Nikolić: Izborna krađa veća nego 2000. godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2012, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Izborna krađa veća nego 2000. godine

BEOGRAD -

Predsednički kandidat koalicije oko Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić optužio je danas vladajuće stranke za "brutalnu izbornu krađu koja je po obimu veća od izborne krađe koja se desila u septembru 2000. godine".

Nikolić i zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić doneli su na konferenciju za novinare ispred Doma Narodne skupštine vreću punu glasačkih listića za koje tvrde da su pronađeni u kontejneru i da su to glasovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa samo jednog biračkog mesta.

"Ko to ima biračke listiće kojima je ove zamenio? Zašto nema holograma na biračkom listiću, što ne vidimo serijski broj biračkog listića, da znamo šta se desilo. Ako se desilo na jednom mestu, moglo je da se desi na hiljade mesta. Zamislite da se ovo nađe u kontejneru u Srbiji", rekao je on.

Nikolić i Vučić nisu konkretno odgovorili kakvi su njihovi dalji potezi vezani za tvrdnje o izbornoj krađi, ali je Nikolić kazao da će sačekati reakciju policije, tužilaštva, Upravnog suda i, kako se izrazio, "poštenjačine" Borisa Tadića.

Nikolić je optužio Tadića da su izbori pokradeni u režiji Demokratske stranke i "sa njegovim znanjem a verovatno i naređenjem".

"Pozivam Borisa Tadića, ako je bio ponosni predsednik Srbije, kao što nije, ako je bio predsednik svih građana, kao što nije, da reaguje na ovo što mi danas iznosimo, a što je njegova stranka uradila direktno pod njegovom kontrolom. Verovatno i sa njegovim nalogom i sa odobravanjem", rekao je predsednik SNS.

Dodao je da su ljudi, koje je optužio za izbornu krađu, ubacivali listiće ljudi koji su mrtvi a koji se još uvek nalaze na biračkom spisku, a da je SNS do tih, kako je naveo, dokaza došla "zahvaljujući jednom hrabrom čoveku".

On nije želeo da kaže ko je taj čovek, kako bi ga zaštitio. Dodao da je da se neće obraćati policiji već je pozvao policiju da oni dođu kod njega i da ga pitaju odakle mu listići.

"Brutalno je Demokratska stranka pokrala izbore, kako bi omogućila sebi i vrhu Socijalističke partije Srbije da formiraju novu Vladu, čime bi zaustavili moju najavljenu borbu protiv kriminala, korupcije, mita, borbu protiv siromaštva", rekao je Nikolić.

Prema rečima čelnika SNS, pred izbore je naštampan veliki broj glasačkih listića u Poljskoj koji je zamenjen sa pravim glasačkim listićima i o čemu svedoči i pronalazak velikog broja glasačkih listića sa samo jednog biračkog mesta.

Nikolić je kazao da je doneo 3.000 glasačkih listića među kojima je samo 70 glasova za predsedničke kandidate vladajućih stranaka.

"Tvrdim da je naštampano na stotine hiljada više listića, da su dati na raspolaganje DS-u i da je DS njima manipulisala kako je htela", rekao je Nikolić i dodao da izbori zbog toga nisu bili regularni.

Prema njegovim rečima, SNS je na nedavno održanim izborima pobedila daleko ubedljivije ali su originalni listići na kojima su građani glasali za njih u međuvremenu zamenjeni falsifikovanim, koji su u Srbiju stigli preko Mađarske.

"Ne znam da li razumete o čemu se radi. Ovi listići moraju da budu u RIK-u. Jedan list da smo doneli, to je dokaz krađe. A mi smo vam doneli hiljade listića koji nisu računati. Neko je pogrešio pa ih nije sakrio na neko mesto ili spalio", rekao je Vučić.

Nikolić je rekao da će se o daljim potezima konsultovati sa ostalim strankama koje veruju da su, takođe, pokradene kao što su Savez vojvođanskih Mađara, Dveri, Pokret radnika i seljaka ali i Demokratska stranka Srbije.

On je rekao da će SNS uspeti da zaštiti svoje glasače od eventualne izborne krađe u drugom krugu predsedničkih izbora, ali nije želeo da precizira kako će to uraditi.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.