Knez Pavle ponovo u Srbiji

Izvor: RTS, 04.Okt.2012, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knez Pavle ponovo u Srbiji

Posmrtni ostaci kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića dopremljeni u Srbiju i preneti u Sabornu crkvu u Beogradu. Sahrana posmrtnih ostatka biće obavljena u subotu na Oplencu. Mimohod za građane u Sabornoj crkvi do petka do 17 časova.

17.42 - Kolona sa posmrtnim ostacima Kneza Pavla Karađorđevića stigla u Sabornu crkvu u Beogradu. Prvu poštu Knezu Pavlu odaće predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ivica Dačić i princ Aleksandar Karađorđević.

Posmrtni ostaci kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđević, ekshumirani 28. septembra na groblju "Boa-de-Vo" u Lozani, preneti su u Sabornu crkvu u Beogradu.

Nešto pre 18 sati pripadnici Garde, svečane jedinice Vojske Srbije, u prisustvu brojnih građana i uz zvuke himne "Bože pravde" uneli su kovčege sa posmrtnim ostacima kneza Pavla, njegove supruge i sina u Sabornu crkvu sa koje su se oglasila zvona.

Caramoniji prisustvuju ćerka kneza Pavla i kneginje Olge princeza Jelisaveta Karađorđević sa porodicom, predsednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, kao i princ Aleksandar Karađorđević sa porodicom.

Posmrtni ostaci kneza Pavla, koji je posle atentata na kneza Aleksandra Prvog Karađorđevića bio namesnik od 1934. do marta 1941. godine kada je otišao u izgnanstvo, kao i kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića.

Posmrtni ostaci će u Sabornoj crkvi biti izloženi naredna 24 sata, a potom sahranjeni u kripti crkve Svetog Đorđa na Oplencu, porodičnoj crkvi Karađorđevića. Svečani ispraćaj za Oplenac počinje sutra u 17 časova.

Sahrana će, prema najavi Organizacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević, biti organizovana uz najveće državne počasti u subotu, 6. oktobra tačno u podne.

Knez Pavle Karađorđević rođen je u Petrogradu 1893. godine, a preminuo je 14. septembra 1976. godine u Parizu.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Knez Pavle ponovo u Srbiji

Izvor: Danas, 04.Okt.2012

Posmrtni ostaci kneza Pavla Karađorđevića, njegove supruge i sina - kneginje Olge i kneževića Nikole, preneti su juče iz Švajcarske u Sabornu crkvu u Beogradu. Posle 71. godine izgnanstva knez Pavle će sutra na Oplencu biti sahranjen uz državne počasti, saopšteno je iz Kraljevskog dvora na...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.