Nikolić:SPC treba da pregovara sa Prištinom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Dec.2015, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić:SPC treba da pregovara sa Prištinom

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da će sa patrijarhom srpskim Irinejem razgovarati o tome da Srpska pravoslavna crkva (SPC) treba da pogazi princip koji je uspostavila, da ne pregovara sa Prištinom.

Nikolić je za B92 rekao da SPC mora da iznese svoj stav, jer se u pregovorima Beograda i Prištine javlja problem njene imovine na Kosovu i Metohiji.

"Znao sam i prvi upozorio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da će glasanje u Unesku odlučiti o statusu SPC na KiM, njenoj imovini i njenom opstanku. Zato sam smatrao da SPC, o tome ću razgovarati sa patrijarhom, treba da pogazi princip koji je prethodno uspostavila, a to je da ne pregovara sa Prištinom", rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da šef diplomatije Ivica Dačić nije shvatio njegov poziv da o statusu KiM treba da se izjasne SPC i SANU, kada je tu inicijativu ocenio nepotrebnom, jer je "možda previše zauzet politikom".

On je rekao i da je upozorio da otvaranje pregovaračkog poglavlja 35 nije razlog za euforiju, jer se ono odnosi na Kosovo i biće zatvoreno pravnoobavezujućim dokumentom.

"Možete mnogo dobrog da uradite, a ako nešto isklizne sa Kosovom i Metohijom, a to je Slobodan Milošević najbolje osetio na sebi, onda vam je sve iskliznulo, onda vam više niko ne računa nijednu zaslugu", rekao je Nikolić.

On je dodao da je smatrao da treba sve da upozori, i pregovarače i građane Srbije "i sebe samog" na značaj tog poglavlja, ali da nije rekao da njegovo otvaranje ne treba da se slavi, i da je i sam prisustvovao slavlju koje je organizovala Vlada Srbije.

On je dodao da je na taj način izneo svoj stav, pošto je u "velikoj meri isključen iz pregovora" jer je tu ulogu preuzeo njegov bivši savetnik Marko Đurić koji je postao direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju i član Vlade u pregovorima.

"Đurić me izveštava o tome, ali ja više ne dajem instrukcije niti odlučujem. Ja nisam bio direktno uključen u pregovore... Vlada vodi spoljnu politiku, Ustav je razgraničio naše nadležnosti, ja mogu da predstavljam Srbiju, ne da vodim spoljnu politiku, a dosad se politika koju vodi Vlada nije razlikovala od mojih stavova", rekao je Nikolić.

Da sam protiv EU, to bih i rekao

On je dodao da nije protiv evropskih integracija, niti smatra da Srbija treba da se okrene samo Rusiji, jer da misli drugačije - to bi i rekao.

Na konstataciju da se u javnosti stiče utisak da Vlada Srbije više gleda ka Evropskoj uniji, a predsednik ka Moskvi, Nikolić je istakao da i Vlada i on gledaju i ka Briselu i ka Rusiji.

"Bitno je da održimo taj stav da gledamo na sve strane, da razmišljamo o mišljenju svih i da imamo dobre odnose sa svima i da se ne zameramo nikome, ukoliko nisu u pitanju nacionalni interesi", poručio je on.

Nikolić je kaže da ne razdvaja Berlin i Brisel jer, kako je objasnio, najveći uticaj u Briselu ima Berlin.

"Kada imate dobre odnose sa Berlinom imate dobre odnose sa EU. Međutim, šta nudite kao alternativu ako se opredelimo za jednu stranu. Da se posvađamo sa drugom stranom?", upitao je Nikolić.

On je istakao da je Srbija opredeljena za EU što je, kako je podvukao, otvoreno saopšteno predsedniku i premijeru Rusije.

"Nikada od njih nismo dobili bilo kakvu sugestiju, prekor ili neki ignorantski ton u kome bi rekli - ako hoćete u Evropu što se nama obraćate. To nikada nisu rekli. Nikada nisu rekli ni - ovo što od nas tražite možete da dobijete ukoliko odustanete od članstva u EU", napomenuo je predsednik Nikolić.

On je takođe rekao da Srbija nikada iz Brisela nije dobila "jasne nagoveštaje" da ne može da uđe u EU ukoliko ne pokvari svoje odnose sa Rusijom.

"Mi nismo stabilni na 'ili-ili', mi smo stabilni na 'i-i', i mi se te politike držimo", poručio je on.

Nikolić je ukazao da Srbija sa Rusijom nema zajedničke granice i istakao da, ako bi mislio da bi naša zemlja trebalo da se potpuno okrene Rusiji, to bi i rekao.

"Kao što sam rekao da Srbija ostaje privržena članstvu u EU, tako bih i sada mogao slobodno da kažem da nisam za to da Srbija bude u EU - ali ja jesam", zaključio je Nikolić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Nikolić: SPC treba da pregovara sa Prištinom

Izvor: Beta, 27.Dec.2015

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da će sa patrijarhom srpskim Irinejem razgovarati o tome da Srpska pravoslavna crkva (SPC) treba da pogazi princip koji je uspostavila, da ne pregovara sa Prištinom.Nikolić je za B92 rekao da SPC mora da iznese svoj stav, jer se u pregovorima Beograda...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.