Hodžaj:Srbija se vraća u devedesete

Izvor: B92, 01.Jul.2012, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hodžaj:Srbija se vraća u devedesete

Priština -- Ministar inostranih poslova Kosova Enver Hodžaj je ocenio da su poslednja politička kretanja u Srbiji povratak na put koji ne vodi evropskim integracijama.

U interviju za albanski program Glasa Amerike, Hodžaj je ocenio da je potreban pritisak međunarodne zajednice za povlačenje ilegalnih struktura sa severa Kosova i da neće biti nastavka razgovora između Prištine i Beograda dok se ne sprovedu postignuti dogovori.

On je procenio da je pobeda Tomislava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Nikolića za predsednika Srbije i davanje mandata za sastavljanje vlade Srbije predsedniku Socijalističke partije Srbije Ivici Dačiću izazvalo uznemirenje na Balkanu.

On je kazao da je Dačić bio protagonista u kretanjima koja nisu za pohvalu, da je bio "potparol režima koji je činio ratne zločine na Kosovu, u Bosni i Hrvatskoj i da je dan - Vidovdan na koji je dobio mandat loša poruka za Kosovo i susedne zemlje Srbije".

Kako je naveo, Dačićeve prve izjave da će učiniti napore da vrati srpske snage na Kosovu, bez sumnje su poruke koje se u Prištini, Sarajevu, Podgorici, Skoplju i Zagrebu vide sa određenim uznemirenjem.

"Sve to dokazuje da se Srbija vratila antievropskom putu i niko bolje od građana Kosova, Bosne i Hrvatske ne zna šta znači antievropska Srbija. S toga je odgovornost Brisela i zapadnih partnera da budu jasni, izričiti, što se tiče stava koji treba držati prema vladi koja se može vrlo brzo formirati u Beogradu", kazao je Hodžaj.

On je ponovio da je Kosovo zainteresovano da normalizuje odnose sa Srbijom, ali ni u kom slučaju ta normalizacija ne treba da se shvati kao dominacija Srbije prema Kosovu ili povratak srpske hegemonije nad Kosovom ili drugim zemljama regiona.

Govoreći o do sada postignutim sporazumima u okviru tehničkog dijaloga između Kosova i Srbije, Hodžaj je rekao da je zvanična Priština odlučna da nema nastavka razgovora bez implementacije do sada postignutih sporazuma.

"Takav je stav premijer (Kosova Hašim) Tači je preneo evropskom posredniku Robertu Kuperu. Neće biti narednih sastanaka dok se postignuti sporazumi ne ostvare, posebno imajući jedan za Kosovo izuzetno značajan sporazum kao što je integrisano upravljanje granicom", kazao je Hodžaj optužujući Dačića kao ministra unutrašnjih poslova Srbije kao glavnu smetnju ostvarivanju tog i sporazuma o slobodi kretanja.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hodžaj: Srbija se vratila na antievropski put

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Jul.2012

Ministar inostranih poslova Kosova Enver Hodžaj je ocenio da su poslednja politička kretanja u Srbiji povratak na put koji ne vodi evropskim integracijama. U interviju za albanski program Glasa Amerike, Hodžaj je ocenio da je potreban pritisak međunarodne zajednice za povlačenje ilegalnih struktura...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.