Nikolić: 25. novembar da bude državni praznik

Izvor: B92, 25.Nov.2016, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: 25. novembar da bude državni praznik

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je u Novom Sadu da će Vladi Srbije uputiti predlog dopune Zakona o državnim praznicima.

On je rekao da treba dopuniti Zakon da bi se za državni praznik proglasio 25. novembar, dan kada je doneta odluka o prisajedinjenu Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918. godine.

"Uveren sam da će taj predlog naići na nepodeljeno odobravanje. Danas jeste praznik za sve građane Srbije, bio je to i poslednjih 98 godina, ali se o njegovom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << značaju malo govorilo i nedovoljno znalo", ocenio je Nikolić na svečanosti u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Akademijom u Novom Sadu je obeležen 25. novembar 1918. godine, dan kada je u zgradi u kojoj se danas nalazi sedište Vojvođanske skupštine, održana Velika narodna Skupština na kojoj je doneta odluka da se Kraljevini Srbiji prisajedine Banat, Bačka i Baranja.

Nikolić je rekao da su odluke donete tog dana "postale i ostale trajna vrednost na kojoj se gradi poslovično uspešan suživot različitih nacija i kultura u Vojvodini".

On je kazao da je Vojvodina, ne samo primerom zajedničkog suživota raznih nacija, već i svojim aktivnostima u međunaprodnim organizacijama koje okupljaju evropske regije, "pokretač napretka cele zemlje".

"Severna i južna srpska pokrajina neraskidivo su biće jedinstvene države Srbije. Različite kulture su naše bogatstvo, naša prednost, a zajedništvo vrlina koje su svesni svi koji bi hteli da nas dele", rekao je Nikolić.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da su se na današnji dan 1918. godine "spojili i postali stvarnost vekovni snovi celog naroda i svih velikana severno od Save od Dunava".

"Odluka svih 757 poslanika o prisajedinjenu Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji doneta je jednoglasno i neopozivo, a ovenčana je slavom stradalnika i pobednika, nakon veličanstvenih pobeda u Prvom svetskom ratu. Naš Srem je u Rumi istu odluku doneo dan ranije", istakao je Mirović i dodao da je ovaj dan jedan od najznačajnihih u istoriji Vojvodine i cele Srbije.

Mirović je dodao da i dalje svakoga dana moramo da dokazujemo da smo spremni da "odlučno i hrabro ne ustuknemo pred iskušenjima i žrtvama koje svaka borba neizbežno traži", i to u borbi da "svakome ko dolazi posle nas bude bolje".

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, položili su ranije danas venac na spomen-ploču na zgradi u kojoj je održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje.

Na spomen ploču učesnicima Velike narodne skupštine vence su položili i predstavnici Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. godine i Bunjevačkog nacionalnog saveta.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.