Josipović: U oktobru zvanično s Nikolićem

Izvor: RTS, 01.Jul.2013, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović: U oktobru zvanično s Nikolićem

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović najavio da će najverovatnije u oktobru posetiti Beograd gde će se prvi put zvanično susresti s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Josipović ocenjuje da su odnosi Srbije i Hrvatske ušli u drugu, bolju fazu.

Prvi zvaničan sastanak predsednika Srbije i Hrvatske Tomislava Nikolića i Ive Josipovića najverovatnije će se održati u oktobru kada bi hrvatski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predsedik trebalo da poseti Beograd. Josipović je u intervjuu za agenciju Beta, rekao da su pripreme za njegovu posetu Beogradu u toku.

"Naši timovi dogovaraju sastanak, najverovatnije će taj sastanak biti u desetom mesecu", rekao je hrvatski predsednik.

Na pitanje zašto se sa Nikolićem nije zvanično sreo tokom njegovog učešća na proslavi hrvatskog pristupanja EU u Zagrebu, kako je to očekivano u Beogradu, Josipović je odgovorio da je sa srpskim predsednikom u Zagrebu "sedeo i razgovarao", ali da zvaničan bilateralni susret nije bilo moguće organizovati zbog velikog broja stranih gostiju.

Josipović je najavio i da će u naredna tri-četiri meseca posetiti sve zemlje u regionu, a prva službena poseta kao predsednika 28. države članice EU biće poseta BiH.

Hrvatski predsednik je negirao da je u odnosima Zagreba i Beograda bilo "ledeno doba" rekavši da je "postojala faza kada je došlo do zahlađenja, ali na verbalnom, ne praktičnom nivou".

"Drago mi je da smo ušli u drugu, bolju fazu i na komunikacijskom nivou. To je naša zajednička odgovornost, i političara i medija i svih onih koji žele dobro građanima s obe strane granice", rekao je Josipović.

Podsetio je da je imao odličnu saradnju s Borisom Tadićem, ali nije želeo da poredi bivšeg i sadašnjeg predsednika Srbije.

"Poštujem izbor građana Srbije i ne bih poredio predsednike. Odlično sam sarađivao s Tadićem, nema nikakvog razloga da isto ne bude s Nikolićem. Znamo da je jedan možda splet nesrećnih izjava bio razlog za nešto suzdržaniju komunikaciju. Sad takvog razloga više nema i nadam se da ga neće biti ni s jedne strane", naglasio je Josipović.

Sastanak u oktobru, zaključio je Josipović, biće prilika da se i s predsedničkog nivoa "poguraju pozitivni procesi".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Josipović se sprema za Nikolića i Beograd

Izvor: Vesti-online.com, 01.Jul.2013

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović najavio je danas da će najverovatnije u oktobru posetiti Beograd gde će se prvi put zvanično susresti s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i ocenio da su odnosi Srbije i Hrvatske ušli u drugu, bolju fazu...U intervjuu za agenciju Beta, koji je rađen prvog...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.