Korać: Nikolić proruski, a Vučić proevropski orjentisan

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Jan.2016, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korać: Nikolić proruski, a Vučić proevropski orjentisan

Žarko Korać, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu i bivši potpredsednik u Vladi Srbije, ocenio je da postoje vidljive političke razlike iumeđu predsednika i premijera Srbije, od kojih je najveća ona koja Tomislava Nikolića svrstava na proruski, a Aleksandra Vučića na proevropski put.

U tom kontekstu, ocenio je Korać, Nikolić "grčevito traži svoje mesto na političkoj sceni Srbije", pri >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << čemu se, kako je rekao, ne libi ni mešanja u unutrašnju politiku BiH, pri čemu daje otvorenu podršku predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i kritikuje srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića.

Korać je, kako prenosi sarajevski Dnevni avaz, još rekao da Nikolić "ima problem s tim što je Vučić popularniji od njega, pa daje izjave i kada treba i kada ne treba", dodavši da su Nikolićeve izjave često "jako kontraproduktivne i za Srbiju".

"Umesto da se Nikolić povuče zbog ove izrazito nediplomatske izjave, nakon što je Ivanić odmereno reagovao i rekao da je jedno podrška BiH i Republici Srpskoj kao entitetu, a nešto sasvim drugo personalna podrška, predsednik Srbije nastavlja da se meša u unutrašnje stvari jedne zemlje i entiteta. Jer, istina je da Nikolić nije podržao jednu državnu tvorevinu, već konkretnog čoveka, u ovom slučaju Dodika", kazao je Korać.

On je ocenio da Nikolić na taj način pokušava da sačuva Dodika na vlasti, ali da je to i deo šire kampanje za jačanje ruskog uticaja na Balkanu.

"Evidentno je da se u regionu stvara jedan mali proruski nastrojeni blok i vodi prava ofanziva da se stvori ubeđenje da Rusija treba biti oslonac srpskom narodu na Balkanu. To mešanje na drastičan način je vidljivo u Crnoj Gori", ocenio je Korać.

Komentirišući najavu dolaska državnog vrha Srbije na proslavu Dana RS 9. januara, koji je nedavnom sudskom odlukom Ustavnog suda BiH proglašen neustavnim, on je ocenio da je to "provokativan i bezosećajan" potez koji se može okarakterisati kao "dva koraka nazad, jedan napred", kada su u pitanju odnosi BiH i Srbije.

"To je jedna demonstrativna podrška tom datumu i protiv te pravne odluke. To pokazuje da u Srbiji, uprkos Vučićevoj poseti Sarajevu i Srebrenici, za koju je obezbijedio dva miliona evra, nije došlo do suštinske promene politike u odnosu na onu koju je vodio (Slobodan) Milošević", rekao je Korać.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

"Vidljive razlike između Vučića i Nikolića"

Izvor: B92, 06.Jan.2016

Žarko Korać, profesor na Filozofskom fakultetu i bivši potpredsednik vlade, kaže da postoje vidljive političke razlike između predsednika i premijera Srbije...On je rekao da je najveća razlika među njima ona koja Tomislava Nikolića svrstava na proruski, a Aleksandra Vučića na proevropski put...U...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.