Nikolić: Uradili smo sve što je moguće

Izvor: Studio B, 17.Maj.2013, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Uradili smo sve što je moguće

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je, pred dolazak ministra spoljnih poslova Nemačke Gvida Vestervelea, da je Srbija uradila sve za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU, da joj je savest mirna i da će Srbija prevazići i ovo iskušenje.

"Nemačka bi trebalo da shvati da ne vredi ucenama da nas natera da sami sebi sečemo vene ili da izvršimo samoubistvo. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Kosovo i Metohiju ne damo. A Bundestag neka razmisli da je u pitanju Nemačka kakvu bi odluku doneo", rekao je Nikolić za TV Prva.

Na pitanje kakvu odluku očekuje da će doneti Bundestag 27. juna i sa kakvim stavom će nemački šef diplomatije Gvido Vestervele doći u Beograd, Nikolić je rekao:

"Kada bi Srbija živela razmišljajući o tome šta će Nemačka da uradi ne bi mogla da krene napred. Uradili smo sve što je bilo moguće, otvorenog srca prema građanima, mirne savesti prema EU. Mi smo na testu da li ćemo dobiti datum za početak pregovora ili ne".

Nikolić je istakao da je Srbija prolazila i kroz veća iskušenja i da će proći i kroz ovo.

Predsednik Srbije je rekao da je optimista i da misli da je rad vlade u poslednjih godinu dana zaslužio da bude nagrađen kako bismo radili još bolje i jače.

"Negativna odluka, bilo kog parlamenta ili Evropskog saveta bi mogla da ojača evropski skepticizam. Onda bi bilo teško da ponovo podignemo volju građana da još nešto izdrži", rekao je Nikolić.

Na pitanje šta Srbija treba da radi ukoliko ne dobije datum, Nikolić je rekao da Srbija treba da nastavi da uređuje zemlju i pokuša da omogući građanima bolji život investicijama sa drugih strana ako ne budu dolazile iz EU.

"Da vidimo da li su primedbe razumne - da li možemo da ih otklonimo, ili su nerazumne tražeći priznanje Kosova i Metohija. Ako su nerazume moraćemo da se okrenemo na drugu stranu. Ali se nadam da će EU kao cilj biti i naše ostvarenje", rekao je predsednik Srbije.

  Vučić: Vestervele očekuje potpisivanje plana implementacije

 

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić procenjuje da bi šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele prilikom posete Beogradu mogao da kaže da očekuje potpisivanje implementacionog plana, i ističe da će naša odluka o tome zavisiti od toga kakav će taj plan biti.

"Ja ne očekujem loše ili suviše dobre vesti, ali očekujem da Vestervele kaže da očekuje potpisivanje implementacionog plana, kako bi mogli da dobijemo datum" za pregovore, rekao je Vučić novinarima, odgovarajući na pitanje šta se može očekivati od Vesterveleove posete.

"Od toga kakav će biti taj plan zavisiće i naša odluka", istakao je vicepremijer.

On je rekao da će sa Vesterveleom o tome "razumno razgovarati", kao i da će mu preneti da Srbija smatra da je zaslužila datum. "Dakle, oni očekuju da nekakav implementacioni plan bude usaglašen i posle toga mislim da dileme neće biti", zaključio je Vučić.

On je takođe, odgovarajući na pitanja, rekao da će se sa Srbima sa Kosova i Metohije sastati u naredna dva, tri dana.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Ljajić: Nema datuma bez sporazuma o implementaciji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2013, 13:44

Dolazak šefa nemačke diplomatije Gvida Vestervelea je u funkciji ohrabrivanja Beograda i Prištine da nastave sa započetim procesom u Briselu, ali i da ukaže da nema datuma za početak pregovora sa EU bez sporazuma o implementaciji, kazao je danas ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.