Nikolić je rekao ono što je mislio

Izvor: B92, 26.Jan.2016, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nikolić je rekao ono što je mislio"

Sve su brojnije reakcije na jučerašnji govor predsednika Tomislava Nikolića u Kragujevcu.

I dok poverenica Brankica Janković navodi da je, prema Ustavu, Srbija država srpskog i svih drugih naroda koji u njoj žive, opozicione stranke traže ostavku predsednika.

Za to vreme, na Andrićevom vencu vlada muk.

"Svi centri izvrsnosti, a posebno Banka za matične ćelije, sačuvaće ono najbitnije - najvažnije i najlepše karakteristike srpskog naroda. Sve manje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se dece rađa, a bračni parovi traže rešenje u obraćanju lekarima u inostranstvu. To rešenje treba da bude ovde, ta deca treba da budu srpska deca, sa srpskim genetskim kodom, prošlošću i budućnošću. To me je vodilo da se zalažem za ovu ustanovu", rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

I još jednom, šta je predsednik hteo da kaže? Deo javnosti nema dilemu da je Tomislav Nikolić povredio Ustav i uvredio građane. Poslednja u nizu reakcija stiže od poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

Poverenica Brankica Janković rekla je da je predsednik Tomislav Nikolić svojom izjavom prilikom postavljanja kamena temeljca za centre izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu zanemario da u Srbiji žive pripadnici više od 20 nacionalnih manjina.

Jankovićeva je u saopštenju ukazala da je, prema Ustavu, Srbija država srpskog i svih drugih naroda koji u njoj žive.

"Predsednik Srbije je predsednik svih građana i građanki, bez obzira na njihovu nacionalnu, etničku ili versku pripadnost", podvukla je Jankovićeva.

U kabinetu predsednika su nam kratko objasnili da se povodom govora u Kragujevcu neće oglašavati. Stručna javnost poručuje da se takvi stavovi ne menjaju tokom noći.

"To je poslednji čovek koji na javnoj sceni može tako nešto da kaže, jer je tu zaista izgubljeno osećanje za pravo, dužnost i odgovornost. Dakle, reči nas odaju, a sada mi možemo da činimo šta god hoćete, ali to je rečeno jer je tako mišljeno", kaže sociolog Ratko Božović.

Raste i broj parlamentarnih stranaka koje osuđuju izjavu šefa države.

U vladajućoj stranci nije bilo poslanika raspoloženih za komentar, a predsednica skupštinskog odbora za obrazovanje i nauku Aleksandra Jerkov traži ostavku Nikolića.

"Njegov govor je potpuno bacio u drugi plan sve ono što je značajno u izgradnji Centra izvrsnosti. I smatramo da je skandalozna takva izjava predsednika i da posle njegovog izvinjeja mora uslediti i ostavka", smatra Aleksandra Jerkov, poslanica DS.

Za genetičara Miodraga Stojkovića, koji je inicirao izgradnju prve srpske banke matičnih ćelija, najvažnija poruka sa polaganja kamena temeljca jeste da će novi institut biti dostupan pacijentima i naučnicima iz celog sveta.

"Meni je jako krivo što je sve to izvučeno iz lepog konteksta, a to je da Srbija dobija Banku matičnih ćelija. Sva ova diskusija, koja se sad vodi oko polaganja kamena temeljca za novi institut, mislim da stavlja vrlo loše svetlo na tako jedan lep događaj", kaže Stojković.

Podsećamo, brojne su izjave šefa države zbog kojih se u poslednje vreme podizala, ali i bez posledica spuštala prašina.

Čak i kada je, recimo, upozoravao na građanski rat u slučaju priznavanja nezavisnosti Kosova - Nikolić nikada nije menjao izrečene stavove niti se zbog njih izvinjavao.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na B92...






Povezane vesti

LSV: Nikolićeva izjava primer fašističke eugenike

Izvor: Radio 021, 26.Jan.2016

Sve su brojnije reakcije na jučerašnji govor predsednika Srbije Tomislava Nikolića u Kragujevcu...Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da je predsednik Nikolić svojom izjavom zanemario da u Srbiji žive pripadnici više od 20 nacionalnih manjina. Ona je ukazala da je,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.