Dijalog o Kosmetu uz prisustvo UN

Izvor: RTS, 23.Jul.2012, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijalog o Kosmetu uz prisustvo UN

Srbija će ubuduće tražiti da dijalogu između Beograda i Prištine prisustvuje i predstavnik UN, rekao predsednik Tomislav Nikolić u razgovoru sa Ban Kimunom. Ban istakao značaj dijaloga Beograda i Prištine i postizanje rešenja kroz kompromis. Generalni sekretar UN razgovarao i sa šefom diplomatije Vukom Jeremićem i mandatarom Ivicom Dačićem.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
18.17 - Generalni sekretar UN Ban Kimun sastao se u Beogradu sa mandatarom za sastavljanje nove vlade Ivicom Dačićem.

17.40 - Srbija će tražiti da dijalog sa vlastima u Prištini ubuduće bude vođen uz prisustvo predstavnika Ujedinjenih nacija, preneo predsednik Tomislav Nikolić Generalnom sekretaru UN-a Ban Kimunu. 

17.08 - Ban Kimun sastao se sa šefom diplomatije i novoizabranim predsedavajućim Generalne skupštine UN Vukom Jeremićem.

16.10 - Generalni sekretar UN Ban Ki Mun sastao se sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić preneo je generalnom sekretaru UN Ban Kimunu da će Srbija tražiti da razgovori sa privremenim vlastima u Prištini od sada budu vođeni uz prisustvo predstavnika UN.

Generalni sekretar svetske organizacije Ban Kimun prisustvovao je večeras i prijemu, na kojem mu je uručeno najviše priznanje Udruženja za Ujedinjene nacije Srbije "Lider za bolji svet".

Priznanje je ustanovljeno povodom 60 godina rada Udruženja i dodeljuje se za "posvećenost u ostvarivanju ideala Povelje UN u izgradnji boljeg sveta.

Na prijemu, koji je u Banovu čast ogranizovalo Ministarstvo spoljnih poslova, bile su, pored šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića, i mnoge poznate ličnosti iz političkog i javnog života Srbije, pripadnici diplomatskog kora i predstavnici crkava.

Kako je saopštila Pres služba predsednika, Nikolić je u razgovoru sa generalnim sekretarom svetske organizacije istakao da bi UN trebalo da imaju aktivniju ulogu u borbi za očuvanje principa međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država - članica UN i sprovođenje i poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti.

Kad je reč o situaciji u južnoj srpskoj pokrajini, Nikolić je ukazao da su nedavni učestali incidenti - za koje su odgovorne vlasti u Prištini - pokušaj da se isprovocira srpska strana pred nastavak dijaloga.

Nikolić je "još jednom pozvao sve međunarodne faktore na Kosovu i Metohiji, pa tako i Ujedinjene nacije, da obavljaju svoje dužnosti u skladu sa mandatom i osiguraju mir i bezbednost za sve građane pokrajine".

Ban je, istovremeno, izrazio zadovoljstvo svojom posetom Beogradu i dodao da je uveren da će Republika Srbija dati puni doprinos radu UN, pogotovo u narednih godinu dana, tokom predsedavanja Vuka Jeremića Generalnoj skupštini UN.

Ban je posetio Beograd u okviru šestodnevne balkanske turneje, a na Aerodromu "Nikola Tesle" dočekao ga je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Generalni sekretar UN Ban Kimun istakao je značaj dijaloga Beograda i Prištine i postizanja rešenja kroz kompromis.

Ban, koji je danas u svojoj prvoj poseti Srbiji, istakao je da je za zapadni Balkan od suštinskog značaj promovisanje saradnje i pomirenja i rešavanja problema kroz dijalog.

"To je od suštinskog značaj i preduslov kako bi region išao ka Evropskoj uniji. UN su opredeljene za podršku regionu", naglasio je Ban posle susreta sa šefom diplomatije i izabranim predsedavajućim Generalnom skupštinom UN Vukom Jeremićem.

Generalni sekretar svetske organizacije izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je Jeremić izabran za predsedavajućeg UN.

"To je velika odgovornost. Jeremić će na tom mestu morati da se bavi pitanjima od globalnog značaja i ja verujem da će on biti u stanju da odgovori na globalne izazove", poručio je Ban.

On je podsetio da je pre 20 godina ovo bio region konflikata, a da se danas fokusira na budućnost - dok je Jeremić podsetio da je Srbija pre 20 godina bila isključena iz UN, a danas predvodi Generalnu skupštinu.

"Srbija je pre 20 godina bila u sitauaciji da ne bude u GS UN i to je bilo veoma teško za nas, ali dvadeset godina kasnije, Srbija se vratila na mesto predsedavajućeg Generalnom skupštinom. Jedan težak period doveden je do kraja i Srbija će sada predsedavati telom iz kojeg je bila odstranjena. Opravdaćemo poverenje koje nam je ukazano", istakao je Jeremić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle susreta u sedištu srpske diplomatije.

Kosovo deo Srbije - i po Ustavu i po Rezoluciji

Jeremić je rekao da je Kosovo i Metohija pokrajina u sastavu Srbije i po Ustavu i po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, a da će se tokom predsedavanja Generalnom skupštinom ponašati u skladu sa pravilima i procedurama te organizacije.

Posle sastanka sa generalnim sekretarom UN, Jeremić je na pitanje da li je bilo reči o aspiracijama Kosova da postane članica UN rekao da očekuje od svih međunarodnih činilaca da poštuju, "ako ne Ustav Srbije, onda Rezoluciju 1244".

"Kada je reč o učlanjanju teritorije oko koje postoji neslaganje, ta pravila nisu naročito povoljna za secesionističke teritorije, a pogotovo za teritorije koje su pod mandatom UN, kao što je slučaj sa Kosovom i Metohijom", rekao je Jeremić i ponovio da će se Srbija ponašati u skladu sa tim pravilima.

Jeremić je naveo da je nacionalna politika Srbije jasna, da je zacrtana u Ustavu i da ne ostavlja prostor za drugačije političko delovanje, osim zalaganja za teritorijalnu celovitost, kao i da će predsedavati GS UN na fer način i poštujući pravila.

"Borba za zaštitu teritorijalne celovitosti je naša ustavna, politička, moralna i istorijska obaveza koju će, uveren sam, i buduća vlada nastaviti. Kosovo i Metohija je pokrajina u sastavu Srbije, po Ustavu, a suverenitet je potvrđen i u Rezoluciji 1244 i zato očekujemo od svih međunarodnih činalaca da poštuju, ako ne Ustav Srbije, onda Rezoluciju 1244", poručio je Jeremić.

Zvanični deo posete Beogradu generalni sekretar svetske organizacije završio je sastankom sa sadašnjim ministrom unutrašnjih poslova i mandatarom za sastav nove vlade Ivicom Dačićem.

Mandatar Ivica Dačić predložio je generalnom sekretaru UN Ban Kimunu da u Beogradu bude otvoreno regionalno sedište Kancelarije UN za borbu protiv droge i kriminala.

On je razgovarao sa Banom o borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije.

Dačić je rekao Tanjugu da je u razgovoru sa šefom svetske organizacije izrazio uverenje da će saradnja MUP-a i tela i organizacija UN u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije biti nastavljena.

Ban Kimun se tokom posete Srbije sastao i sa predsednikom Demokratske stranke Borisom Tadićem.

Kako je saopšteno iz DS, Tadić je naglasio da Kosovo i Metohija - kao internacionalizovani problem - zahteva kompromise svih strana i mora biti rešen kroz politički dijalog na visokom nivou, polazeći od Rezolucije 1244 SB UN.

"Predsednik DS je izrazio je podršku novom predsedniku Republike Srbije i budućoj Vladi Republike Srbije u njihovoj nameri da nađu realistično i održivo rešenje za problem Kosova i Metohije. U tom smislu aktuelizovao je i svoj plan od četiri tačke, u postojećem deficitu konkretnih predloga za rešavanje pitanja Kosova", navodi se u saopštenju.

U poseti Srbiji, sa generalnim sekretarom boravi i njegova supruga Ju Sun Taek, koja se u vreme njegovih zvaničnih sastanaka posvetila oboleloj deci.

Banova supruga je obišla Centar za autističnu decu "dr Olga Hadži Antonović".

S njom u društvu bile su supruga izabranog predsedavajućeg Generalne skupštine UN Vuka Jeremića - Nataša Jeremić, princeza Jelisaveta Karađorđević i zamenica sekretara Sekretarijata za socijalnu zaštitu grada Beograda Jasminka Veselinović.

U okviru posete Srbiji, Ban Kimun bi nakon Beograda trebalo da poseti i Prištinu gde će se sastati sa predstavnicima UNMIK-a, međunarodnih i regionalnih organizacija i kosovskim zvaničnicima.

Generalni sekretar UN-a je došao u Beograd u okviru balkanske turneje, tokom koje je posetio Sloveniju, Hrvatsku i Crnu Goru, a nakon Srbije odlazi u Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.