Nikolić se sastao sa 15 predsednika država

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2015, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić se sastao sa 15 predsednika država

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da se tokom dvodnevnog boravka u Buenos Airesu, gde je bio na inauguraciji novog predsednika Argentine, sreo sa 15 predsednika država, kao i sa potpredsednicima, premijerima ili vođama delegacija ostalih zemalja na toj svečanosti.

Inauguracija je, istakao je Nikolić, bila prilika koju je iskoristio da sa predstavnicima svih latinoameričkih država razgovara i predstavi stavove Srbije.

Nikolić je rekao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je podrška koju je Srbija dobila od latinoameričkih država zaslužila da im se i lično zahvali, kao i u ime Vlade i svih građana, i da im pokaže da ta podrška nije nezaslužena.

On je dodao da je to bila prilika da otvoreno razgovara i sa predstavnicima država koje su priznale nezavisnost Kosova i podržale prijem u UNESKO na Generalnoj skupštini Uneska, kao i sa onima koje su, kao Peru, i pored priznanja nezavisnosti, odbili da glasaju za to.

Mnoge od njih sam upoznao sa stanjem u Srbiji, šta činimo da ispunimo uslove za članstvo u Evropskoj uniji, kao i sa našim nastojanjima da sačuvamo prijateljstva koja imamo i koja stičemo, naglasio je Nikolić.

On je ocenio da je glasanje u UNESKO bila prekretnica i da Srbija može sa puno više optimizma, vere i nade nego što je mogla do sada, da očekuje rešavanje sudbine države i postizanje dogovora sa prištinskom administracijom.

Prema njegovom mišljenju, nastavak pregovora sa Prištinom u Briselu mogao bi da rezultira konačnim rešenjem situacije na Kosovu, "u smislu da li možemo da nađemo neko zajedničko rešenje, iako su dve nepomirljive strane trenutno jedna prema drugoj".

Nikolić je napomenuo da je na inauguraciju došao i da bi simbolično pokazao koliko Srbija ceni prijateljstvo sa Argentinom, koje traje već 90 godina.

On je dodao da je time pokazao koliko Srbija ceni ulogu Argentine u Latinskoj Americi, "u očuvanju onog za šta se mi borimo, a to je spasiti ovaj svet od kršenja međunarodnog prava, i spasiti male države od dominacije velikih, koje misle da mogu u istim situacijama različito da se ponašaju".
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.