Nikolić: Ideja i Kosovo i EU nije propala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Nov.2011, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Ideja i Kosovo i EU nije propala

BEOGRAD -

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da naprednjaci ne odustaju od politike "i Kosovo i Evropska unija" i ponovio obećanje o sto milijardi evra investicija u Srbiji za deset godina.

"Ja mislim da ta ideja (i Kosovo i EU) nije propala", rekao je Nikolić za današnju "Politiku", dodavši da ne vidi da vladajuća koalicija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ostvaruju tu politiku.

"Ne mogu da napadam dobre ideje samo zato što ih iznosi neko drugi. Dakle, na tome treba insistirati do kraja", kazao je Nikolić dodavši da je to bio osnov nesporazuma između Vojislava Koštunice i njega.

Nikolić je rekao da ako treba da bira između Kosova i EU - prioritet je Kosovo i najavljuje da će, kada dođe na vlast, insistirati na ponovnom dijalogu s Prištinom o statusu Kosova i Metohije.

Lider naprednjaka je kazao da je nedavno evropske zvaničnike, komesara za proširenje Štefana Filea i predsednika Evropskog parlamenta Jeržija Buzeka, najpre pitao da li postoji uslov - ili Kosovo ili EU, i da su mu rekli da ne postoji.

"Rekli su da ne postoji. Ja kažem - dobro. Da znate, stav SNS je, ako dođe do tog uslova, to znači da vi nas ne želite u EU. Jer taj uslov nikom drugom ne biste postavili", rekao je Nikolić.

Na pitanje šta ako uslov za kandidaturu EU bude ukidanje srpskih institucija na severu Kosova, Nikolić je odgovorio da je njegov stav "Srbija ne sme da ukine institucije na severu Kosova".

Na dodatno pitanje da li su te institucije u skladu s Rezolucijom 1244, Nikolić je odgovorio kontrapitanjem "je li nezavisnost u skladu s Rezolucijom?".

"Ja kažem da nije. I da je svaki visoki predstavnik za KiM, od Bernara Kušnera nadalje, radio na tome da KiM bude nezavisno. Da li je 1.000 naoružanih srpskih vojnika i policajaca na teritoriji KiM u skladu s Rezolucijom? Jeste. Jesu li srpski carinici i graničari na teritoriji KiM u skladu s Rezolucijom? Jesu. Gde je to? Nigde", kazao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, to znači da se Rezolucija 1244 poštuje samo kada treba Albancima dati što više vlasti.

Nikolić je kazao da je uvek bio za pregovore sa Albancima, ali da se odmah raspravlja o statusu.

Na pitanje hoće li insistirati na takvim razgovorima ako posle narednih izbora osvoji vlast, Nikolić je odgovorio potvrdno.

"Ja to govorim i predstavnicima EU i tražim podršku za to i od SAD i od Ruske Federacije", rekao je on.

Nikolić je kazao da ne bi razgovarao sa kosovskim premijerom Hašimom Tačjem, jer je "Tači personifikacija čoveka optuženog za ratne zločine nad Srbima".

Na pitanje zašto je naprednjacima bilo potrebno tri godine da napišu program, koji je predstavljen kao "Bela knjiga" na proslavi trogodišnjice stranke u Nišu, prošle subote, Nikolić je objasnio da se program na više od sto stranica priprema, da od prvog dana posle izbora i preuzimanja vlasti počne da funkcioniše.

"A sve do izbora vi se predstavljate svojim generalnim programom i svojim svakodnevnim delovanjem, kao što to rade sve stranke", kazao je Nikolić.

Na podsećanje da je u Nišu rekao da u Srbiju treba da uđe za 10 godina sto milijardi evra investicija i pitanje je li uslov za tih 100 milijardi da ostanemo na evropskom putu, Nikolić je odgovorio - "naravno".

"Mislim da je to sve potpuno povezano, mislim da bi sve išlo mnogo teže ukoliko mi siđemo sa evropskog puta. I zato o tome ne razmišljam i zato tražim rešenja za momenat kada budemo u prilici da odlučujemo, da zadržimo i evropski put i da ostanemo dostojna Srbija kakvu su nam ostavili preci i kakvu bi trebalo da ostavimo potomcima", rekao je Nikolić.

Na pitanje s kim će SNS izaći na predstojeće izbore, lider naprednjaka je kazao "SNS ima svoju listu".

"Očigledno, i uz možda neke manje stranke mislim da je to otprilike naš predizborni adut. Računam da će pobeda da bude tako jaka da ćemo ponuditi strankama nacionalnih manjina da učestvuju u vlasti i to je sasvim dovoljno",kazao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, nije PUPS jedina politička stranka s kojom SNS razgovara.

"Mislim da ćemo da razgovaramo gotovo sa svima i da utvrdimo s kim i kako", dodao je Nikolić.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.