Nikolić: Nema priznanja KiM, ostajemo na evropskom putu

Izvor: Politika, 16.Jan.2013, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Nema priznanja KiM, ostajemo na evropskom putu

Nikolić: Članstvo Kosova u UN neprihvatljivo. Josipović izbegava susret, treba da pomirimo narode. Albanci pokušavaju da isporovociraju Srbe da im sruše spomenik, kako bi mogli da kažu da su im prava ugrožena

BEOGRAD – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas, u razgovoru sa dopisnicima stranih medija, da Srbija nikada neće priznati Kosovo, da je Rezolucijom o toj pokrajini >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prvi put jasno rekla šta želi i da ostaje na evropskom putu.

On je odlučno odbacio svaku mogućnost da Srbija prizna nezvisnost Kosova:

„To bi bilo kršenje Ustava, koji ja nikada ne bih pogazio”, istakao je predsednik Srbije. Nikolić je takođe rekao da Srbija sa puta ka EU nikada neće otići sama, i da „odatle može da bude samo oterana”.

„Ako je to ono što EU želi, onda neka kaže 'nećemo vas'. Ne mora da izmišlja uslove”, naglasio je Nikolić u razgovoru sa dopisnicima nekoliko svetskih medija, koje su najviše interesovali pristup predsednika rešavanju kosovskog pitanja, odnosi u regionu i približavanje EU.

„Srbija treba da ispuni formalne uslove iz izveštaja Evropske komsije. Ja o drugim uslovima ne razmišljam. Očekujem datum, pošto, u suprotnom, više nikad nikoga u Srbiji ne biste mogli da ubedite da ispunjava uslove EU, jer iza njih onda stoji još hrpa novih uslova”, ukazao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, neprihvatljivo je da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama.

„Kada bi to bilo prihvatljivo, ja bih to napisao u platformi i Rezoluciji. Platforma predviđa da Srbija nikad ne prizna nezavnost Kosova, a ako ne prizna, onda takozvano Kosovo neće imati stolicu u UN”, rekao je Nikolić.

Na pitanje Bi-Bi-Si-ja (BBC) kakva je razlika između razgovora sa prištinskim vlastima i priznavanja državnosti Kosova, Nikolić je rekao da je „takozvano Kosovo član mnogih međunarodnih organizacija, banaka...mogu da budu evropski region, nemamo ništa protiv toga”, ali nema govora o priznavanju.

On je dodao da se kroz platformu o Kosovu Srbija saglasila s tim da na delu teritorije srpska vlast više nema nikakvog uticaja.

„Ta platofrma je i albanska realnost. Šta bi drugo Srbija mogla da predloži, šta bi još Albanci mogli da traže? Ne znam šta više od toga osim nezavisnosti. Od danas pa mnogo godina i vekova Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i niko nema pravo da je na to pritiska”, kazao je Nikolić.

Odnosi Beograda i severa Kosova, dodao je predsednik, biće onakvi kako to želi Beograd, jer „Vlada Srbije vodi računa o interesima građana u svim delovima zemlje i ne može da izdvaja neke i ispunjava želje nekih političkih vođa”

Strane dopisnike posebno su zanimali odnosi sa zemljama balkanskog regiona, a Nikolić je istakao da bi, kada je reč o odnosima sa Hrvatskom, bilo bolje da su se prvo sastali predsednici tih država, jer bi to „označilo početak dobrih odnosa”.

Kada je reč o odnosima sa BiH, on je poručio da je član Predsedništva iz redova bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović „dobrodošao i kao gost i kao domaćin” i da samo treba da kaže datum da bi se dogodio njihov susret.

Govoreći o Crnoj Gori, gde putuje u petak, predsednik Srbije je rekao da će se posebno usredrediti na to da predstavnici srpske zajednice ne budu uvek u opoziciji,već da učestvuju u odlučivanju o tome kako će se lečiti, obrazovati...

On je najavio i odlazak u Tursku, početkom ferbuara, gde će, kako je rekao, izneti predlog za turske investiciju u Srbiju, ali i otvoreno izneti stav o nagoveštajima da Turska namerava da promoviše u svetu nezavisnost Kosova.

On se osvrnuo i na početak obeležavanja godišnjice Milanskog edikta, rekavši da je kao kopredsedavajući manifestacije pozvao predstavnika rimokatoličke i potestantske crkve, da zajedno sa patrijarhom srpskim Irinejom govore na otvaranju, u opštehrišćanskom duhu proslave.

O potencijalnom dolasku pape u Srbiju Nikolić je rekao da je to pitanje odnosa dveju crkava i da će se, onog trenutka kada SPC odluči da papa treba da dođe u Srbiju, ponuditi da bude svojevrsni domaćin te posete.

Razgovoru sa predsednikom Srbije prisustvovali su dopisnici agencija Rojters, AP, AFP, Anadolija, Ansa, televizije ORF, Aldžazira i BBC, kao i portala SEtimes.

Nikolić: Josipović izbegava susret, treba da pomirimo narode

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić smatra da je pre susreta dvojice premijera trebalo da se on sastane s hrvatskim predsednikom, kaže da mu zbog hrvatske tužbe za genocid poseta Zorana Milanovića Beogradu ne deluje iskreno i poručuje da je političarima najlakše da sednu i ručaju zajedno, ali da je njihov posao da najpre pomire narod.

„Ako je Hrvatska podnela tužbu protiv Srbije za genocid kako onda predsednik vlade Hrvatske dolazi u prijateljsku posetu Srbiji. Neko tu nije iskren. Ili oni znaju da nismo počinili genocid ili poseta nije iskreno prijateljska”, kazao je Nikolić u razgovoru sa dopisnicima stranih medija.

On je dodao i da smatra da je najpre trebalo da se on sretne sa hrvatskim predsednikom Ivom Jospiovićem, pa tek onda da dođe do susreta dva premijera, jer bi to označilo da se krenulo ka uspostavljanju dobrih odnosa.

„Ne znam zašto to Josipović izbegava”, rekao je Nikolić i dodao:

„Najlakše je da sednemo i da ručamo zajedno, ali pre toga treba da pomirimo narode. Političari se lako svađaju i lako mire, ali sudbinu snosi narod”, istakao je srpski predsednik.

On je dodao da mu se čini i da Hrvatska pokušava da mirno uplovi u EU bez protivljenja Srbije, dok istovremeno za nju ima još mnogo nerešenih pitanja.

„Zaista postoje pitanja koja Hrvatska nije rešila i zbog kojih bi srpsko protivljenje moglo da predstavlja problem za članstvo te zemlje u EU”, kazao je Nikolić i pomenuo neka od tih pitanja, poput pitanja prognanih Srba, njihove imovine i druga.

„Ako je to demokratska država onda to treba i da dokaže”, poručio je Nikolić i dodao da „sve treba rasčistiti”.

Nikolić:Srbi i Albanci da odrede gde spomenik može da bude

BEOGRAD – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da bi Srbi i Albanci trebalo zajednički da odrede gde bi u Preševu trebalo da stoji spomenik bivšim pripadnicima OVPMB i poručio da to što se dešava sa spomenikom ne bi trpela ni jedna država.

„Srbi i Albanci treba zajedno da odrede gde spomenik može da stoji. Ovako u centru grada, sa imenima ljudi koji su ubijali predstavnike vlasti, policiju i nevine građane - to ni jedna država ne bi trpela i ni jedna ne bi trpela tako dugo kao Srbija. Ali Srbija je sada na skriningu”, rekao je Nikolić u razgovoru sa stranim medijima.

Predsednik Srbije je dodao da Albanci znaju da Srbija mnogo očekuje od marta i juna ove godine, kada treba da se donese odluka o daljem napredovanju Srbije ka EU, i da sada provociraju.

„Albanci pokušavaju da isporovociraju Srbe da im sruše spomenik, kako bi mogli da kažu da su im prava ugrožena”, ukazao je Nikolić koji je odbacio svako poređene sa srpskim spomenicima na Kosovu i Metohiji.

„Ono što vredi na Kosovu i što predstavlja kulturnu baštinu sveta podignuto je pre dolaska Albanaca. Ne mogu se porediti spomenici”, kazao je Nikolić.

Tanjug

objavljeno: 16.01.2013.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.