Može sve, samo ne priznanje KiM

Izvor: B92, 28.Apr.2014, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Može sve, samo ne priznanje KiM"

Beograd -- Predsednik Tomislav Nikolić poručio je da je Srbija za dogovor o svemu kada je reč o pregovorima sa EU, ali da je priznanje nezavisnosti KiM neprihvatljivo.

Nikolić je ukazao i da se mora razgovarati o novim okolnostima na Kosovu i Metohiji, poput formiranja takozvanih odbrambenih snaga Kosova. On je rekao da južna pokrajina nije ni od koga ugrožena i da stoga ne vidi potrebu da se pravi bilo kakva vojska, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

"Ali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ako će se već formirati nekakve oružane snage, srpski narod mora dobiti reciprocitetno učešće, kao što je učinjeno i sa policijom", istakao je Nikolić.

"Ne sumnjam u Vučićeve kapacitete"

Ketrin Ešton je tokom posete Beogradu rekla da je divno videti Srbiju na putu ka EU, a na pitanje da li je realno da bi Srbija do 2018. godine mogla da završi pregovore sa EU, odgovorila je:

"Da sam na vašem mestu ne bih sumnjala u kapacitet ovog čoveka da obori sve rekorde", i okrenula se prema premijeru Vučiću.

Predsednik je, kako je navedeno u saopštenju, oštro protestvovao zbog odluke prištinskih vlasti da se kao uslov za ostvarivanje biračkog prava na Kosovu i Metohiji postavi posedovanje ličnih dokumenata koje bi izdala prištinska administracija navodeći da je to za Srbiju neprihvatljivo, jer bi to apriori značilo priznavanje nezavisnosti južne pokrajine.

Ešton je rekla da je što se tiče Kosova zadivljena spremnošću obe strane da sednu za sto i naprave kompromis.

"Znam da nije lako. Nastavak dijaloga je potreban, ne samo zbog dogovora, već i zbog pokretanja različitih pitanja koja imaju veliki značaj za sve građane Kosova", istakla je Ešton.

Ona je takođe istakla da, ako postoje problemi, oni će biti prevaziđeni na način kojim se izbegava konflikt.

"Dosta stvari zavisi od političke volje koja je sada veoma snažno protiv sukoba. Budućnost je u saradnji, a bolja saradnja će doneti nova radna mesta i bolji život građana", rekla je Ešton.

Ističući da je EU najvažniji partner Srbije i da su izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi, predsednik Nikolić je rekao da Vladu Srbije sada očekuje realizacija ambicioznih planova, jer su prethodne vlasti donosile popularne mere, neutemeljene na realnim prihodima.

"Sada nas očekuju teške mere, koje će u određenom periodu otežati život građana Srbije, ali su neophodne da bi se Srbija izvukla iz problema. Nova vlada će morati mnogo više da radi i na privlačenju novih investicija, ne samo u oblasti infrastrukture, već i poljoprivrede i energetike", rekao je Nikolić.

On je poručio da bi Srbije želela da što pre bude u zajedničkoj evropskoj kući.

"Uredili smo državu, borimo se protiv korupcije, radimo na tome da građani imaju pravnu sigurnost i zaštitu. Sada, da bismo zaposlili ljude, potrebne su nam investicije u proizvodnju", rekao je Nikolić.

On je naveo da je spreman da podeli odgovornost za sve mere oko kojih se bude dogovorio sa vladom, ma koliko one budu nepopularne i bolne u prvom trenutku.

"Jedino odgovorni potezi mogu obezbediti bolju i sigurnu budućnost svih građana Srbije", naglasio je Nikolić.

Predsednik Nikolić je naglasio da Evropsku uniju "ne zamišlja kao Vizantijsku imperiju u kojoj nije bilo nacija".

"To je zajednica nacija kojoj znači slobodno tržište, industrijski razvoj, protok ljudi i kapitala. Za nas je to zajednica koja će nam obezbediti trajni mir", rekao je predsednik.

Ešton je istakla da novi premijer i Vlada Srbije imaju snažan mandat i da što pre treba započeti reforme uz obezbeđivanje adekvatne pomoći za ranjive socijalne grupe.

"Investicije će doći, mi ćemo uskočiti da pomognemo da se teškoće prevaziđu", rekla je Ešton.

Otpočinjanje pregovora sa Evropskom unijom veliki je uspeh za Srbiju i sve članice EU podržavaju njeno stremljenje ka punopravnom članstvu, poručila je visoka predstavnica Unije.

Ešton: Srbija primer ostalima u regionu

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je danas da Srbija može da bude primer ostalima u regionu i pokaže šta se sve može kada se ima pravo vođstvo.

Nema boljeg dokaza uspešnih odnosa koje smo zajednički gradili poslednjih godina nego što su rezultati koje ste vi postigli u normalizaciji odnosa s Prištinom”, rekla je Eštonova u obraćanju poslanicima na posebnoj sednici u Skupštini Srbije.

Ona je odala počast Beogradu na “hrabrosti, političkoj zrelosti i državničkom pristupu u odnosima s Prištinom”, uprkos mnogim teškim izazovima i teškim odlukama.

Danas Srbiju svuda svi hvale zbog političkog vođstva koje ste pokazali u dijalogu jer ste postali inspiracija drugima u regionu”, poručila je Eštonova.

Šefica evropske diplomatije nazvala je Srbiju važnim političkim partnerom EU i ukazala i na doprinos Srbije saradnji i unapređenju odnosa sa susedima, što je, kako je istakla, od ključnog značaja za stabilnost celog regiona.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Asthon: Nastavak dijaloga važan za sve građane Kosova

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Apr.2014

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da je Srbija za dogovor o svemu kada je riječ o pregovorima sa EU, ali da je priznanje nezavisnosti Kosova  neprihvatljivo. Nikolić se usprotivio formiranju vojske Kosova,   te  je , kako se ističe u saopćenju iz njegovog kabineta, oštro protestirao...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.