Nikolić dao mandat za sastav vlade Dačiću

Izvor: Politika, 28.Jun.2012, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić dao mandat za sastav vlade Dačiću

Tomislav Nikolić: Vlada da bude mala, efikasna i da odluke donosi dogovorom. – Ivica Dačić: Ova vlada nije proevropska, proruska, proamerička, prokineska, već vlada koja radi u interesu građana Srbije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poverio je Ivici Dačiću, lideru socijalista, mandat za sastav nove vlade, pošto ga je on obavestio da ima parlamentarnu većinu, koju čine >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << SNS, SPS–PUPS–JS i URS. Dačić je za danas najavio početak zvaničnih razgovora o sastavu svog kabineta, kao i da će taj posao biti brzo završen, da će „vlada biti stabilna i da će raditi u interesu građana”.

Odlukom predsednika Nikolića da mandat poveri Dačiću, koji je prethodno „prelomio” s kim će u koaliciju, stavljena je tačka na priču ko će se useliti u Nemanjinu 11, koja je trajala više od 50 dana i u kojoj su se, gotovo svakog dana, smenjivale „informacije” o sastavu nove vlade.

Odmah po završetku sastanka sa Dačićem, predsednik Nikolić je rekao novinarima da će, pored koalicije oko SPS-a, parlamentarnu većinu činiti „SNS, URS i neki drugi predstavnici građana u Skupštini Srbije koji čekaju da najpre ova koalicija obezbedi dovoljnu većinu”. Prema Nikolićevim rečima, „nova vlada treba da bude mala i efikasna i da odluke donosi dogovorom”. Podsetivši da je juče bio Vidovdan, on je rekao da je to jedan od najvećih praznika u Srbiji i da baš na taj dan Srbija dobija promene, koje su „želeli građani, što su pokazali na izborima 6. maja“.

Nikolić je kazao da novoj vladi neće biti lako, jer će biti suočena sa mnogobrojnim problemima, počev od Kosova i Metohije, „koje je dosad rešavano tako da se izbegne odgovornost”. „Mi želimo da preuzmemo odgovornost”, rekao je on i dodao: „Srbija ima prijatelje i na zapadu i na istoku, i na severu i na jugu, i svi su nam susedi podjednako važni. Put Srbije ka EU ostaje na stabilnom kursu, baš kao što sam u razgovorima sa predstavnicima EU rekao da će svaka vlada koja bude formirana ostati istrajna na ulasku Srbije u EU.” Odgovarajući na novinarska pitanja, predsednik je rekao da ne zna kako teku pregovori, jer u „njima nisam učestvovao i neću da učestvujem, ali pretpostavljam da će svako da zastupa stavove svoje političke stranke i da će formirati zajednički program”.

Mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić pred novinare je stao u društvu koalicionih partnera, lidera PUPS-a i JS-a, Jovana Krkobabića i Dragana Markovića Palme i svojih stranačkih kolega Slavice Đukić-Dejanović i Žarka Obradovića. Dačić je kazao da je od SNS-a i URS-a dobio podršku da bude na čelu nove vlade i da je odlučio da preuzme odgovornost.

Objašnjavajući odluku da vladu sastavi sa SNS-om i URS-om, mada je imao dogovor i pregovarao sa DS-om, Dačić je kazao da je politička realnost promenjena kada je na predsedničkim izborima pobedio Tomislav Nikolić.

On je istakao: „Narod je izabrao ovakvu koaliciju. To nije bio moj prvi izbor, ja sam na izborima glasao za Borisa Tadića.” On je ponovio da ovo nije bilo pitanje izbora između DS-a SNS-a, već „da li naša koalicija želi da preuzme odgovornost” i rekao da bi pravo pitanje za njega bilo želi li da bude premijer, ili da ide u opoziciju, „svako drugo je neozbiljno”. Odgovarajući na pitanje zašto nije od DS-a otvoreno tražio premijersko mesto za sebe, Dačić je odgovorio da to nije bio zahtev koalicije okupljene oko SPS-a, ali da je preuzimanje te funkcije „logičan odgovor političara koji želi da se bavi politikom”. On je, takođe, ponovio da je teže bilo naći odgovor zašto ne prihvata ponudu SNS-a, ali i objasnio svoju odluku „fudbalskim” rečnikom da svako želi da igra u finalu.

Što se vlade tiče, Dačić kaže da, načelno, svi žele da vlada bude manja, ali „moramo da shvatimo da postoje neke strukture i institucije koje bi pogrešno shvatile ukidanje ministarstava, poput Srpske pravoslavne crkve ili sportista”.

----------------------------------------------

Prioriteti Dačićeve vlade

Dačić je naveo šta će biti prioriteti njegove vlade:

– izgradnja jake države, koja brine o nacionalnim interesima,

– nastavak evrointegracija,

– socijalna pravda i jednakost,

– borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

----------------------------------------------

Vidovdan i srpska vlada i ujedinitelj

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izrazio je uverenje da će građane obradovati ova „vidovdanska vest”. Vidovdan za dobijanje mandata za sastav vlade je, prema Dačiću, slučajno izabran, a na podsećanje da je bivši lider SPS-a Slobodan Milošević na taj dan izručen Haškom tribunalu, on je rekao: „Više me interesuje sadašnjost i budućnost nego prošlost i priča o nebeskoj Srbiji. Vidovdan se slavio i pre Slobodana Miloševića” i dodao da kao premijer neće dozvoliti povratak u devedesete, jer da je to hteo radio bi to u protekle četiri godine.

Dačić je kazao da ova vlada nije „proevropska, proruska, proamerička, prokineska, već vlada koja radi u interesu građana Srbije” i dodao: „Ja služim narodu, nikome u zemlji ili svetu ko nema legitimitet, ovo će biti veliki ispit za moju karijeru.” Dačić je objasnio i kako će prevazići teške reči SNS-a u predizbornoj kampanji, „isto kao što sam prevazišao teške reči koje nam je uputio DS, ne želim teške reči, želim da se Srbija složi, želim da budem ujedinitelj Srbije”.

----------------------------------------------

Nikolićeva očekivanja od vlade

Predsednik Nikolić je kazao da je pred novom vladom borba protiv korupcije i kriminala, jačanje ekonomije, izgradnja infrastrukture, preispitivanje privatizacija, reforma pravosuđa i medija, ali i da će jedan od najvažnijih zadataka biti da vrati „srpsku pamet” koja je prethodnih godina otišla iz države.

----------------------------------------------

„Šef protokola”

Po izlasku iz Predsedništva Dačić je stao pred novinare, ali pre nego što je stigao bilo šta da kaže, Dragan Marković Palma, najraspoloženiji od svih iz delegacije, kazao je, kroz smeh, da je on šef protokola i da novinari imaju na raspolaganju tri minuta. Lider socijalista je, ipak, govorio dvadesetak minuta, a baš dok je na neki način najavljivao da sportisti neće ostati bez svog ministra, iz zgrade Predsedništva izašao je Vlade Divac, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, sa Žarkom Paspaljem i još nekim funkcionerima OKS-a, mahnuo Žarku Obradoviću i pokazao mu da će se čuti. Po završetku obraćanja novinarima, Dačić je prvu čestitku sa poljupcima dobio od jednog malog dečaka, koji se u pratnji roditelja šetao parkom.

----------------------------------------------

Kako se bira vlada

Pošto je predsednik Srbije Tomislav Nikolić juče poverio mandat Ivici Dačiću za sastav nove vlade, on će u Narodnoj skupštini izneti program i predložiti sastav vlade. Narodna skupština istovremeno glasa o programu i izboru predsednika i članova vlade. Vlada je izabrana ako je za njen izbor glasala većina od ukupnog broja poslanika, dakle najmanje 126. Stranke koje će formirati vladu imaju 131 poslanika. Imale bi 133, ali je Maja Gojković, predsednica Narodne partije, članice URS-a, rekla da dva poslanika njene partije neće podržati Dačićevu vladu.

----------------------------------------------

File: Nadam se da će srpska vlada biti proevropska

Brisel – Evropski komesar za proširivanje Štefan File izjavio je u Briselu da se „nada da će nova Vlada Srbije biti proevropska i da će biti u stanju da blisko nastavi rad u postupku koji vodi članstvu” zemlje u EU.

File je u razgovoru s grupom novinara naglasio da je „Srbija deo toga, Srbija je dobila status kandidata za članstvo u martu, uz ključni prioritet koji su utvrdili šefovi država ili vlada EU i, ako ostvari taj prioritet, Evropska komisija će moći da predloži početak pregovora o članstvu”, prenosi Beta. 

Evropski komesar je predočio da je „mnogo šta na stolu pred novom vladom” i izrazio nadu „da će ona biti sposobna da se izbori sa izazovima i zadacima i spremna da otelotvori težnje srpskih građana”. „Veoma sam srećan da su učinjeni prvi opipljivi koraci posle ishoda izbora u cilju da se sastavi nova Vlada Srbije”, istakao je File u odgovoru na pitanje da li EU smatra da formiranje vlade naprednjaka, socijalista i Ujedinjenih regiona Srbije može istinski značiti nastavak prethodne proevropske politike Srbije.

----------------------------------------------

Sanino očekuje sa Dačićem nastavak evropskog opredeljenja

Brisel – Visoki zvaničnik Evropske komisije Stefano Sanino izjavio je u Briselu da načelno Evropska unija nema razloga da ne veruje u evropsko opredeljenje nove srpske vlade koju bi formirali SNS, SPS i URS, ali je naglasio da će EU pratiti njenu politiku „kroz dobre mehanizme provere”.

Sanino, generalni direktor za proširenje u Evropskoj komisiji, rekao je na skupu o zapadnom Balkanu da je mandatar, lider SPS-a, Ivica „Dačić već bio u prethodnoj vladi četiri godine i za nas je to neka vrsta kontinuiteta”. „A da li je dovoljno samo reći da si proevropski, da li to automatski jeste to, pomno ćemo pratiti buduće poteze nove vlade u Srbiji, ali u načelu nema razloga da ne verujemo da će ona biti proevropska, mada to ne uzimamo zdravo za gotovo i gledaćemo politiku, poteze”, podvukao je Sanino u raspravi u Centru za evropsku politiku u Briselu, prenosi Beta.

----------------------------------------------

Dinkić: Srbiji preti velika ekonomska eksplozija

Brisel – Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da će buduća Vlada Srbije morati da formuliše „mnogo ozbiljan program” da bi URS u njoj učestvovao, jer Srbiji preti „velika ekonomska eksplozija”. „Situacija je sada takva da maltene ako bi se ovako nastavilo ne bi bilo para čak ni za isplatu penzija a kamoli za nešto drugo, tako da to mora hitno da se sanira i zato se nadam da će razgovori biti ozbiljni i da ćemo napraviti zajednički ozbiljan program i da ćemo ga onda zajedno timski sprovoditi”, rekao je Dinkić agenciji Beta u Briselu, gde je učestvovao na samitu evropskih narodnih partija.

Dinkić je naveo da je građanima Srbije potrebna ozbiljna vlada koja će napraviti promene i neće raditi autistično kao prethodna i koja će voditi računa u svim regionima i gradovima i izvršiti suštinsku fiskalnu konsolidaciju, jer preti „velika ekonomska eksplozija”.

Predsednik URS-a naveo je da je ta stranka prihvatila poziv novog mandatara Ivice Dačića i njegove Socijalističke partije Srbije, kao i Srpske napredne stranke da razgovara o novoj vladi.

----------------------------------------------

LDP: mandat Dačiću logičan epilog

Za Liberalno-demokratsku partiju odluka da predsednik SPS-a dobije mandat od predsednika Srbije da formira vladu jeste logičan epilog onoga što se dešavalo u prethodnih 50 i nešto više dana, rekao je član Predsedništva LDP-a Bojan Đurić. „Očekivali smo da konačno bude saopštena ta odluka da lider SPS-a dobije mandat”, rekao je Đurić na konferenciji za štampu i ocenio da je ono što se čulo nakon saopštavanja takve odluke „vrlo zabrinjavajuće za budućnost zemlje”, prenosi Tanjug.

On je rekao da nijedne reči tom prilikom nije bilo o politici, već da se svođenje svih pitanja u Srbiji svelo na pitanje kako će se zvati predsednik vlade. „Nijedne reči nije bilo o programu vlade. To se u 20-godišnjoj političkoj istoriji višestranačkog sistema u Srbiji nije dogodilo na dan kada neko preuzima mandat i kada saopštava predsedniku da ima parlamentarnu većinu”, rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, to očigledno pokazuje da ne postoje „ni elementarni dogovori o tome šta će ta vlada raditi”. On je ponovio da su se čule samo „dve fraze – da Srbija treba da bude jaka i da građani treba bolje da žive”. „Ni u jednom trenutku LDP nije bio spreman da pravi vladu koja bi se zasnivala na tako opštim mestima”, kazao je Đurić i dodao da je od predsednika Srbije i novog mandatara očekivao reakciju o situaciji na Kosovu i Metohiji.

----------------------------------------------

Tadić: DS ne bi Dačiću dao mesto premijera

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je da nova vlada ima pravo na šansu, ali da je pitanje da li ljudi koji danas upravljaju Srbijom imaju dovoljno znanja i iskustva za rešavanje svih ozbiljnih problema. „Zaslužuju šansu, ali videćemo kakav će biti rezultat. Sačekaćemo određeno vreme i videćemo konkretne rezultate”, rekao je Tadić novinarima na obeležavanju slave Srpskog pokreta obnove, Vidovdana, u sedištu SPO-a.

Tadić je rekao da je od početka pregovora o formiranju nove vlade problem bio u tome ko će biti premijer i dodao da DS ne bi Dačiću dao to mesto i da ga je tražio, jer smatra da SPS ne bi mogao dobro da upravlja državnim sistemom i vladom, ali da Dačić ima legitimno pravo na zahtev da bude premijer. „Nije bilo reči o tome da bi SPS od DS-a mogao zatražiti mesto premijera, jer su SPS i Dačić znali da bi odgovor bio ne, ali niko nije neiskusan i znali smo svi šta je problem u pregovorima i dali smo šansu da se pregovori dovedu do kraja jer sam duboko uveren da bi ta vlada imala veći potencijal za reforme”, naveo je Tadić.

Tadić je odbio da odgovori na pitanje o tome da li će podneti ostavku na mesto predsednika DS-a.

Predsednik DS-a je rekao da nije tačno da je od njegovog stranačkog zamenika i gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa tražio da raskine koaliciju sa SPS-om u Beogradu i dodao da DS neće žuriti sa odlukama o koalicijama na lokalnom nivou. „Nećemo raskidati nijednu koaliciju zbog loših osećanja, jer nas u političkim odlukama ne vode osećanja, nego nas vode vrlo racionalni razlozi, mi promišljamo interese građana i države... inače, da su nas vodila osećanja, nikada ne bismo formirali prethodne koalicije”, rekao je Tadić, prenosi Beta.

----------------------------------------------

Drašković: Vlada SPS i SNS korak unazad za Srbiju

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković smatra da je vlada koju će formirati SPS i SNS korak unazad za Srbiju. „Nesumnjivo je da je Srbija koraknula unazad. Koraknuti unazad je moguće, ali koračati unazad nije. Nadam se da je vreme eskadrona smrti iza nas”, rekao je Drašković na pitanje kakva osećanja ima budući da će vladu formirati SPS i SNS, a bili su na vlasti i kada se desio pokušaj atentata na njega u Budvi.

On je naveo da će nova vlada, tim pre što će u njoj glavnu reč imati partije „za vreme čije vladavine je Srbija bila zemlja državnog terorizma”, morati toga da bude svesna. „Neće smeti da načine bilo šta što bi ličilo na oproštaj zločincima ili na ponavljanje tog vremena”, ocenio je Drašković. (Tanjug)

M. Čekerevac

objavljeno: 29.06.2012.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić poverio mandat Dačiću

Izvor: RTV Pink, 28.Jun.2012

. . . Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je lider socijalista Ivica Dačić zatražio mandat za formiranje vlade Srbije. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.