Nikolić: Premijer Srbije da vodi dijalog sa Prištinom

Izvor: Blic, 14.Jun.2012, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Premijer Srbije da vodi dijalog sa Prištinom

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić preneo je šefici evropske diplomatije Ketrin Ešton da smatra da bi budući dijalog Beograda i Prištine trebalo da predvodi premijer Srbije. Nikolić, međutim, nije rekao kakav je stav Eštonove o tome.

Preneo sam gospođi Ešton svoju ideju da predsednik vlade Srbije od sada vodi pregovore, dogovore, razgovore, pošto je ostalo malo toga o čemu treba da se dogovorimo, ali veoma važnog", rekao je predsednik Srbije.

On nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekao kakav je stav Eštonove o tome.

Po Nikolićevim rečima, ono što je dogovoreno u dijalogu često se različito tumači u Beogradu, Prištini i u Briselu, pa je zamolio Eštonovu da konačno bude upoznat sa implementacijom dogovora.

- Kad državni činovnici razgovaraju, nemaju nikakvu odgovornost i različito tumače dogovore od svojih sagovornika - obrazložio je.

U izjavi novinarima posle susreta sa šeficom evropske diplomatije, koji je po njegovim rečima trajao duže nego što je planirano, Nikolić je rekao da misli da ju je u iskrenom razgovoru ubedio da za Srbiju nema bolje budućnosti od Evropske unije.

- Mislim da sam je uverio da uopšte ne razmišljam o tome da postoji negde neka bolja budućnost za Srbiju i Srbe van članstva u EU - rekao je Nikolić novinarima nakon izlaska iz zgrade Evropske komisije i dodao da će Srbija učiniti sve što je potrebno da eventualno krajem godine dobije preporuku za pregovore o pridruživanju.

Po njegovom mišljenju, razgovor sa Ešton bio je "vrlo koristan i uspešan".

- Razgovarali smo o prošlosti, sadašnjosti, a najviše o budućnost - rekao je Nikolić.

Sprečiti jednostrane akcije na Kosovu

Kad je reč o Kosovu, Nikolić je rekao da je dogovorena intenzivna saradnja kako bi se obezbedio mir i bezbednostr za sve građane, a posebno na severu.

- Treba da se spreči jednostrana akcija sa bilo koje strane koja bi ugrozila mir i bezbednost - rekao je Nikolić.

On je rekao da je ukazao svojoj sagovornici da bi EU trebalo da obrati više pažnje na težak život građana Srbije i veliku nezaposlenost.

- Ako nam EU ne pomogne da počnemo da radimo, mi možda nikada nećemo dostići standarde potrebne da bi Srbija bila u EU - upozorio je Nikolić.

Predsednik Srbije je rekao da ga je sagovornica ubedila da iskreno želi da vidi Srbiju i sve ostale balkanske zemlje u EU.

On je rekao da mu sada ostaje da političare ubedi da što pre formiraju vladu kako se ne bi gubilo dragoceno vreme.

- Ono što smo juče mogli da uradimo možda nećemo moći danas, a ono što možemo danas možda nećemo moći sutra - upozorio je Nikolić.U izjavi novinarima posle susreta sa Eštonovom, kojim je započeo seriju susreta u Briselu, Nikolić je rekao da misli da ju je u iskrenom razgovoru ubedio da za Srbiju nema bolje budućnosti od Evropske unije.

Što pre formirati vladu

Po mišljenju predsednika Srbije, trebalo bi što pre formirati vladu u Beogradu jer nam, kako je kazao, "ističe dragoceno vreme". Među temama razgovora, kojem je prisustvovao i posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper, bila je i situacija na Kosovu, a Nikolić je rekao da bi sve strane trebalo da se uzdrže od bilo kakvih provokativnih akcija, kako bi građani na Kosovu živeli bezbedno.

- Razgovarali smo o prošlosti, sadašnjosti, ali najviše o budućnosti - rekao je Nikolić i na kraju podvukao da "Srbija nikad neće priznati Kosovo".

Posle susreta sa Eštonovom, srpskog predsednika očekuju razgovori s predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom, pa sa predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom, nakon čega će se obratiti novinarima.

Šta EU očekuje od Nikolića?

Kako ističu diplomatski izvori u Briselu, predsednik Srbije dobiće u Briselu jasnu poruku šta EU očekuje od Srbija da bi se nastavio proces pridruživanja.

- Od Srbije se očekuje da što pre formira Vladu, nastavi dijalog sa Kosovom i sprovede neophodne unutrašnje reforme - rekao je Tanjugu evropski diplomata koji je želeo da ostane anoniman.

Nikolić je ranije u intervjuu Tanjugu rekao da u Brisel ne ide po "naloge i komande, ili packe" već da i sam traži nešto za Srbiju.

Povezane vesti: Nikolić sutra u Briselu U Briselu sutra počinju pripreme za pregovore Srbije sa EU File: Priznanje Kosova nije uslov za EU Srpska Vlada četiri puta pokušala da prevari Brisel File i Nikolić u ponedeljak na nezvaničnom sastanku
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.