dobrim odnosima dve zemlje i o evrointegracijama Srbije, rekao Napolitano posle susreta. Napolitano pozdravio inicijativu Beograda da se sa Prištinom razgovara na najvišem nivou.

11.40 - Na početku posete Rimu, predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se sa predsednikom Italije Đorđom Napolitanom.

Tokom jednodnevne posete Rimu, predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se sa italijanskim predsednikom Đorđom Napolitanom. Dvojica predsednika se složila da pred Srbiju ne treba postavljati nove uslove za početak pregovora sa EU. Predsednik Srbije je razgovarao i sa premijerom Marijom Montijem, predsednikom Donjeg doma parlamenta Đanfrankom Finijem, a sastaće se i sa visokom privrednom delegacijom te zemlje.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras da je veoma ohrabren stavom italijanskih zvaničnika da Srbiji ne treba postavljati nove uslove za napredovanje u procesu evropskih integracija.

Nikolić je, gostujući u Dnevniku RTS-a Srbije, rekao da je od svih sagovornika u Rimu čuo uvažavanje stavova Srbije.

Srbija je spremna za pregovore, ali ne i nove uslove pogotovo sada kada ljudi teško žive i kada su se mnogo toga odrekli, rekao je Nikolić i dodao da je Italija, iako zemlja koja je priznala nezavisnost Kosova, iznela stav da Srbiji treba pomoći, a ne samo nešto tražiti od nje i stavljati je pred iskušenja.

On je podsetio da je Italija veliki spoljnotrgovinski partner Srbije i da ohrabruje svoje investitore da ulažu u Srbiju, a Italijani su, kako je rekao, zainteresovani za ulaganja u energetski sektor.

Oduševljen sam prijemom u Italiji i to su različite stranke, koalicije, a iz svakog razgovora izbija prijateljstvo prema srpskom narodu i želja da Italija učestvuje u napretsku Srbije, rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je u privrednoj saradnji Srbije i Italije postoji zastoj o ratifikaciji energetskog sporazuma i da je on o tome obavešten, a da je vlada u četvrtak usvojila predlog o ratifikaciji i uputila ga Skupštini na razmatranje.

Nema igranja sa infrastrukturom, energetikom, ulaganja u industriju, rekao je Nikolić i poručio da je svaka izgubljena investicija, izgubljeno radno mesto.

"Srbija se nalazi na kraju evropskog voza i moramo da se uhvatimo u tu kompoziciju", rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je rekao da se, prilikom posete italijanskom parlamentu, osetio kao kod kuće. Kada sam najavljen, sve se utišalo i pripadnici svih stranaka su pozdravili predsednika Srbije, a ne Tomislava Nikolića i osetio sam se ponosno što sam predsednik Srbije, rekao je Nikolić.

Monti i Nikolić o konkretnim projektima

Predsednik Nikolić i premijer Italije Monti razgovarali su u Rimu o konkretnim projektima u kojima sarađuju Srbija i Italija i mogućnostima za unapređenje te saradnje, pre svega u oblasti infrastrukture i obnovljivih izvora energije.

Posle svečanog dočeka u vili Pamfili, Monti je za Nikolića priredio radni ručak kojem su prisustvovali i šefovi diplomatija Ivan Mrkić i Đulio Terci.

Kako je navedeno u saopštenju Pres službe predsednika Srbije, Monti je kao veoma pozitivno ocenio prisustvo "Fijata" i drugih italijanskih preduzeća u Srbiji i naglasio da su italijanske firme zainteresovane i kada je reč o infrastrukturnim projektima, kao i za projekte vezane za obnovljive izvore energije.

Monti je izrazio nadu da će Srbija učestvovati na Ekspu u Milanu 2015. godine, kako bi srpska privreda na najbolji način bila predstavljena italijanskim partnerima.

Nikolić istakao je da će mu poboljšanje životnog standarda građana i priključenje Srbije EU predstavljati prioritete tokom mandata, navedeno je u saopštenju. On je dodao da će Srbija do kraja ove godine i početkom naredne godine ispuniti sve svoje obaveze prema "Fijatu".

Takođe, predsednik Srbije je pozdravio zainteresovanost italijanskih firmi da ulažu u obnovljive izvore energije u Srbiji i istakao da će naša zemlja u tome pružiti punu podršku italijanskim partnerima.

Nikolić je upoznao Montija o napretku na realizaciji projekata za koje su zainteresovana i Srbija i Italija, kao što je "Južni tok".

Predsednici Italije i Srbije, Đorđo Napolitano i Tomislav Nikolić poručili su u Rimu da pred Srbiju ne treba postavljati prepreke i nove uslove za otpočinjanje pregovora o članstvu u Uniji.

"Zahtev da Srbija prizna nezavisnost Kosova kao uslov za otpočinjanje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji nije zajednička spoljna politika Unije", istakao je Napolitano i dodao da stoga svaka vlada zemlje članice Unije koja ispostavlja takav zahtev Srbiji sama preuzima odgovornost za takav stav.

Napolitano je istakao je da se za Srbiju otvara nova faza izuzetno kompleksnih pregovora o integracijama u EU, kada će se iz kandidata za članstvo preobratiti u punopravnog člana, i naglasio da Srbija ima apsolutnu podršku Italije na tom putu.

"Podržavaćemo sve napore Srbije u fazi pregovora o ulasku u EU. Mi nismo među onim zemljama ili vladama Unije koje postavljaju prepreke, odnosno zahtevaju priznavanje nezavisnosti Kosova", poručio je Napolitano.

Tomisalav Nikolić je napomenuo da je neprihvatljivo da se u periodu između dobijanja statusa kandidata i otvaranja pregovora o članstvu pojavljuju novi uslovi i naglasio da će Srbija sve ono što nije zapisano u prošlom izveštaju EK o napretku Srbije smatrati novim uslovima.

"Srbija je jasno rekla, a to se provlači deceniju a provlačiće se i posle mene, nikad nećemo prihvatiti nezavisnost Kosova. Ne može da nam se suprotstavlja evropski put i nameće odluka da odustanemo od dela teritorije da bi ostali na evropskom putu. Mi to ne tražimo od drugih naroda, pa nećemo ni da se od nas traži", rekao je Nikolić.

Nikolić: Srbija uradila što je od nje traženo

"Ukoliko u periodu između sticanja statusa kandidata i otpočinjanja pregovora neka članica EU ispostavi zahtev za priznanje nezavisnosti, ta država će pokazati da Srbiju uopšte ne želi u Uniji", istakao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, EU je savez koji Srbiji odgovara, da Srbija želi da bude njen član i da je stoga izašla na ispit i uradila ono što je od nje traženo.

"Smatram da EK treba pozitivno da oceni ono što je Srbija uradila i da ako nešto eventualno treba da se popravi - to i uradimo. Ako je sve to moguće - u redu, a ako nije - Srbija će morati da nastavi da živi kao i do sada, da pokušava da sarađuje sa svima, ali da nema zaštitu ni od koga", naveo je predsednik Srbije.

Nikolić je ponovio da je Beograd spreman da podigne pregovore sa Prištinom na viši politički nivo i da će te pregovore najverovatnije voditi premijer Ivica Dačić.

Predsednika Srbije je ispred predsedničke palate dočekala garda, a sastanku Nikolića i Napolitana prisustvovali su i šefovi diplomatija dveju zemalja, Ivan Mrkić i Đulio Terci.

Nikolić će se u glavnom gradu Italije sastao i sa predsednikom Donjeg doma italijanskog parlamenta Đanfrankom Finijem koji posle sastanka pozvao Nikolića da prisustvuje sednici parlamenta koja je u toku, učinivši mu tako posebnu čast.

To se, kako je rekao šef protokola Donjeg doma parlamenta, do sada dogodilo samo jednom u 16 godina, koliko on radi u toj instituciji. Poslanici Donjeg doma italijanskog parlamenta, koji su u tom trenutku razmatrali dnevni red, velikim aplauzom su pozdravili dolazak delegacije Srbije, koju predvodi predsednik Nikolić.

Iskoristiti sporazum sa Rusijom

Predsednik Srbije je pozvao italijanske investitore da ulažu novac u Srbiju i iskoriste sporazum koji naša zemlja ima sa Rusijom i omogućava da se gotovo sve što je proizvedeno u zemlji izveze na rusko tržište.

Nikolić je na sednici srpsko-italijanskog privrednog saveta u ambasadi Srbije u Rimu rekao da je Srbija potpuno otvorena za investicije i da su se nova vlada i on kao predsednik obavezali da se više ne dešava da se investitorima traži novac i tako zaustavljaju ulaganja.

"Dogovorili smo se da niko neće tražiti novac, a ako se to dogodi, molim vas da mi kažete, jer to bi bili najčistiji odnosi, a ti koji traže novac su odavno upropastili Srbiju", rekao je Nilkolić.

On je pozvao sve koji žele da investiraju u Srbiji da se slobodno obrate ministarstvima, vladi ili njemu lično i poručio da će im biti omogućeno da investiraju "za sat vremena".

Italijanski privrednici, koji su, kako je napomenuo, već ostvarili niz odličnih investicija u Srbiji uključujući "Fijat" i "Beneton", imaju niz motiva za ulaganje u Srbiju.

U intervjuu koji je uoči posete objavljen na sajtu agencije Ansa, Nikolić je konstatovao da su odnosi Beograda i Rima "izuzetno dobri, što ne znači da nema prostora za njihovo poboljšanje".

Italija je jedna od najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, a investicija "Fijata" u automobilsku industriju Srbije smatra se jednom od najvećih posle 2000. godine.

Dve zemlje su do sada potpisale mnoštvo bilateralnih sporazuma u oblasti infrastrukture, energetike, poljoprivrede, ali i vojne saradnje, unutrašnjih poslova, kulturno-prosvetne i naučno-tehničke saradnje.

Takođe, dve zemlje su održale dva političko-privredna samita, a tokom boravka šefa italijanske diplomatije Ulija Tercija u Beogradu pre dva meseca, najavljeno je da će treći biti održan naredne godine. Terci je, inače, pravi strani zvaničnik koji je posetio Srbiju nakon majskih izbora.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nikolić Italiji, nema novih uslova

Izvor: RTS, 09.Okt.2012

Pred Srbiju ne treba postavljati prepreke i nove uslove za otpočinjanje pregovora o članstvu u Uniji, zajednički poručili u Rimu predsednik Italije Đorđo Napolitano i predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Predsednik Srbije sa italijanskim premijerom Mariom Montijem razgovarao o konkretnim projektima...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.