Nikolić i Đurić otkazali posetu Kosmetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jan.2017, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić i Đurić otkazali posetu Kosmetu

Najavljena poseta Štrpcu predsednika Srbije Tomislava Nikolića i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, danas je i zvanično otkazana.

U Kabinetu predsednika Republike ranije je potvrđeno Tanjugu da su saradnici iz Nikolićevog Kabineta, takozvana "prethodnica", na administrativnom prelazu tokom dana bili praktično maltretirani, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nekorektnim ponašanjem osoblja.

Predsednik Nikolić trebalo je da u petak, na Badnji dan, boravi u Štrpcu.

O zvaničnom otkazivanju posete, saopštenje je izdala vladina Kancelarija za KiM.

U međuvremenu, iz Predsedništva je stigla najava redakcijama da će Nikolić u petak tradicionalno uneti badnjak u zgradu Generalnog sekretarijata predsednika Republike, nakon čega je praktično potvrđeno da se od posete Štrpcu odustalo.

Jutros je Tanjugu u kosovskom MUP-u rečeno da nema nikakvih prepreka Nikolićevoj poseti. Komandir policijske stanice u Štrpcu Dragan Ivanović izjavio je Tanjugu pre podne da još uvek nemaju zvaničnu informaciju o dolasku Nikolića i da je očekuju u toku dana.

Međutim, u Prištini je bilo burnih reagovanja na hapšenje bivšeg lidera OVK i bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja u Francuskoj.

Tokom popodneva, kosovska vlada je saopštila da je odbila zahtev predsednika Nikolića i drugih zvaničnika Srbije da u petak borave na Kosovu.

"Razlog za odbijanje je kašnjenje u proceduri prijave, predviđene sporazumom o posetama visokih zvaničnika dve zemlje", navodi se u saopštenju kosovskog Ministarstva spoljnih poslova.

Pored toga, kako je preneo RTK2, kosovska vlada smatra da "nedavna ponašanja i izjave visokih zvaničnika Srbije nisu u duhu saradnje, dijaloga i izgradnje mostova između dva naroda".

Nikolić: Ako nema ZSO, nema ni dijaloga

Nikolić je ranije rekao za Sputnjik da ako nema Zajednice srpskih opština, nema ni dijaloga.

"Srbija nikada neće priznati nezavisnost 'Kosova' i učiniće sve da ta veštačka tvorevina koju podržavaju i na njoj besomučno insistiraju neke države sa Zapada i neke islamske države, ne postane članica UN", poručio je Nikolić.

Predsednik Srbije kaže da Beograd razgovara sa privremenim institucijama u Prištini u želji da svim građanima Kosova i Metohije, prvenstveno Srbima, obezbedi bolji život i potpunu bezbednost.

"Zbog toga smo privremenim institucijama, kao suštinskoj autonomiji, prepustili veliki broj nadležnosti, u skladu sa Ustavom i Rezolucijom SB UN 1244. Ako nema Zajednice srpskih opština, nema ni daljih razgovora. Najveći broj nadležnosti prepuštenih Prištini, mora da bude prenet na ZSO", naveo je Nikolić.

On kaže da je to uslov za dalje pregovore, kao i da je to potpisano i garantovano Briselskim sporazumom.

Nikolić ističe da će "ako i kada pređe Merdare" biti bezbedan na Kosovu i Metohiji, toliko koliko su bezbedni Srbi koji tamo žive.

"Dužan sam i hoću da sledim njihovu sudbinu. Ako bih, kao predstavnik svih građana, ignorisao tu obavezu, Srbija bi nosila težak greh i teret za sva vremena", naglasio je Nikolić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.