Nikolić sa Kirbijem: Podrška SAD bi pomogla

Izvor: Politika, 28.Feb.2013, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić sa Kirbijem: Podrška SAD bi pomogla

BEOGRAD – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić preneo je danas američkom ambasadoru Majklu Kirbiju da bi podrška Sjedinjenih Američkih Država u međunarodnoj zajednici pomogla da se što pre dođe do rešenja problema Kosova i Metohije koje će biti prihvatljivo za obe strane.

Nikolić je sa Kirbijem razgovarao u Beogradu, pred šestu rundu političkog dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, 4. marta, i u trenutku kad glavni pregovarač Beograda, premijer Ivica Dačić >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << , kaže da je situacija teška i da očekuje pritiske i manipulacije.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsednika, ambasador Kirbi potvrdio je da je stav američke administracije da do rešenja kosovskog pitanja treba doći na način koji će zadovoljiti i srpsku i albansku stranu, što je bitno za ceo region.

„Ambasador Kirbi je takođe dodao da je primetna posvećenost predsednika Nikolića da doprinese uspostavljanju stabilnosti na Balkanu, da je mnogo toga već učinjeno i da je dobro što ti postupci daju konkretne rezultate”, navodi se u saopštenju.

Nikolić je, dodaje se, još jednom izrazio spremnost da predstavnici Srbije, pred nastavak razgovora u Briselu, dodatno razjasne sva pitanja koja su nejasna međunarodnoj zajednici, a tiču se Rezolucije koju je donela Narodna skupština Republike Srbije.

Nikolićev susret sa Kirbijem samo je jedan u nizu susreta najviših državnih zvaničnika sa zapadnim diplomatama pred nastavak političkog dijaloga u Briselu od čijeg će ishoda zavisiti evrointegracija Srbije.

Evropska komisija će 16. aprila podneti izveštaj Saveti EU o napretku Srbije, ključni uslov je „normalizacija odnosa” Beograda i Prištine, a jasno je da je ključ rešenje pitanja institucija na severu Kosova.

Susret Nikolić - Kirbi odigrava se u danu kad je Ivica Dačić izjavio da ne zna u kom se smeru dalje uopšte mogu voditi razgovori sa Prištinom, jer njeni predstavnici ne žele da razgovaraju o davanju izvršnih ovlašćenja Zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

„Srbija je pokazala korektnost, ja ne znam šta više mi možemo da predložimo, osim da priznamo nezavisnost Kosova i da kažemo 'nama se ništa ne uvažava, radite šta hoćete'. Ali, šta će onda biti sa našim narodom”, kazao je Dačić.

Da je situacija „ozbiljna” svedoči i činjenica da je Dačić pocetkom sedmice razgovarao sa ambasadorima „Kvinte” - koju čine SAD, Britanija, Nemačka, Francuska i Italija, odnosno Kontakt grupa „minus” Rusija. „Kvinta”, pokazalo se od 2005. do danas, zajednički nastupa u prelomnim trenucima za Kosovo - od Ahtisarijevog plana, pregovora sa „trojkom”, proglašenja nezavisnosti, raspoređivanja Euleksa, do srpske rezolucije u UN kojom je dijalog „preseljen” iz UN u EU.

Posle susreta Dačić-ambasadori Kvinte, izdato je šturo saopštenje o jedinstvu Vlade Srbije kad je reč o Kosovu i neophodnosti postizanja kompromisa i održivog rešenja, a ambasadori nisu bili raspoloženi da detaljnije govore o tom susreti.

Američki ambasador se o pitanju Kosovo-EU oglasio juče.

U izjavi Tanjugu, Kirbi je izrazio optimizam kad je reč o napretku u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, kao i po pitanju evrointegracija Srbije.

„Sjedinjene Američke Države su, jasno, zainteresovane da se u dijalogu postigne napredak i ja sam veliki optimista kad je reč o mogućnostima za to”, rekao je Kirbi.

On je ocenio da premijera Srbije Ivicu Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija očekuju „ozbiljni razgovori” u narednoj rundi dijaloga i napomenuo i da su u Srbiji veoma angažovani, osim Dačića, i predsednik Nikolić i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Američki ambasador je izrazio optimizam i u pogledu evrointegracija Srbije: „Mislim da vidite da vas evropski partneri žele u svom klubu.„

Dačić: Podela i dalje najbolje rešenje za Kosovo

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da i dalje smatra da su podela Kosova i razgraničenje sa kosovskim Albancima najbolje rešenje.

Dačić je rekao da u Briselu uporno ponavljaju da ne žele novu Republiku Srpsku na Kosovu, ali da to niko ni ne traži.

„Vlast u Srbiji je prelomila, napravila kompromis. Ne daju mi više da pričam ni o podeli, ni o razgraničenju, iako i dalje smatram da je to najbolje i jedino moguće rešenje, odnosno jedino koje je prihvatljivo i za Srbe i za Albance”, rekao je Dačić novinarima u Narodnoj biblioteci Srbije.

Tanjug

objavljeno: 28.03.2013.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.