Medijum Galup: Nikolić ispred ostalih kandidata

Izvor: RTS, 19.Dec.2016, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medijum Galup: Nikolić ispred ostalih kandidata

Aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić trenutno je ispred svih ostalih potencijalnih predsedničkih kandidata sa rejtingom od 29 odsto ispitanih u istraživanju agencija "Medijum Galup", odnosno, sa 41 odsto onih koji bi izašli na izbore ukoliko bi oni sutra bili održani.
Prema istraživanju koje je ta agencija obavila u prvoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << polovini ovog meseca, drugi i treći mogući kandidat, Vuk Jeremić i Vojislav Šešelj, imaju trostruko manje glasova onih koji bi izašli na izbore.
Ostali kandidati koji su "ponuđeni" građanima u istraživanju su: Ivica Dačić (osam odsto ispitanih – 11 odsto "birača"), Čedomir Jovanović (dva odsto – tri odsto), Jeremić (devet odsto – 12 odsto), Dragan Šutanovac (dva odsto – tri odsto), Boris Tadić (dva odsto – tri odsto), Saša janković (četiri odsto - šest odsto), Šešelj (devet odsto – 12 odsto).
Dakle, kada je reč o prvom krugu, od onih koji bi sigurno izašli na izbore 41 odsto bi podržalo Nikolića, drugo mesto dele Šešelj i Jeremić sa po 12 odsto, treći je Ivica Dačić sa 11 odsto, dok je Saša Janković sa šest odsto na četvrtom mestu.
Na pitanje da li su čvrsto rešeni da glasaju za odabranog kandidata, čak 75 odsto onih koji bi podržali Nikolića odgovorilo je potvrdno.
Ako se posmatraju svi ispitanici, i oni koji će izaći na izbore i oni koji ne bi glasali, koji su neodlučni ili su bez odgovora, Nikolića podržava 29 odsto, Šešelja i Jeremića po devet odsto, osam odsto Dačića, a Jankovića četiri odsto.
Ako bi se u drugom krugu biralo između Nikolića i Jeremića, 51,8 ispitanih bi glasalo za Nikolića, a 30,4 odsto za Jeremića (17,7 odsto ne bi glasalo), pri čemu bi čak 82,1 odsto biračkog tela SNS-a podržalo aktuelnog predsednika.
Takođe, ukoliko se gledaju samo oni koji bi sigurno izašli na izbore, istraživanje pokazuje da bi u drugom krugu odnos između Nikolića i Jeremića bio 60 prema 40 odsto.
Gledano na isti način, ako bi se u drugom krugu našli Nikolić i Šešelj, 73 odsto ispitanika bi glasalo za Nikolića, dok bi Šešelja podržalo 27 odsto.
U izboru između Nikolića i Saše Jankovića odnos je 72 naspram 28 odsto, u korist Nikolića.
Učesnici istraživanja su kao moguće kandidate za predsednika Srbije videli: Nikolića (25,2 odsto), Aleksandra Vučića (23,5 odsto), Šešelja (9,2 odsto), Dačića (5,3 odsto), Jeremića (5,2 odsto), Jankovića (2,2 odsto), dok manje od dva odsto imaju Boris Tadić, Čedomir Jovanović, Dragan Šutanovac, Rasim Ljajić, Boško Obradović.
Ispitivanje javnog mnjenja "Medijum galupa" sprovedeno je od 3. do 12. decembra, na uzorku od 600 ispitanika u Srbiji bez Kosova, u urbanoj i ruralnoj sredini.
Reč je o nacionalno reprezentativnom uzorku punoletnih građana Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.