Nikolić: Srbija sada više uvažavana

Izvor: B92, 27.Jan.2013, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Srbija sada više uvažavana

Santjago -- Tomislav Nikolić kaže, posle razgovora sa Angelom Merkel, da su njegovi susreti sa svetskim liderima u Čileu pokazali da se Srbija vraća na stare pozicije.

On je istakao i da se o stavovima Srbije u EU razmišlja sa mnogo više uvažavanja.

Nikolić i Merkel razgovarali su na marginama samita šefova država i vlada latinoameričkih i karipskih država i EU u Santajgu. Oni su se sreli na večeri koju je za učesnike samita priredio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednik Čilea Sebastijan Pinjera.

Nikolić nije izneo detalje razgovora sa Merkelovom, ali je istakao da je razgovor bio veoma konstruktivan i da mu je ona prenela izraze uvažavanja kao kredibilnom partneru.

"Posebno mi je bilo važno da se sastanem sa nemačkom kancelarkom i mislim da je taj razgovor bio veoma kostruktivan. Prvi put je i ona sama rekla da razgovara sa čovekom za koga zna da neće da obeća ono što ne može da ispuni, a da to što ne može da ispuni da će to reći unapred", rekao je Nikolić Tanjugu.

Susreti na margini

Nikolić je, na marginama samita, danas razgovarao i sa predsednicima Bolivije i Rumunije, Evom Moralesom i Trajanom Baseskuom. Po dolasku u Santjago sastao se sa čileanskim predsednikom Sebastijanom Pinjerom, a potom i sa predsednicima Urugvaja i Kube, Hoseom Muhikom i Raulom Kastrom, i premijerima Portugala i Slovenije, Pedrom Pasušom Koeljom i Janezom Janšom. U delegaciji koju predvodi Nikolić su i šef diplomatije Ivan Mrkić i savetnik predsednika Marko Đurić.

Prema njegovim rečima, ono što se događalo prošle godine, a ove je nastavljeno pomoći će i Srbija će vrlo brzo ubirati plodove tako dobrog rada, koji je, kao je rekao, "evidentan i za koji stižu pohvale sa svih strana".

"Osećao sam se veoma ponosno zato što ovde predstavljam Srbiju. U razgovorima sa mnogim predsednicima država shvatio sam da Srbija u trećem svetu ponovo zauzima mesto koje je nekad zauzimala, a da evropske države sa mnogo više poštovanja i uvažavanja razmišljaju o stavovima koje Srbija iznosi", istakao je Nikolić.

On je rekao da je Srbija na samitu imala priliku da posreduje, da bude između dva sveta - jednog, koji je dostigao svoj puni razvitak, zrelost, koji vlada sudbinama mnogih naroda u svetu, i jednog koji se podiže i čije su mogućnosti gotovo neograničene.

"Zemlje Latinske Amerike vode ljudi odani svojim državama i narodima sa jasnim ciljem i perspektivom da iskoriste svoja prirodna bogatstva i mogućnosti za proizvodnju mnogo hrane, tako da njihov narod živi bolje", primetio je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbija se, takođe, našla između sveta sa kojim "ima mnogo dobre odnose i veliku privrednu saradnju, i drugog sa kojim možda imamo i bolje odnose ali sa kojim je privredna saradnja prilično zaostala i ne odgovara prijateljstvu koje postoji između nas i tih zemalja".

Nikolić je dodao i da je srpska delegacija svuda naišla na izvanredan prijem i da svi razumeju potrebu Srbije da odbrani svoj suverenitet i teritorijalni integritet.

On je naveo da u Latinskoj Americi postoji gotovo "stopostotno osećanje da je Srbija potpuno u pravu i da je u tome treba podržati".
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić razgovarao sa Merkelovom

Izvor: Kurir, 27.Jan.2013

Do susreta srpskog prdsednikai nemačke kancelarke došlo je na večeri koju je juče za učesnike samita priredio predsednik Čilea Sebastijan Pinjera..SANTJAGO - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je u Santjagu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel...Nikolić i Merkel učestvuju na samitu...

Nastavak na Kurir...

Nikolić razgovarao sa nemačkom kancelarkom

Izvor: Akter, 27.Jan.2013

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je u Santjagu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel

Nastavak na Akter...

Nikolić razgovarao sa Merkelovom

Izvor: Mondo, 27.Jan.2013

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je u Santjagu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel...Nikolić i Merkel učestvuju na samitu šefova država i vlada latinoameričkih i karipskih država i Evropske unije, a do susreta je došlo na večeri koju je juče za učesnike samita priredio predsednik...

Nastavak na Mondo...

Ministar: Čaves pobedio infekciju

Izvor: B92, 27.Jan.2013

Santjago -- Lider Venecuele Ugo Čaves pobedio je tešku respiratornu infekciju koju je dobio nakon najnovije operacije raka na Kubi, potvrdio je ministar Ernesto Viljegas..."Respiratorna infekcija je prevaziđena, iako još uvek postoje izvesne teškoće pri disanju", rekao je Viljegasu Santjagu na...

Nastavak na B92...

Nikolić: Konstruktivan razgovor sa Angelom Merkel

Izvor: Politika, 27.Jan.2013

SANTJAGO – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izrazio je danas zadovoljstvo razgovorom s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, i istakao da su njegovi susreti sa Merkelovom i sa drugim zvaničnicima Latinske Amerike i Evropske unije pokazali da se Srbija vraća na pozicije koje je ranije imala u trećem...

Nastavak na Politika...

Nikolić razgovarao sa Merkelovom

Izvor: OkRadio.rs, 27.Jan.2013

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je u Santjagu, tokom samita država CELAC i EU, sa nemačkom kancelarkom. Bilateralni susreti i sa premijerima Slovenije i Španije   Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je u Santjagu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.   Nikolić...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.