NOV BISER RUŽE TOMAŠIĆ: Predsednik Srbije uništava hrvatski jezik!

Izvor: Kurir, 08.Sep.2014, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOV BISER RUŽE TOMAŠIĆ: Predsednik Srbije uništava hrvatski jezik!

Hrvatskoj desničarki Tomislav Nikolić je kriv zato što je donirao ćirilične čitanke i gramatičke bunjevačkog govora učenicima u Subotici

ZAGREB - Predsednica Hrvatske stranke prava "Ante Starčević" (HSP AS) i poslanik u Evropskom parlamentu Ruža Tomašić optužila je predsednika Srbije Tomislava Nikolića da pokušava da uništi hrvatski jezik i kulturni identitet u Vojvodini tako što je učenicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u Subotici donirao ćirilične čitanke i gramatike za učenje bunjevačkog govora, piše Jutarnji.hr.

"Nikolićeva donacija ćiriličnih čitanki i gramatike bunjevačkog govora učenicima u Subotici je poslednja  manifestacija politike uništavanja hrvatskog jezika i kulturnog identiteta na tlu Vojvodine", objavila je Tomašićeva na svom profilu na Fejsbuku.

Iako svako ima pravo da se nacionalno ili regionalno izjasni u skladu sa svojim osećanjem, pa tako i oni koji se osećaju kao Bunjevci a ne kao Hrvati, višedecenijska politika Srbije konstantno favorizuje jednu manjinsku grupaciju na štetu druge, konstatuje Tomašićeva.

"Zvanični Beograd već godinama pokušava da ode i korak dalje - da Bunjevcima nehrvatima da status autohtonog južnoslovenskog naroda, iako je sasvim jasno da oni nemaju nikakvih posebnosti u odnosu na Hrvate Bunjevce, i tako da zatre hrvatsko ime na tlu Vojvodine u narednim generacijama", tvrdi predsednica HSP AS.

Tomašić je pritom optužila i predsednika i premijera Hrvatske, Ivu Josipovića i Zorana Milanovića, zbog toga što nisu reagovali na Nikolićev "akt tihog kulturocida".

Josipović bi trebalo da iskoristi "dobre veze koje je stvorio šireći bratstvo i jedinstvo po tzv. regiji, ali se bojim da ta 'ljubav u regionu' vredi kao politička moneta samo s ove strane granice", napisala je ona u podužem lamentu.

Milanoviću je poručila da "velikosrpska politika četničkog vojvode (...) može začuditi samo beskrajno naivne i one koji su zadnjih četvrt decenije prespavali", pa se pita "u koju od ove dve grupe spadaju ministri Vlade Zorana Milanovića i sam premijer".

"Nadam se da se barem osećaju poniženima jer im vrh 'prijateljske susedne države' nije uzvratio gest i poslao sporne udžbenike na reviziju u Zagreb", pokušala je da ironiše Tomašićeva.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić donirao je učenicima u Subotici na početku školske godine čitanke i gramatiku za učenje bunjevačkog govora, čije širenje u subotičkim školama podstiče Bunjevačko nacionalno vijeće, vodstvo zajednice Bunjevaca koji odbijaju pripadnost hrvatskom narodu, podseća Jutarnji list.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.