Niko ne sme da ugrozi Vojvodinu

Izvor: B92, 24.Nov.2012, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Niko ne sme da ugrozi Vojvodinu"

Novi Sad -- Niko ne sme da ugrozi ustavnu autonomiju Vojvodine niti da povredi Ustav Srbije krijući se iza priče da ostvaruje autonomiju Vojvodine, kaže Tomislav Nikolić.

"Nema granice između Vojvodine i drugih delova Srbije, jer je to utemeljeno u Ustavu i zato što tako žele građani Srbije", naglasio je predsednik Nikolić na svečanosti obeležavanja 94. godišnjice prisajedinjena Vojvodine Srbiji. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

On je pozvao sve one koji "crtaju granice između Srbije i pokrajine da izgube olovku kako bi prestali da svađaju narod".

"Budite bolji šta god to značilo u ovo mutno vreme, ali ne pokušavajte da pobedite Vojvodinu u Srbiji, Vojvodinu koja je Srbija, ravnopravno ili možda čak malo ravnopravniju od na primer Šumadije mojih predaka", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je naglasio da sumnja u dobre namere onoga ko širi neslogu u Vojvodini, jer taj, kako je rekao, želi da nas vrati u godine koje su prethodile sukobu.

On je dodao i da Srbin koji svađa Srbe ne može dobro ni kao prijatelj da živi sa pripadnicima drugih nacionalnih manjina, koji su pošteni stanovnici i građani Vojvodine.

"Ko svađa ne želi dobro građanima Vojvodine i Srbija mu nije interes, ali neka se ne zanosi, jer ni on nije interesantan za Srbiju", poručio je Nikolić.

On je naglasio i da činjenica da je svečana sednica povodom prisajedinjenja organizovana zajednički pokazuje da "možemo da budemo jedinstveni kada je teško".

Pajtić: Vojvodina nije bila država u državi

Ideja Vojvodine nikada nije bila ideja države u državi, već ideja zajedničkog života, rekao je predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

On je poručio da se na ideji Vojvodine ne smeju praviti političke podele, već se mora učiti iz bogate istorije tog prostora.

"Autonomija Vojvodine se zasniva ne na slabijoj nego na jačoj Srbiji. Na Srbiji u kojoj svi znamo koliko je sedam od 100. Odnos Srbije prema Vojvodini je odnos Srbije prema samoj sebi", kazao je Pajtić na svečanoj sednici Skupštine Vojvodine.

On je rekao da se u Srbiji mora prestati sa praznim nacionalističkim frazama i okrenuti modernosti i budućnosti.

Predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor je izjavio on lično, kao i pripadnici njegove nacionalne zajednice, današnji dan samo obeležavaju, a ne slave.

"Isti događaj može se slaviti i obeležavati, a da to ne razdvaja nego povezuje. Potvrda za to je istorija zajedničkog života u Vojvodini. Neki sigurno i slave današnji dan. Ja lično i pripadnici moje zajednice i možda još neki sugrađani, koji smo bili na gubitničkoj strani nakon Prvog svetskog rata, mi samo obelezavamo. Ne samo zato što su Mađari, Nemci i drugi bili isključeni iz odlučivanja tokom Velike narodne skupštine 1918. godine", rekao je on na svečanoj sednici Skupštine Vojvodine.

U danu slavlja, poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine očekuju da na isti način budu obeleženi i datumi Majske skupštine, usvajanje Ustava iz 1974, kao i Skupštine izaslanika naroda Vojvodine.

"Odnos prema Vojvodini ćemo videti u Narodnoj Skupštini Republike Srbije kada se usvoje ili ne usvoje amandmani koje je pokrajinska amdinistacija uputila i koji treba da obezbede 32 milijarde što jeste ustavno pravo APV", rekao je Branislav Bogaroški iz LSV.

Dodao je da je nova realnost u Vojvodini zaključena Trijanonskim sporazumom iz 1921. godine, koji za neke predstavlja "crni dan", kao posledica niza loših odluka Autro-Ugarske. Podsetio je da su vrlo brzo nakon Velike narodne skupštine, 1. decembra 1918. godine, telegramom iz Beograda ukinuti organi Vojvodine, u šta su se, kako je rekao, razočarali i tadašnji radikali.

Pastor je rekao da je koncept autonomije Vojvodine različitih političkih struktura bio predstavljen kao koncept separatizma kroz istoriju.

"Strah od autonomije Vojvodine je u stvari strah od slobode, strah od modernosti, strah od autonomnog građanina. Dok god se pitanja decentralizacije i regionalizacije ne definiše kroz Ustav, nema evropske Srbije. Autonomija Vojvodine je mera slobode dostojanstva i slobode svih građana Srbije", poručio je Pastor.

"Srbija neguje državnost, a Vojvodina svoju autonomnost. Ta ista Vojvodina koju je Vasa Stajić video kao Švajcarsku na istoku", rekao je Pastor.

On je ocenio da su u ovom delu Evrope forimrane zakasnele nacije, koje živeći prekjuče, nemaju vremena da žive za danas.

"Naša prošlost je često neizvesnija od budućnosti", kazao je Pastor i založio se za "demistifikovanje politika organizovanog zaborava".

Svečana sednica Skupštine AP Vojvodine je počela intoniranjem državne himne "Bože pravde" i svečane pesme u izvođenju Hora Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. U umetničkom delu programa nastupiće gudački kvartet "Lira".

Posle oslobođenja u Prvom svetskom ratu, u Novom Sadu je 25. novembra 1918. godine Velika narodna skupština Srba, Slovaka, Bunjevaca i drugih Slovena jednoglasno donela odluku kojom se Banat, Bačka i Baranja prisajedinjuju Kraljevini Srbiji.

Identičnu odluku o prisajedinjenju Srbiji donela je, dan ranije, Sremska skupština u Rumi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Niko ne sme da ugrozi Vojvodinu

Izvor: RTV Pink, 24.Nov.2012

. . . Niko ne sme da ugrozi ustavnu autonomiju Vojvodine niti da povredi Ustav Srbije krijući se iza priče da ostvaruje autonomiju Vojvodine, kaže Tomislav Nikolić.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.