Mostovi prijateljstva Hamdije Jusufspahića

Izvor: Politika, 06.Dec.2012, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mostovi prijateljstva Hamdije Jusufspahića

Našem Hamdiji možemo da dodamo i naziv pravednika, rekao je predsednik Tomislav Nikolić, uručujući dugogodišnjem beogradskim muftiji Sretenjski orden prvog stepena

Pre 45 godina reis-ul-ulema Sulejman Kemura postavio je muftiju Hamdiju Jusufspahića za imama beogradskog, poveravajući mu, između ostalog, da gradi mostove između pravoslavnih i muslimana, a predsednik republike Tomislav Nikolić >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odlikovao ga je Sretenjskim ordenom prvog stepena. Počasnog reis-ul-ulemu Islamske zajednice Srbije juče je u prostorijama ove verske zajednice kraj Bajrakli džamije u Beogradu, Nikolić pozdravio rečima da mu je čast da odlikuje prijatelja koga poznaje 20 godina i sa kojim je svaki susret započinjao bratskim poljupcem.

– Hadži Hamdija je preživeo komunizam, socijalizam, demokratiju i jedva sam dočekao priliku da mogu da mu se odužim za sve što je učinio za srpsku državu. Uz sve što se o njemu govori, našem Hamdiji možemo da dodamo i naziv pravednika – rekao je predsednik Nikolić.

Počasni reis Islamske zajednice Srbije odlikovan je za naročite zasluge i lični doprinos u razvoju međuverske saradnje, verske tolerancije i dostojanstvenom predstavljanju Srbije i njenih građana u inostranstvu, posebno u zemljama muslimanske većine. Čitajući ukaz i obrazloženje o odlikovanju, predsednik Komisije za dodelu odlikovanja profesor dr Oliver Antić naglasio je da je dugogodišnji beogradski muftija Hamdija Jusufspahić gradio nevidljive, ali lepe i stabilne ćuprije koje ni najmodernija ratna tehnika nije mogla da sruši.

Zahvaljujući na ordenu u ime svog oca, najstariji sin Hamdije Jusufspahića, koji ga je i nasledio na mestu beogradskog muftije, Muhamed Jusufspahić, rekao je da je muftija služio Bogu i ovoj zemlji, a voleti i služiti Bogu znači biti njegov sluga u ulici u kojoj živiš.

– To je moj babo radio i tako je i nas odgajao. Pripadajući onome koji nas je stvorio, mi ne možemo mrzeti i ne voleti one koje je stvorio. Mnogo je onih koji su Srbi i nesrbi, Srbijanci i nesrbijanci, muslimani i nemuslimani koji ovo ne razumeju. Nije pripadnost Bogu isključivo i pripadnost Srbiji, niti se ljubav prema Alahu isključuje sa ljubavlju prema Srbiji. To je Hamdija dobro znao – istakao je muftija beogradski Muhamed Jusufspahić, zamenik reis-ul-uleme Islamske zajednice Srbije.

Uručenju ordena Hamdiji Jusufspahiću prisustvovali su i članovi Vlade Srbije, ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin, ministar kulture i informisanja Bratislav Petković, patrijarh srpski Irinej, vrhovni muftija Ruske Federacije šejhu-ul-islam Talgat Tadžudin, brojni verski velikodostojnici, predstavnici gradske vlasti, članovi diplomatskog kora.

Kasnije istog dana u zgradi Predsedništva Srbije, Tomislav Nikolić odlikovao je Sretenjskim ordenom drugog stepena arhimandrita Jovana Radosavljevića iz Srpske pravoslavne crkve, župnika odžačkog i arhiprezbitera podunavskog Rimokatoličke crkve u Srbiji Jakoba Pfajfera, biskupa Reformatske hrišćanske crkve u Srbiji Ištvana Čete-Semešija i dugogodišnjeg predsednika Saveza jevrejskih opština u Srbiji Acu Singera. Njima je uručen orden za zasluge i lični doprinos u razvoju međukonfesionalne saradnje i verske tolerancije.

J. Čalija

objavljeno: 07.12.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.