Irinej zatražio podršku od Nikolića

Izvor: B92, 14.Avg.2012, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irinej zatražio podršku od Nikolića

Beograd -- Predstavnici Ohridske arhiepiskopije zatražili su od predsednika Tomislava Nikolića podršku i zaštitu u odbrani osnovnih ljudskih prava i verskih sloboda.

"Predstavnici Ohridske arhiepiskopije upoznali su predsednika, kao što su ranije upoznali mnoge institucije Evrope i sveta i sve pravoslavne crkve, sa problemima koje ima Ohridska arhiepiskopija, a posebno sa nepravednim zatočeništvom arhiepiskopa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ohridskog Jovana", rekao je episkop bački Irinej novinarima nakon sastanka s predsednikom.

Prema njegovim rečima, predstavnici Ohridske arhiepiskopije tražili su moralnu podršku i zaštitu u odbrani svojih osnovnih ljudskih prava i verskih sloboda kao što je u čitavom današnjem kulturnom i demokratskom svetu i to očekuju i traže i od svoje crkve, jer je ta arhiepiskopija autonomna crkva u okviru SPC.

Episkop Irinej je istakao da se ne radi o visokopolitičkim pretenzijama, ambicijama ili bilo kakvoj drugoj vrsti delatnosti mimo te koja je usmerena na zaštitu prava i verskih sloboda.

Vladika Irinej je naveo da se pod vidom lažnih optužbi priređuju klasični sudski procesi, politički progoni protiv ljudi, sveštenika, monaha i vernika samo zbog njihovog crkvenog opredeljenja.

On je rekao da Ohridska arhiepiskopija ne traži ništa mimo onoga što joj priznato i prihvaćeno.

Vladika Irinej se osvrnuo i na spekulacije o dolasku pape Benedikta XVI u Srbiju i rekao da ne postoje tajni pregovori između SPC i Katoličke crkve o toj temi.

"To je izmišljena tema i to ne služi na čast onima koji su tako nešto izmislili, a to su neki iz vaše medijske sfere", kazao je episkop bački Irinej novinarima ispred Predsedništva Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.